Στην αντεπίθεση η Βασιλική Θάνου – Κάνει λόγο για σπίλωση των δικαστικών λειτουργών

Λόγο για “μεθόδους σπίλωσης και εκφοβισμού” των δικαστικών λειτουργών, ακόμη και των ανώτατων δικαστών, από εμπλεκόμενους σε υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς, έκανε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 21 χρόνια από την ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δικαστών στη Θεσσαλονίκη.

“Το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο, οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειές τους για την διερεύνηση και την τιμωρία της διαπλοκής και της διαφθοράς, διαπιστώνονται μέθοδοι σπίλωσης και εκφοβισμού τους, εκ μέρους ορισμένων εκ των εμπλεκομένων προσώπων, ακόμη και κατά των Ανωτάτων Δικαστών” δήλωσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

“Ο Πλάτων, στην Πολιτεία του, αναφέρει ότι η χειρότερη μορφή αλαζονείας της διαφθοράς είναι όταν ο άδικος συκοφαντεί τον δίκαιο”, τόνισε στην ομιλία της.

Παράλληλα, η κυρία Θάνου έδωσε τη διαβεβαίωση της πως “οι μέθοδοι αυτοί συκοφάντησης και εκφοβισμού δεν αγγίζουν τους ακέραιους και έντιμους Δικαστές, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του Δικαστικού Σώματος και οι οποίοι εξακολουθούν με σθένος και με αντικειμενικότητα και αμεροληψία να ασκούν τα καθήκοντά τους, όπως ακριβώς αρμόζει στους ανεξάρτητους Δικαστές”.

Αναλυτικά η ομιλία της προέδρου του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:

Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Κυρίες και κύριοι,
Η Δικαστική Εξουσία, είναι, σύμφωνα με την μη αναθεωρητέα διάταξη του άρθρου 26 του Συντάγματος, η μια εκ των τριών και ισότιμη με τις άλλες δύο Εξουσίες, οι οποίες (Νομοθετική-Εκτελεστική και Δικαστική) αποτελούν το θεμέλιο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.
Οι εφαρμοστές του Δικαίου, οι Δικαστικοί Λειτουργοί, μέχρι το έτος 1995, εισέρχονταν στο Δικαστικό Σώμα, μετά από αυστηρές εξετάσεις, ενώπιον Επιτροπής, που αποτελείτο από Δικαστές και Εισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου και από Καθηγητές του Δικαίου και χωρίς οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη συναφή εκπαίδευση. Τη σύλληψη και την υλοποίηση της ιδέας για την ίδρυση Σχολής Δικαστών στην Ελλάδα είχε ο αείμνηστος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας, ο οποίος είχε κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ, όπου εδρεύει η Γαλλική Σχολή Δικαστών και ήταν ένθερμος οπαδός του συστήματος αυτού εκπαίδευσης των Δικαστών. Ο ίδιος ανέλαβε και ως ο πρώτος Γενικός Διευθυντής της Σχολής, το έτος 1995, όταν αυτή άρχισε να λειτουργεί, και συνεισέφερε πολλά, για τη σωστή διοργάνωση και λειτουργία της, μαζί, βεβαίως, και με όλους τους μεταγενέστερους Γενικούς Διευθυντές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Σχολής, ορίζονται εναλλάξ για μία θητεία, από τους Αρεοπαγίτες και τους Συμβούλους Επικρατείας, αντίστοιχα. Η πρώτη σειρά Δικαστικών Λειτουργών αποφοίτησε από τη Σχολή το έτος 1996, σήμερα δε τα μέλη της πρώτης σειράς κατέχουν το βαθμό του Εφέτη ή Αντεισαγγελέα Εφετών στην Πολιτική και Ποινική Δικαιοσύνη.
Ο σημερινός Γενικός Διευθυντής, Σύμβουλος Επικρατείας κ. Πικραμένος άσκησε με ιδιαίτερη επιτυχία τα διευθυντικά του καθήκοντα, κατά την τριετή θητεία του και πέραν των άλλων, ανέδειξε τον ρόλο της Σχολής ευρύτερα μέσα στον Ευρωπαϊκό χώρο. Σε λίγες ημέρες αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, λόγω λήξεως της θητείας του κ. Πικραμένου, ο νέος Γενικός Διευθυντής, Αρεοπαγίτης κ. Κράνης, στον οποίον εύχομαι Καλή Επιτυχία στο έργο του.
Η προσφορά της Εθνικής Σχολής Δικαστών στην ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι μεγίστη, διότι πέραν της επιστημονικής καθοδήγησης, προσπαθεί να εμπνεύσει τόσο στους σπουδαστές, όσο και στους επιμορφούμενους υπηρετούντες Δικαστές, υψηλό φρόνημα ευθύνης, ήθος και ανεξαρτησία γνώμης.
Κυρίες και Κύριοι
Το θεμέλιο του Κράτους Δικαίου είναι η ανεξαρτησία των Δικαστών. Η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών διασφαλίζεται από το Σύνταγμα και πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους. Κυρίως, όμως, διασφαλίζεται από τον ίδιο το Δικαστή, ο οποίος οφείλει να ασκεί τα καθήκοντά του με ακεραιότητα, και με αμεροληψία και να αποκρούει τις τυχόν προσπάθειες παρεμβάσεων, από οποιονδήποτε και εάν προέρχονται.
Το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο, οι ΄Ελληνες Δικαστές και Εισαγγελείς έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειές τους για την διερεύνηση και την τιμωρία της διαπλοκής και της διαφθοράς, διαπιστώνονται μέθοδοι σπίλωσης και εκφοβισμού τους, εκ μέρους ορισμένων εκ των εμπλεκομένων προσώπων, ακόμη και κατά των Ανωτάτων Δικαστών.
Ο Πλάτων, στην Πολιτεία του, αναφέρει ότι η χειρότερη μορφή αλαζονείας της διαφθοράς είναι όταν ο άδικος συκοφαντεί τον δίκαιο.
Κυρίες και κύριοι,
Διαβεβαιώνω ότι οι μέθοδοι αυτοί συκοφάντησης και εκφοβισμού δεν αγγίζουν τους ακέραιους και έντιμους Δικαστές, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του Δικαστικού Σώματος και οι οποίοι εξακολουθούν με σθένος και με αντικειμενικότητα και αμεροληψία να ασκούν τα καθήκοντά τους, όπως ακριβώς αρμόζει στους ανεξάρτητους Δικαστές.
Σας ευχαριστώ.