Πυρά Βενιζέλου: Η «Δημοκρατική Συμπαράταξη», μαζί με τον Γιώργο, δεν μπορεί να πάει μακριά. Οι αιχμές του για την πολεμική κατά του ΠΑΣΟΚ από τον Γ. Παπανδρέου.»

«Kάποιοι εγκατέλειψαν το πλοίο σαν τα ποντίκια», είπε με νόημα, αναφερόμενος εμφανώς στην ομάδα στελεχών του Γιώργου Παπανδρέουα λλά και σε άλλους φυγάδες – Επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ .

«Εφτά χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο η χώρα παραμένει στο κενό, οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχουν οδηγήσει τη χώρα σε ένα σκοτεινό αδιέξοδο», τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως διαμορφώνεται, δεν μπορεί να πάει μακριά, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, βγάζοντας κόκκινη κάρτα στην ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ και του Γιώργου Παπανδρέου.

Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μια εξήγηση, μια συγγνώμη, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος στην βαρυσήμαντη παρέμβασή του στην ΚΕ, αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου που στις τελευταίες εκλογές διέσπασε το ΠΑΣΟΚ, και πρόσθεσε αιχμηρά:
“Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση”, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την πλήρη αντίθεσή του στην ένταξη του Γιώργου Παπανδρέου στο κόμμα.

Tι είπε για τον Γιώργο Παπανδρέου για την δική του στάση πλέον στο κόμμα:

Η ενότητα και η συσπείρωση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Ξέρω καλύτερα από κάθε άλλον τη σημασία τους, γιατί τη βίωσα υπό πολύ δύσκολες συνθήκες το 1989, το 2007, το 2011, το 2015. Ναι συνεπώς στην ενότητα και τη συσπείρωση.

Όμως μιλώντας στο όνομα σας, στο όνομα αυτών που έμειναν πιστοί στη θέση τους και έδωσαν τον αγώνα για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη, στο όνομα αυτών που άνοιξαν την μεγάλη ελπίδα της Ελιάς και είδαν το περονόσπορο να στήνει χορό μικροψυχίας και ιδιοτέλειας,
στο όνομα αυτών που αγωνίστηκαν να σταθεί η χώρα όρθια και να φτάσει στο σημείο που έφτασε πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 – επιτυχία και κεκτημένο που δεν χαρίζουμε στη ΝΔ – οφείλω να πω τα εξής:

Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση. Δεν σημαίνει de facto δικαίωση της έλλειψης σεβασμού στην παράταξη και τους ανθρώπους της.
Κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μια εξήγηση. Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη. Θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε τις τωρινές εξελίξεις ως δικαίωση μας. Φοβούμαι όμως ότι άλλοι τις εκλαμβάνουν ως εφαρμογή του δόγματος που λέει ότι στην πολιτική όλα γίνονται και με την ίδια άνεση ξεχνιούνται, γιατί όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν δηλαδή τον Ιανουάριο του 2015 είχαν μπει και αυτοί στη Βουλή, όλα θα ήσαν διαφορετικά! Αλλά δεν μπήκαν παρά τις λυσσώδεις διασπαστικές προσπάθειες και τους πρόθυμους Ποντίους Πιλάτους, τους οπαδούς των ίσων αποστάσεων.

Δεν έχω κανένα προσωπικής τάξης πρόβλημα με κανέναν. Επωμίστηκα τα ιστορικά βάρη της παράταξης στις δυσκολότερες φάσεις της, περισσότερες από μια φορές, χωρίς να έχω συμμετοχή στη δημιουργία των αιτιών της κρίσης και της φθοράς. Υπέμενα και υπομένω ακραίες αθλιότητες. Και καλά από τους πολιτικούς αντιπάλους. Είμαι πάντα ο πρώτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των συμπρατουσών δυνάμεων. Το καταλαβαίνω ως ο στρατηγικός αντίπαλος τους. Άλλες συμπεριφορές δεν καταλαβαίνω. Ή μάλλον τις καταλαβαίνω ως αρχαϊκά φαινόμενα που δείχνουν ένα πρόβλημα πολιτικού πολιτισμού που καμία υποκριτική ευγένεια και καμία κοσμική συνύπαρξη δεν μπορεί να συγκαλύψει.

Στην πολιτική η ηθική είναι ζήτημα ιστορικής αυτοσυνειδησίας. Ο καθένας και η συνείδηση του συνεπώς. Προσωπική και ιστορική. Αυτή προτάσσεται. Για εμένα η πολιτική δεν είναι άσκηση ψυχρού αίματος ή φεστιβάλ κυνισμού και τυχοδιωκτισμού. Αλλιώς θα είχα κάνει πολύ πιο εύκολες, ασφαλείς και συμφέρουσες επιλογές στη ζωή μου.

Οργανωτικά το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως διαμορφώνεται, δεν μπορεί να πάει μακριά.
Δεν έχουμε επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ισότιμη συμμετοχή τεσσάρων πλέον οντοτήτων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μόνο που η μια οντότητα από αυτές εμφανίζεται ως το αυθεντικό και αδάμαστο ΠΑΣΟΚ και ταυτοχρόνως ως ΠΑΣΟΚ χωρίς το βεβαρυμμένο brand αλλά και χωρίς το υπερχρεωμένο ΑΦΜ.
Είμαστε υποχρεωμένοι να προστρέξουμε τάχιστα στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου μας του Ιουνίου 2015 και να κινήσουμε τη διαδικασία για την συγκρότηση του μεγάλου πολιτικού φορέα που θα εκφράζει όλο το εύρος του προοδευτικού κέντρου, της δημοκρατικής παράταξης, συμπεριλαμβανομένων των εκδοχών της κεντροαριστεράς και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά όχι μόνο. Με γενναιοδωρία, με διαφάνεια, με γνήσια ανανεωτική διάθεση, με εντιμότητα οργανωτική και προσωπική”, είπε.

Κινδυνεύουμε με οικονομική και εθνική καταστροφή

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του και προειδοποίησε εκ νέου ότι κινδυνεύουμε από μια οικονομική και εθνική καταστροφή.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην αξιολόγηση ανέφερε: «Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι ελληνική απαίτηση, αλλά γερμανική απειλή για σκληρότερα μέτρα και το χειρότερο είναι ότι έχει επανέλθει η απειλή του Grexit.Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ένα διαρκές μνημόνιο, τη διαρκή λιτότητα. Ο ορίζοντας είναι σκοτεινός. Κινδυνεύουμε με οικονομική και εθνική καταστροφική.Κινδυνεύουμε να γίνουμε τρικοσμικός θύλακας στην Ευρώπη»

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε εκ νέου πως οι εξελίξεις δε θα είναι γραμμικές.
«Οι εκλογές δε θα γίνουν όπως παλιά με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα προκαλέσουν ένταση» εκτίμησε.

Επανέλαβε επίσης ότι όλα τα παραπάνω συντείνουν στο ότι «η χώρα δεν είναι διαχειρίσιμη από μονοκομματικές κυβερνήσεις. Στην εθνική αποστολή διάσωσης ο ρόλος της δημοκρατικής παράταξης πρέπει να είναι ουσιαστικός
Προειδοποίηση Βενιζέλου για τα επόμενα βήματά του: Το πλαίσιο στο οποίο αναφέρθηκα είναι το μόνο που μπορώ να υπηρετήσω

• Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συμπιεστεί στην τεχνητή πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
• Νιώθω πολλές φορές ότι συγκρούονται δύο σχολές σκέψης στην παράταξή μας
• Το πλαίσιο στο οποίο αναφέρθηκα είναι το μόνο που μπορώ να υπηρετήσω με βάση τη δική μου συνείδηση
• που ελπίζω ότι ταυτίζεται με τη συνείδηση όλων σας

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία και τα κόκκινα δάνεια.

«Οι τράπεζες λειτουργούν ως ΚΕΠ και όχι ως τράπεζες», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε την κατάρρευση του ασφαλιστικού και του εθνικού συστήματος υγείας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία», προσέθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην αξιολόγηση σημείωσε: «Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι ελληνική απαίτηση, αλλά γερμανική απειλή για σκληρότερα μέτρα και το χειρότερο είναι ότι έχει επανέλθει η απειλή του Grexit.Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ένα διαρκές μνημόνιο, τη διαρκή λιτότητα. Ο ορίζοντας είναι σκοτεινός. Κινδυνεύουμε με οικονομική και εθνική καταστροφική. Κινδυνεύουμε να γίνουμε τρικοσμικός θύλακας στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις δε θα είναι γραμμικές. Οι εκλογές δε θα γίνουν όπως παλιά με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα προκαλέσουν ένταση. Η χώρα δεν είναι διαχειρίσημη από μονοκομματικές κυβερνήσεις. Στην εθνική αποστολή διάσωσης ο ρόλος της δημοκρατικής παράταξης πρέπει να είναι ουσιαστικός».

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά, τόνισε ότι απαιτείται ειλικρίνεια και σοβαρότητα. «Ναι στην ενότητα και την συσπείρωση, αλλά, στο όνομα όσων έμειναν πιστοί, που είδαν τον περονόσπορο να στήνει χορό πολιτικής κερδοσκοπίας, οφείλω να πω: ενότητα δεν σημαίνει αναπαλαίωση. Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μία συγνώμη. Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τις εξελίξεις ως δικαίωση. Φοβάμαι ότι άλλοι την εκλαμβάνουν ως επιβεβαίωση της λογικής στην πολιτική όλα γίνονται. Αν τον Ιανουάριο του 2015 είχαν μπει στη Βουλή τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Δεν έχω προσωπικά με κανέναν. Έμεινα όταν άλλοι έφευγαν σαν ποντίκια. Στην πολιτική η ηθική είναι ζήτημα ιστορικής αυτοσυνειδησίας», ανέφερε.

«Ιστορικά δεν μπορεί να πάει μακριά ως διακομματική συνεργασία», ανέφερε για το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Γιατί το ΚΙΔΗΣΟ εμφανίζεται ως το αυθεντικό ΠΑΣΟΚ, χωρίς το βεβαρημένο μπραντ και το υπερχρεωμένο ΑΦΜ. Πρέπει τάχιστα να προστρέξουμε στην απόφαση του συνεδρίου του 2015 και να ξεκινήσουμε τη δημιουργία του μεγάλου ενιαίου φορέα», ανέφερε.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε σαφές μήνυμα στην Φώφη Γεννηματά λέγοντας: «Δεν μπορεί να συγχωρεθεί ο λαϊκισμός με παλαιοπασοκικό ακροατήριο. Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και των υπολοίπων συγγενών. Η λύση δεν είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς. Αδιανόητη η άποψη πως μας βολεύει η αυτοδυναμία της ΝΔ. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Η συμμετοχή στην κυβέρνηση με τη ΝΔ δεν αλλοίωσε το DNA. Ήταν ομόφωνη απόφαση. Πως νιώθουν όσοι υπηρέτησαν το εθνικό συμφέρον ως υπουργοί ή αναπληρωτές υπουργοί; Πως νιώθει εκείνος που έκανε κυβέρνηση με τη ΝΔ και Καρατζαφέρη; Όσοι πιστεύουν ότι τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τον κομματικό πατριωτισμό στερούνται πραγματικού πατριωτισμού Αυτό είναι το μοναδικό πλαίσιο που μπορώ να υπηρετήσω».