Ραγδαία αύξηση ροών από Τουρκία-42.000 οι εγκλωβισμένοι

Από 36.000 την Τετάρτη, οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα έφτασαν την Πέμπτη σε περίπου 42.000, με τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα να τονίζει την αύξηση των ροών από την Τουρκία και να επισημαίνει ότι δεν υπάρχει εμπλοκή του Λιμενικού στη νατοϊκή επιχείρηση.

Η διαφορά που παρατηρείται στους επίσημους αριθμούς των εγκλωβισμένων από τη μία μέρα στην άλλη, αποκαλύπτει επίσης αλαλούμ στο μέτρημα.

Την ίδια ώρα, ο Πειραιάς τείνει να γίνει από προσωρινό κατάλυμα μόνιμο, λόγω των μαζικών ροών από τα νησιά και την ασφυκτική κατάσταση στην Ειδομένη. Για περίπου 4.000 έκανε λόγο ο κ. Δρίτσας.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης ανακοίνωσε ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στη χώρα έχουν φθάσει τις 42.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι το πρωί της Πέμπτης, στις 8.

Σε δηλώσεις του στο στο Mega, επισήμανε ότι ο αριθμός ανέρχεται σε 41.973, εκ των οποίων περίπου 12.000 βρίσκονται στην Ειδομένη και άλλοι 10.000 στα νησιά.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, αρκετοί είναι οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τον καταυλισμό στην Ειδομένη, όπου οι συνθήκες είναι άθλιες, προκειμένου να βρουν θέση σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας, είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε στο Mega ότι το τελευταίο τριήμερο παρατηρείται αύξηση προσφυγικών ροών από την Τουρκία.

Η δήλωση αυτή του κ. Δρίτσα έρχεται σε αντίθεση με την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας και επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος έκανε λόγο για μείωση 50% στις προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου, από τη μέρα που ξεκίνησαν οι αποστολές του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη, ο κ. Δρίτσας επισήμανε για τη νατοϊκή επιχείρηση ότι ξεκίνησε επί της ουσίας τη Δευτέρα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμπλοκή του Λιμενικού.