Συνέντευξη στο «Κεφάλαιο»: Ο Μητσοτάκης κλιμακώνει την πίεση για εκλογές

Το αίτημα της ΝΔ για εκλογές «εδώ και τώρα» δεν είναι μια «φωτοβολίδα» αλλά αίτημα πάνω στο οποίο θα στηριχθεί από εδώ και πέρα η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οικονομική εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ, στην οποία όχι μόνο επαναφέρει το αίτημα για εκλογές, δείχνοντας μια στροφή στην πολιτική του που είναι αξιοσημείωτη, αλλά αποκλείει ξεκάθαρα οποιαδήποτε συνεργασία της ΝΔ σε κυβέρνηση συνεργασίας στην παρούσα Βουλή.

Συγκεκριμένα σε ιδιαίτερα οξείς τόνους ο πρόεδρος της Ν.∆., Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλύει γιατί απαιτείται άμεση διεξαγωγή εκλογών ώστε να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Κ» ξεκαθαρίζει ότι οι παρεμβάσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δεσμεύουν με κανέναν τρόπο την επόμενη κυβέρνηση.

Τονίζει ότι θα πρέπει να προωθηθούν δραστικές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, που
θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, καταδικάζοντας την υπερφορολόγηση. Αποκλείει την περίπτωση οικουμενικής, χαρακτηρίζει ως «άκρα» το δίδυμο Καρατζαφέρη-Μπαλτάκου και προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση δρομολογεί
εκτροπή πρωτόγνωρη για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Από όσα αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης καθιστά σαφές ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την πίεση προς την κυβέρνηση για το θέμα των εκλογών κορυφώνοντας έτσι την αντιπολιτευτική της τακτική μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον που όπως επισημαίνει έχει αποκτήσει διαφορετικά χαρακτηριστικά μετά το αίτημά της για πρόωρες κάλπες. Αίτημα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενισχύει διαρκώς, αρχής γενομένης από την αποψινή του ομιλία στην Λάρισα.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Κεφάλαιο” στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γκάτσιο, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα για άμεση προσφυγή στην κάλπη Υπογραμμίζει πως «η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα» και τονίζει: «Αυτή η ανίκανη παρέα που διοικεί τον τόπο πρέπει να φύγει το γρηγορότερο δυνατό. Με εκλογές. Με την απόφαση του ελληνικού λαού. Το κόστος της συνέχισης της καταστροφής είναι απείρως μεγαλύτερο, από το κόστος της διαδικασίας απομάκρυνσής τους. Ας το καταλάβουν. Πρέπει να φύγουν».

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι: «Οικουμενικό σχήμα πάνω σε λαϊκισμό, διχασμό και καθεστωτική νοοτροπία δεν χτίζεται» και εκφράζει την πεποίθηση πως «οποτεδήποτε και αν γίνουν εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά».

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «η πολιτική της Κυβέρνησης είναι αναποτελεσματική, υφεσιακή και ατελέσφορη» και τονίζει: «Ασφαλώς χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πλεύσης. Οι λάθος παρεμβάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν δεσμεύουν σε τίποτα μια νέα Κυβέρνηση. Αλλά θέλω να προειδοποιήσω τους πάντες: Όσο περισσότερο μένει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη, καθώς το Κράτος απουσιάζει». Χαρακτηρίζει «έκτρωμα» το νόμο για το προσφυγικό και εξηγεί: «Επιτρέπουν ελεύθερα την είσοδο παράτυπων μεταναστών στη χώρα. Ετοιμάζουν ένα πάρτυ αδιαφάνειας με απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς για τις δράσεις που απαιτούνται. Δεν καθιερώνουν τα κλειστά κέντρα παραμονής των παράτυπων μεταναστών, παραβιάζοντας όσα συμφωνήσαμε οι πολιτικοί αρχηγοί. Παραδίδουν τα πάντα στις Μ.Κ.Ο., καταργούν κάθε έννοια αποτελεσματικότητας στο κράτος. Λύσεις, προφανώς, υπάρχουν. Αλλά αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν μακριά από ιδεοληψίες, με υπεύθυνο σχεδιασμό και σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους Βαλκάνιους γείτονές μας».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρόεδρε, την περασμένη Τρίτη στη Βουλή σας ακούσαμε για πρώτη φορά τόσο κατηγορηματικά και έντονα, να ζητάτε την παραίτηση της Κυβέρνησης και την διεξαγωγή εκλογών. Τι άλλαξε και πλέον επιθυμείτε πρόωρες κάλπες, ανεβάζοντας τους τόνους, σε σχέση με την κάπως πιο διαλλακτική στάση που τηρούσατε; Δεδομένου μάλιστα ότι στο παρελθόν είχατε υποστηρίξει ότι μπορείτε να συνεργαστείτε ακόμα και με την Κουμουνδούρου, επάνω σε συγκεκριμένη προγραμματική βάση, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στην αρχή πίστευα ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεννόηση, να βρούμε κοινούς δρόμους αντιμετώπισης των τεράστιων προβλημάτων. Σε ορισμένα θέματα κάναμε τα πάντα να υπάρξει εθνική στρατηγική, όπως στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Δυστυχώς όμως ο κ. Τσίπρας με την ανικανότητα, τις ιδεοληψίες και την ακόρεστη δίψα του για εξουσία, οδηγεί συνεχώς τη χώρα στην καταστροφή. Καταστρέφει την οικονομία, καταστρέφει την ασφάλεια και δυναμιτίζει την ίδια τη Δημοκρατία με παρεμβάσεις στους θεσμούς. Στη Δικαιοσύνη, στις ανεξάρτητες αρχές, στα ΜΜΕ, παντού. Υιοθετεί καθεστωτικές πρακτικές πολύ επικίνδυνες για τον τόπο. Προξενεί ασφυξία στην Ελλάδα μας. Θύματά του είναι πλέον όλοι οι Έλληνες, ιδιαιτέρως η μεσαία τάξη και οι πιο αδύναμοι. Ουσιαστικά η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα. Πείστηκα λοιπόν ότι οφείλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να βάλουμε ένα φραγμό στον κατήφορο της χώρας. Να δώσουμε οξυγόνο στην Ελλάδα και τους πολίτες. Αυτή η ανίκανη παρέα που διοικεί τον τόπο πρέπει να φύγει το γρηγορότερο δυνατό. Με εκλογές. Με την απόφαση του ελληνικού λαού. Το κόστος της συνέχισης της καταστροφής είναι απείρως μεγαλύτερο, από το κόστος της διαδικασίας απομάκρυνσής τους. Ας το καταλάβουν. Πρέπει να φύγουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντέχει ο τόπος ακόμα μία εκλογική αναμέτρηση; Σας ερωτώ, γιατί η χώρα μέσα σε ένα χρόνο οδηγήθηκε στην κάλπη τρεις φορές και εσείς καταγγέλλετε συχνά-πυκνά τον πρωθυπουργό για αυτήν του την πρακτική…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο κ. Τσίπρας, για να κρύψει την κυβερνητική του ένδεια και για να επιβάλλει εσωκομματική πειθαρχεία, οδήγησε την Ελλάδα σε εκλογές που κανείς μας δεν κατάλαβε γιατί έγιναν. Το μεν δημοψήφισμα αποδείχτηκε ότι ήταν ένα μνημειώδες φιάσκο οι δε εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 αποδείχτηκαν εντελώς αχρείαστες καθώς ούτε μείζον εθνικό ζήτημα είχε προκύψει ούτε τελικά άλλαξε τίποτα. Εκεί μας εξώθησε την περασμένη χρονιά η εργαλειακή αντίληψη που έχει ο κ. Τσίπρας για τους θεσμούς και το Σύνταγμα. Τώρα όμως μείζον εθνικό ζήτημα πράγματι προκύπτει από την αποκάλυψη της καθεστωτικής του αντίληψης και πρακτικής. Οι παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στην δικαστική υποσκάπτουν τα θεμέλια του πολιτεύματος. Δρομολογείται μια εκτροπή πρωτόγνωρη για σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που πρέπει να ανακοπεί προτού να είναι πολύ αργά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν ο κ. Τσίπρας απορρίπτοντας την προσφυγή σε κάλπες αναγκαστεί ή επιλέξει υπό το βάρος των δυσμενών συνθηκών να κάνει στην άκρη, θα επανεξετάζατε τη συμμετοχή σας σε ένα οικουμενικό σχήμα; Ή η συζήτηση αυτή έχει λήξει οριστικά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να αναδείξει κυβερνητική πλειοψηφία δίχως τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε συνεργασία θα μπορούσε να την έχει σφυρηλατήσει. Ας μην ξεχνάμε ότι η αντιπολίτευση έσπευσε να στηρίξει την Κυβέρνηση στις πιο δύσκολες στιγμές της όταν διακυβεύτηκε η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη. Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ όμως δείχνουν ότι δεν επιθυμεί καμία συνεργασία ή συναίνεση. Επιθυμεί την παραμονή στην εξουσία πάση θυσία και με κάθε μέσον. Οικουμενικό σχήμα πάνω σε λαϊκισμό, διχασμό και καθεστωτική νοοτροπία δεν χτίζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τις δημοσκοπήσεις κύριε πρόεδρε μπορεί να προκύπτει η πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καρπωθεί στο σύνολό της αυτή την φθορά. Πού αποδίδεται αυτό το γεγονός; Σας προβληματίζει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ραγδαία πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχή άνοδο της Νέας Δημοκρατίας. Όμως οι δημοσκοπήσεις απλά αποτυπώνουν μια στιγμιαία εικόνα. Είναι πεποίθησή μου ότι οποτεδήποτε και αν γίνουν εκλογές η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά. Όσο περνά ο καιρός και οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο περισσότερο θα στρέφονται στη μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Τη Νέα Δημοκρατία που αποτελεί τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της κεντροδεξιάς αλλά και όλων των Ελλήνων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι προσδοκάτε ότι θα αποκαλυφθεί μέσα από την πρότασή σας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το τρίτο Μνημόνιο και τα capital controls;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: H Νέα Δημοκρατία κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση των αιτιών του κλεισίματος των τραπεζών, της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, της υπογραφής του 3ου Μνημονίου και της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ζητούμε να διερευνηθεί αν πράγματι, όπως έχουν παραδεχτεί δημόσια υπουργοί της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υπήρχε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, έκδοσης παραλλήλου νομίσματος, «κουρέματος» των ομολόγων που διακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εισβολής στο Νομισματοκοπείο. Ζητούμε να διερευνηθεί αν το συγκεκριμένο σχέδιο ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, όπως οι ίδιοι οι πρώην υπουργοί του ισχυρίζονται. Επιπλέον ζητούμε η Εξεταστική Επιτροπή να διερευνήσει εάν υπήρχαν προπαρασκευαστικές ενέργειες ή και αρχή εκτέλεσης του σχεδίου αυτού. Είναι πολύ σημαντικό κ. Γκάτσιο να μάθουν οι Έλληνες πολίτες αν η Κυβέρνηση γνώριζε ότι θα προέκυπτε «κλείσιμο» των τραπεζών και με τις ενέργειες ή παραλείψεις της επέφερε τη συνέπεια αυτή, δηλαδή την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία που βιώνουμε τώρα. Ως γνωστό η Νέα Δημοκρατία δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να επιβάλλει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ζήτησα και ζητώ από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πρότασή μας ώστε να καταστεί εφικτή τώρα η διαλεύκανση αυτών των σημαντικών γεγονότων που καθορίζουν το παρόν και το άμεσο μέλλον της χώρας. Θεωρώ στοιχειώδη δημοκρατική και θεσμική υποχρέωση των βουλευτών της πλειοψηφίας να υπερψηφίσουν την πρότασή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν και προκληθήκατε από τον κ. Τσίπρα στη Βουλή για την υπόθεση Παπασταύρου, οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας εγκαλούν πως αποφύγατε να τοποθετηθείτε σαφώς για τον στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά. Υποστηρίζουν μάλιστα, πως δε θέλετε να … σπάσετε αβγά με τον πρώην πρωθυπουργό, λόγω της στήριξης που σας παρείχε στο δρόμο προς την εκλογή σας…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτή η ερμηνεία στερείται σοβαρότητας και είναι προσβλητική καθώς υπαινίσσεται ότι διαμορφώνω και εκφράζω τις απόψεις μου με γνώμονα το μικροπολιτικό όφελος και την συναλλαγή. Ούτε σκέφτομαι ούτε πράττω έτσι κ. Γκάτσιο. Η υπόθεση Παπασταύρου εξακολουθεί να διερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Οποιαδήποτε τοποθέτησή μου στο ζήτημα αυτό θα συνιστούσε παρέμβαση στο έργο της. Γι’ αυτό δεν τοποθετούμαι. Σε αντίθεση με τη δική μου στάση πρέπει να καταδειχθεί η εμπαθής και αντιδεοντολογική συμπεριφορά του κ. Τσίπρα. Η στάση του πρωθυπουργού στην υπόθεση Παπασταύρου αποτελεί την επιτομή της παρέμβασης της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη. Προτού διαλευκανθεί πλήρως μια υπόθεση δεν μπορεί να προδικάζεται το αποτέλεσμα ούτε να διασύρονται πολίτες όσο τους καλύπτει το τεκμήριο της αθωότητας. Ειλικρινά διερωτώμαι τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας αν ο κ. Παπασταύρου τελικά δικαιωθεί. Πως θα τον αποκαταστήσει; Οι μέθοδοι του κ. Τσίπρα εμφορούνται από μίσος για τους πολιτικούς του αντιπάλους, είναι ολοκληρωτικές και τριτοκοσμικές. Πάντως είναι απορίας άξιο για τον κ. Τσίπρα: Από τα 2.000 ονόματα της Λίστας Λανγκάρντ γιατί έχει τόσο επιλεκτικό ενδιαφέρον μόνο για έναν; Ο κ. Παπασταύρου είναι η διαπλοκή της λίστας Λανγκάρντ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αισθάνεστε ισχυρός ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας; Σας ερωτώ διότι έχετε ξεκινήσει μία προσπάθεια αναδιάρθρωσης του κόμματος και σημαντικών αλλαγών που δεν αποκλείεται να ενοχλήσουν… Ιδιαίτερα αν επιχειρήσετε να σπάσετε αυγά και να αλλάξετε νοοτροπίες δεκαετιών. Και το αναφέρω και ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος στα τέλη του Απριλίου. Επισημαίνω επίσης ότι προεκλογικά λέγατε πως όραμά σας είναι ένα κόμμα, πέρα από τις ταμπέλες «Καραμανλικός», «Μητσοτακικός» και «Σαμαρικός». Κατά πόσο αυτό είναι εφικτό κύριε πρόεδρε; Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεπεράσει τις διαιρέσεις και τις ομαδοποιήσεις και άλλα αντίστοιχα φαινόμενα του παρελθόντος;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Απέναντι στα 405.000 μέλη της Νέας Δημοκρατίας που συμμετείχαν στην εκλογή του Ιανουαρίου δεσμεύτηκα σε έξι βασικές αρχές για την ανανέωση του Κόμματος. Δεσμεύτηκα να δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό κόμμα μελών – σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κόμματα που διαφεντεύονται από κλειστές νομενκλατούρες. Ένα κόμμα κανόνων και θεσμών – σε αντίθεση με τα παραδοσιακά προεδροκεντρικά κόμματα. Ένα κόμμα με ισορροπημένη κατανομή εξουσιών – σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κόμματα όπου όλες οι εξουσίες συγκεντρώνονται σε ένα πρόσωπο (τον Πρόεδρο). Ένα κόμμα οικονομικά ανεξάρτητο. Ένα κόμμα που διαχωρίζει την κομματική οργάνωση από την πολιτική διαδικασία. Και ένα κόμμα που διαχωρίζεται και κρατά σαφείς αποστάσεις από το κράτος. Αυτές οι αρχές μετουσιώνονται σε σειρά μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νέο καταστατικό του κόμματος που θα τεθεί στην κρίση των Συνέδρων στο 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν αντικείμενο ανοικτής ηλεκτρονικής διαβούλευσης ανάμεσα στα μέλη μας. Η Νέα Δημοκρατία, με την βούληση των μελών της, μεταλλάσσεται σε ένα σύγχρονο, συμμετοχικό, ευρωπαϊκό κόμμα που δίνει νόημα και φέρνει οξυγόνο στην πολιτική. Χτίζουμε τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που σύντομα θα κληθεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη και την πρόοδο με όρους σύγχρονους και αποτελεσματικούς. Σε αυτήν τη Νέα Δημοκρατία οι ετεροπροσδιορισμοί με βάση αναφορές σε ιστορικούς ηγέτες της παράταξής μας, δεν έχουν κανένα νόημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μάλλον ξεκάθαρο στην κοινή γνώμη ότι ο πολιτικός προσδιορισμός σας δεν είναι εκείνος ενός λαϊκού δεξιού ηγέτη, αλλά περισσότερο ενός κεντρώου – κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή. Σας προβληματίζει ωστόσο τυχόν ύπαρξη αντιδράσεων για την στροφή προς το κέντρο; Για παράδειγμα, πηγές του κόμματός σας, όταν είχαν ερωτηθεί για το νέο πολιτικό σχηματισμό Καρατζαφέρη-Μπαλτάκου, είχαν σημειώσει πως όσοι φαντασιώνονται τέτοιες κινήσεις, μπορούν να προσχωρήσουν απευθείας στην άκρα δεξιά. Υπάρχει περίπτωση η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία σας, να αφήσει χώρο στα δεξιά της, κοιτάζοντας περισσότερο προς το Κέντρο; Σας απασχολεί το ενδεχόμενο ύπαρξης διαρροών; Στελεχών ή και ψηφοφόρων;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς είναι οξύμωρο να μιλάμε για «νέο» πολιτικό σχηματισμό από τους κ. Καρατζαφέρη και Μπαλτάκο. Μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην άκρα δεξιά. Η Νέα Δημοκρατία είναι πράγματι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της Ελλάδας. Σε αυτήν ενώνονται όλοι οι πολίτες από τη λαϊκή δεξιά, την κεντροδεξιά, το κέντρο που θέλουν να φύγει η σημερινή ανίκανη Κυβέρνηση μιας ανεύθυνης και τυχοδιωκτικής αριστεράς. Οι αξίες και οι αρχές μας είναι γνωστές και μετουσιώνονται καθημερινά στον πολιτικό μας λόγο και την πολιτική μας πράξη. Όσοι πολίτες εμπνέονται από τα δικά μας ιδανικά της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία και είναι ευπρόσδεκτοι. Προφανώς τα άκρα βρίσκονται έξω από την δημοκρατική «ομπρέλα» της παράταξής μας. Αυτό είναι φυσικό, και αποτελεί και απαίτηση των μελών μας που αυξάνονται δυναμικά κάθε μέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η άποψή σας για την επιλογή της Κυβέρνησης να καλύψει το δημοσιονομικό κενό των 5,4 δις ευρώ μέσα από νέους φόρους και από το ασφαλιστικό; Πιστεύετε ότι μπορεί άμεσα να αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής ακόμη και αν έχουν ψηφισθεί οι παρεμβάσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από την Βουλή; Υπάρχουν άλλοι τρόποι επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω επανειλημμένα υποστηρίξει ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αύξηση των εσόδων. Βρισκόμαστε στη δίνη μιας παρατεταμένης ύφεσης την οποία υποδαυλίζουμε συνεχώς με φοροκαταιγίδες. Ταυτόχρονα όχι μόνο δεν περιορίζουμε τις δαπάνες αλλά τις αυξάνουμε κιόλας. Η πολιτική της Κυβέρνησης είναι αναποτελεσματική, υφεσιακή και ατελέσφορη. Ασφαλώς χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πλεύσης. Οι λάθος παρεμβάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν δεσμεύουν σε τίποτα μια νέα Κυβέρνηση. Αλλά θέλω να προειδοποιήσω τους πάντες: όσο περισσότερο μένει αυτή η Κυβέρνηση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά. Το μόνο που παραμένει εξωγενώς δεδομένο είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ο τρόπος επίτευξής τους είναι ζήτημα εσωτερικών πολιτικών επιλογών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιον τρόπο και πόσο σύντομα μπορείτε να μειώσετε το κράτος και να εξορθολογίσετε τις δημόσιες δαπάνες; Πιστεύετε ότι κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση ΝΔ υπήρξαν καθυστερήσεις στο πεδίο της συγκράτησης δαπανών αλλά και στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων; Αν ναι πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι η Κυβέρνησή μας πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και ταυτόχρονα οδήγησε την οικονομία σε ανάκαμψη. Ασφαλώς θα μπορούσαν να έχουν επιταχυνθεί οι μεταρρυθμίσεις ή να έχουν περιοριστεί ακόμη πιο δραστικά οι δαπάνες του κράτους. Όμως θα μας πάρει δυστυχώς πολύ χρόνο ακόμη και πολλές θυσίες για να φτάσουμε την οικονομία μας στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014. Η ζημιά του καταστροφικού 2015 είναι ιλιγγιώδης. Για να την υπερβούμε θα χρειαστεί από τη μια να εξορθολογίσουμε δαπάνες και από την άλλη να προωθήσουμε δραστικές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προσελκύσουμε επενδύσεις και να αυξήσουμε το ΑΕΠ. Χρειάζεται να εφαρμόσουμε πολιτικές στην αντίθετη κατεύθυνση με όσα πράττει η ιδεοληπτική και ανίκανη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σε μια τέτοια περίπτωση η ελληνική οικονομία θα αντιδράσει θετικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καθώς εξακολουθεί και έχει σημαντικές συμπιεσμένες αναπτυξιακές δυνατότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι αναβάλλει για τον Μάιο την ανακοίνωση του νέου αναπτυξιακού σχεδίου, ενώ ανενεργός παραμένει ο αναπτυξιακός νόμος και το πακέτο Γιούνκερ. Έχετε δική σας αναπτυξιακή αντιπρόταση και πόσος χρόνος θα χρειαστεί αν έρθετε στην εξουσία έως ότου τα αναπτυξιακά εργαλεία γίνουν ενεργά και αρχίζουν να δέχονται προτάσεις;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η αδράνεια της Κυβέρνησης – και ειδικότερα του αρμόδιου υπουργού κ. Σταθάκη είναι ανεξήγητη. Σαν να μην θέλουν να αφήσουν την Ελλάδα να ορθοποδήσει. Η πραγματική οικονομία ασφυκτιά και χρειάζεται επειγόντως οξυγόνο. Χρειάζεται η Κυβέρνηση να σπεύσει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική οικονομία. Τα εργαλεία υπάρχουν αλλά παραμένουν αδρανοποιημένα. Είναι δυστυχώς αποτέλεσμα του μείγματος ιδεοληψίας και ανικανότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Εμείς κ. Γκάτσιο πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη θα προέλθει από την αγορά. Η διευκόλυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι στο πολιτικό μας DNA. Οπότε μην έχετε καμία ανησυχία ως προς το αναπτυξιακό αποτέλεσμα που θα επέλθει από μια Κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Ενώ η Ελλάδα που ξυπνά νωρίς, η ανταγωνιστική Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει μπρος, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ βρίσκεται σε παρατεταμένο λήθαργο. Είναι εξοργιστικό να χάνονται καθημερινά ευκαιρίες ανάπτυξης λόγω της κυβερνητικής αβελτηρίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το προσφυγικό εξελίσσεται σε μία τεράστια ασύμμετρη απειλή. Θεωρείτε ότι είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση; Ή υπάρχουν δράσεις – παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να τη βελτιώσουν Ποιες είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης για το προσφυγικό; Θεωρείτε πως το Μαξίμου μπορούσε να προλάβει καταστάσεις, αλλά αδράνησε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι τεράστιες. Ποτέ μέχρι στιγμής δεν υπήρξε σχέδιο δράσης. Για αυτό η Κυβέρνηση συνεχώς αιφνιδιάζεται και τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Η αρχική πολιτική ανοικτών συνόρων και η αβελτηρία της Κυβέρνησης στην άμεση εμπλοκή της Frontex υποδαύλισαν τις ροές και επέτειναν το πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη (θυμίζω την άρνηση του διαχωρισμού προσφύγων από μετανάστες που «λιάζονταν» και «χάνονταν»). Η Κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία περιφερειακή πρωτοβουλία – έτσι οι Βαλκανικοί μας γείτονες μας αντιμετώπισαν πρακτικά ως εχθρούς και μας απομόνωσαν. Ταυτόχρονα, ενώ προφανώς η λύση στο πρόβλημα μόνο ευρωπαϊκή θα μπορούσε να είναι, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον αυτιστικό αντιευρωπαϊσμό της μετέτρεψε το πρόβλημα σε εθνικό από τη στιγμή που δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως ως αξιόπιστος εταίρος. Η κατάσταση είναι πράγματι ανεξέλεγκτη καθώς το κράτος απουσιάζει. Επισκέφτηκα την Ειδομένη και ειλικρινά αισθάνθηκα θυμό και ντροπή. Συνιστά εθνικό όνειδος και η επιτομή του αποτυχημένου κράτους. Και έχει το απύθμενο θράσος ο κ. Τσίπρας να επικαλείται ανθρωπιστικές ευαισθησίες. Όλο αυτό το φαινόμενο θα είχε αποφευχθεί ή τουλάχιστο περιοριστεί σημαντικά αν η Κυβέρνηση είχε εξαρχής διαφορετική προσέγγιση. Τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα που διατρανώθηκε από κακούς χειρισμούς και μεγεθύνεται κάθε μέρα. Χθες έφεραν μάλιστα στη Βουλή ένα νόμο για το προσφυγικό, ο οποίος είναι έκτρωμα. Η ΝΔ ως υπεύθυνη δύναμη υπερψήφισε ό,τι αφορά την κύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο υπόλοιπο συνονθύλευμα διατάξεων, με το οποίο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, αλλά θα επιδεινωθεί πολύ περισσότερο. Επιτρέπουν ελεύθερα την είσοδο παράτυπων μεταναστών στη χώρα. Ετοιμάζουν ένα πάρτυ αδιαφάνειας με απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς για τις δράσεις που απαιτούνται. Δεν καθιερώνουν τα κλειστά κέντρα παραμονής των παράτυπων μεταναστών, παραβιάζοντας όσα συμφωνήσαμε οι πολιτικοί αρχηγοί. Παραδίδουν τα πάντα στις ΜΚΟ, καταργούν κάθε έννοια αποτελεσματικότητας στο κράτος. Λύσεις, προφανώς, υπάρχουν. Αλλά αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν μακριά από ιδεοληψίες, με υπεύθυνο σχεδιασμό και σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους Βαλκάνιους γείτονές μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση το πρόβλημα θα παραμείνει ανεξέλεγκτο με σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς πρέπει να κινηθεί η χώρα από εδώ και πέρα στο μείζον αυτό ζήτημα; Είστε έτοιμος να στηρίξετε μία εθνική πολιτική για το προσφυγικό; Ποιους όρους θα θέτατε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα το έχω ήδη πράξει. Έχω προσπαθήσει πολύ να πείσω τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι στο ζήτημα αυτό μπορούν να εμπιστευτούν την ελληνική Κυβέρνηση. Δεν θέτω όρους. Απλά επισημαίνω τα αυτονόητα στην Ελλάδα. Να διαχωρίζονται οι πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο από τους μετανάστες, να διαχωρίζονται οι αιτούντες άσυλο από τους μη αιτούντες και να υπάρχουν κλειστές δομές φιλοξενίας για όσους θα πρέπει να απελαθούν. Ταυτόχρονα πιέζω για την αναθεώρηση της συμφωνίας «Δουβλίνο 2» και τη θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού καθεστώτος ασύλου που πιστεύω ότι θα διευκολύνει πολύ την συνολική αντιμετώπιση του προσφυγικού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος των Βρυξελλών και των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων, θεωρείτε ότι έχουν τεθεί σε δεύτερη μοίρα από το Μαξίμου; Πού αποσκοπεί η κίνησή σας για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης έχουν σοβαρότατες συνέπειες για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και για το κάθε ένα χωριστά. Ειδικά για την Ελλάδα – γίνεται αναπόδραστη η ανάγκη εξέτασης του ζητήματος ασφάλειας στις νέες συνθήκες που βιώνει η χώρα εξ’ αιτίας της δραματικής κατάστασης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, κατάστασης που δεν προβλέπεται να βελτιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις και το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά κράτη – μέλη της Ε.Ε., βάσιμα μπορεί να υποστηριχθεί ότι τόσο η πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας όσο και οι προϋπάρχουσες ευρωπαϊκές συμφωνίες και ρυθμίσεις για επανεγκατάσταση προσφύγων, θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή τους. Αυτό θα σημάνει επιπλέον βάρος σε μια ήδη εξαιρετικά δύσκολη – σχεδόν εκτός ελέγχου – κατάσταση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή θα καλέσουμε την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα που σε αυτές τις συνθήκες θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών, της προστασία της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας, αλλά και των θεμελιωδών ελευθεριών τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα κυβερνητικά λεκτικά ολισθήματα για την ονομασία των Σκοπίων τα εκλαμβάνετε ως σπάσιμο της «εθνικής γραμμής»; Και πόσο ανησυχητικό μπορεί να είναι αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η εθνική γραμμή διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι και η σημερινή Κυβέρνηση οφείλει να την υπηρετεί. Ωστόσο, ζητήματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους υπουργούς της Κυβέρνησης με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Λεκτικά ή άλλα ολισθήματα υποδηλώνουν μια ελαφρότητα ανεπίτρεπτη σε κυβερνητικά στελέχη.