Συμφώνησαν στο Κυπριακό μοντέλο στράτευσης στα 18 χρόνια Μητσοτάκης – Γεωργιάδης – Καμμένος. Απορριπτική η θέση του Μαξίμου.

Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την πρόταση για υποχρεωτική στράτευση στα 18, αν ο Πάνος Καμμένος φέρει τέτοια πρόταση, εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρμόδιος τομεάρχης για θέματα Αμυνας, Αδωνις Γεωργιάδης, μετά την συνάντηση στο Πεντάγωνο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι στη χθεσινή συνάντηση, που είχαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με την πολιτική ηγεσία και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ επισημάνθηκε το πρόβλημα της υποστελέχωσης του στρατού, πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την υποχρεωτική θητεία στα 18. «Η Νέα Δημοκρατία, όταν τίθεται τέτοιο θέμα, δεν μπορεί παρά να συναινέσει», διευκρίνισε.

Τόνισε, επίσης, ότι σύμφωνος με την πρόταση αυτή, που διατυπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, φάνηκε να είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας. Ο κ. Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι η στράτευση στα 18 ισχύει στην Κύπρο και στο Ισραήλ και πρόσθεσε ότι σήμερα πολλοί νέοι είναι αυτοί που επιλέγουν να κάνουν τη θητεία τους στα 18 και να μην πάρουν αναβολή.

«Υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης των μονάδων, δημογραφικό, πολλά παιδιά έχουν φύγει στο εξωτερικό… Σε μια πρώτη άποψη το μοντέλο του Ισραήλ είναι επιτυχημένο, προσωπική μου άποψη, αλλά έχουν απειλές σαφώς μεγαλύτερες, και τους θαυμάζω στο θέμα της άμυνας» τόνισε.

«Οι εποχές είναι δύσκολες, σε πολλά επίπεδα, χρειάζεται μοντέλο Κύπρου με υποχρεωτική στράτευση στα 18 περισσότερους ανθρώπους στις μονάδες, και με τον νέο να ξεμπερδεύει από νωρίς με τη θητεία του και να κοιτάξει τις σπουδές του… Ο στρατός έχει νέους ανθρώπους» σημείωσε.

Αναφορικά με τα άλλα θέματα για τα οποία ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και τους επιτελείς κατά τη χθεσινή επίσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο υπουργείο, ο κ. Γεωργιάδης, είπε ότι η ενήμερωση είναι απόρρητη και δεν μπορούν να γίνουν δηλώσεις επί θεμάτων που σχετίζονται με την άμυνα.

Για τις δηλώσεις Ερντογάν

«Ο Ερντογάν έχει περάσει σε φάση πλήρους αναθεωρητισμού… Η Λωζάνη αφορά τα σύνορα όλων των χωρών της περιοχής, αυτό είναι επικίνδυνο» προειδοποίησε εξάλλου ο αντιπρόεδρος της ΝΔ για τις αναφορές του τούρκου περί αναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης. Εφόσον ο κ. Τζανακόπουλος δεν γνωρίζει τι δηλώνει ο υπουργός Άμυνας δεν μεγάλη γνώση των όσων συμβαίνουν γύρω του, αλλά οφείλει να έχει γνώση του τι έχει πει ο Ερντογάν πρόσθεσε σκωπτικά.

Όσον αφορά τη συνέντευξη του αλβανού πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι «ο Ράμα με φαινομενική ευγένεια έθεσε πολύ σοβαρά ζητήματα» κάνοντας λόγο για τούρκικο και αλβανικό αναθεωρητισμό που φαίνεται ότι έχουν διασύνδεση μεταξύ τους. Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η οικονομική κρίση της τελευταίας εξαετίας και η δημογραφική κάμψη έχουν αποδυναμώσει την Ελλάδα.

Η ΝΔ, διευκρίνισε, στηρίζει τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στις προσπάθειες του για επίλυση του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, επισήμανε ότι αν όλα πάνε για τον Τσίπρα η Ελλάδα θα καταφέρει να βρεθεί εκεί που ήταν το Μάιο του 2014, μιλώντας για τρία χαμένα χρόνια.

Καμμένος – Μητσοτάκης συμφωνούν για τη στράτευση στα 18

Υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, με τους εισερχόμενους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να λαμβάνουν αναβολή από τις σχολές τους και όχι από το στράτευμα -στα πρότυπα της Κύπρου και του Ισραήλ- τάχθηκαν χτες ο Πάνος Καμμένος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμφωνώντας με τη σχετική πρόταση του ΓΕΕΘΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε λίγο αργότερα να απορρίψει κάθε τέτοια ιδέα, τονίζοντας ότι δεν έχει συζητηθεί ποτέ εντός της κυβέρνησης, με την πρόσθετη διευκρίνιση ότι δεν ενστερνίζεται μία τέτοια άποψη.
Το θέμα ετέθη κατά την απόρρητη ενημέρωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού έγινε ανάλυση της κατάστασης έτσι όπως διαμορφώνεται περιμετρικά της χώρας, με την Αλβανία να εμφανίζει μία περίεργη νευρικότητα και την Τουρκία να μιλάει για τα «σύνορα της καρδιάς» της ξορκίζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης και αφού παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της διαθεσιμότητας των τριών κλάδων, ετέθη το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, που επηρεάζει άμεσα την επάνδρωση των βασικών μονάδων της παραμεθορίου.
Στο σημείο αυτό ο Π. Καμμένος εμφάνισε την έκθεση-πρόταση του ΓΕΕΘΑ για στράτευση στα 18 και ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων με παράλληλη αξιοποίηση του χρόνου της θητείας ώστε να μπορέσουν οι στρατιώτες να αποκτήσουν βασικές γνώσεις, όπως για παράδειγμα το πρώτο πτυχίων γνώσεων της Microsoft.
Πρόβλημα
Σήμερα και οι τρεις κλάδοι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επάνδρωσης μονάδων εξαιτίας τριών παραγόντων: Της μικρής (9μηνης) θητείας, της μη πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (40.000 κενές θέσεις) ένεκα τρόικας και της υπογεννητικότητας. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ το «φάρμακο» είναι ο επαρκής χρόνος εκπαίδευσης και η επάρκεια του προσωπικού.
Με την πρόταση αυτή του ΓΕΕΘΑ συμφώνησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι υπέρμαχος του μοντέλου που εφαρμόζει το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι: «Δίνουμε συντάξεις στον παππού για να υποστηρίζει οικονομικά το εγγόνι. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι αυτό είναι στρεβλό. Σε αρκετές κοινωνίες και θρησκείες, η σχέση μητέρας-παιδιού είναι ισχυρή. Παράδειγμα αποτελεί το Ισραήλ. Ομως, εκεί, οι νέοι στα 18 τους πάνε στον στρατό υποχρεωτικά. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί την ενηλικίωση και την ανάληψη ευθύνης. Μας αρέσουν τα δικαιώματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ευθύνες μας. Στην Ελλάδα, η μάνα θα επιδιώξει το ρουσφέτι για να μη χάσει από κοντά της τον γιο της».
Κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης στο ΓΕΕΘΑ αναλύθηκαν η κατάσταση της αμυντικής βιομηχανίας, η κατάσταση στην Τουρκία, η συμμετοχή της χώρας μας στη ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη για το Προσφυγικό και το θέμα των εξοπλισμών.
ΓΕΕΘΑ
Γιατί θέλουν αλλαγές στη θητεία
Οι στρατιωτικοί πιστεύουν ότι η παρουσίαση της μείωσης της θητείας ως κοινωνικού μέτρου έχει τελικά εμπεδώσει στην κοινή γνώμη, αλλά και ειδικότερα στους νέους, ότι η εκτέλεση της θητείας αποτελεί μία επαχθή κατάσταση, την οποία η ίδια η πολιτεία προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει. Ετσι, ο καθένας αποβλέπει στην εξασφάλιση μίας αναβολής εν αναμονή μίας εισέτι μικροτέρας θητείας στο μέλλον.
Το παράδοξο σε αυτήν την κατάσταση είναι ότι, πέρα από την προσωρινή «ανακούφιση» για τη μείωση της θητείας, αυτή η ίδια κοινή γνώμη αισθάνεται ανησυχία από τη διαπιστουμένη υποσυνείδητα ουσιαστική έλλειψη ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, την οποία μεταφέρουν στα σπίτια τους οι ίδιοι «ευεργετούμενοι» στρατεύσιμοι, καθώς αντιλαμβάνονται την πενιχρή εκπαίδευσή τους και βλέπουν τα στρατόπεδά τους άδεια από προσωπικό.
Την ευθύνη για το πώς έχει διαμορφωθεί η σημερινή νοσηρή κατάσταση φέρει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία της χώρας, η οποία εν γνώσει της αποδυναμώνει το στράτευμα
Η μη στράτευση στα 18, όπως ακριβώς συμβαίνει στο άλλο ελληνικό κράτος, στην Κύπρο, δημιουργεί αυτό το ρεύμα των αναβολών ούτως ώστε να μην εισέρχεται στο στράτευμα παρά ένα μονάχα κλάσμα της ετησίας κλάσεως:
• Αναβολές λόγω σπουδών: 26%.
• Αναβολές λόγω υγείας & υπηρετούντος αδελφού: 3,9%.
• Μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού: 3,76%.
• Συμμετοχή σε Πανελλήνιες Εξετάσεις: 8,16%.
• Μέσες Τεχν. Σχολές – ΙΕΚ κ.λπ.: 16,03%.
• Ακατάλληλοι Ι5: 1,53%.
• Αναζητούμενοι-Ανυπότακτοι: 2,72%.
• Αλλες κατηγορίες: 3,06%.
Από την παραπάνω στατιστική προκύπτει ότι οι πραγματικά δικαιολογούμενες διαρροές ανέρχονται, στρογγυλοποιημένα, σε 10% περίπου, από αναβολές λόγω υγείας (3,9%), ακαταλληλότητας (1,53%) και άλλων κατηγοριών (3,06%). Οι υπόλοιπες κατηγορίες (αναβολές λόγω σπουδών, ανυπότακτοι κ.λπ.) εξαλείφονται στην περίπτωση που θεσμοθετηθεί στράτευση στα 18.
Οι στρατιωτικοί επιμένουν στη στράτευση στα 18 για τον επιπλέον λόγο ότι ο δεκαοκτάχρονος είναι ακόμη γεμάτος ενέργεια και ζωτικότητα από την περίοδο της εφηβείας, ενώ στα 23 ή 24 χρόνια τους οι νέοι βλέπουν τη θητεία ως αγγαρεία.
Διευκρινίσεις
Αργά τη νύχτα η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, απάντησε, ύστερα από σχετική ερώτηση που αφορούσε την υποχρεωτική στράτευση στα 18 και όχι την εθελοντική στράτευση.
Συγκεκριμένα η απάντηση του εκπροσώπου ήταν: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν θεωρώ αυτή τη στιγμή ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς υποχρεωτικής στράτευσης».
Ο υπουργός κ. Καμμένος μίλησε για κίνητρα που μπορούν να δοθούν σε περίπτωση εθελοντικής στράτευσης στα 18! Ελπίζουμε ότι γίνεται κατανοητή η διαφορά μεταξύ εθελοντικής και υποχρεωτικής στράτευσης, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.