Προβόπουλος: «Δεν φαίνεται ακόμα πολύ φως στην άκρη του τούνελ»

Απαισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε την Τρίτη ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

«Δεν φαίνεται ακόμα πολύ φως στην άκρη του τούνελ» δήλωσε ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Ιωάννου «Ανατέμνοντας την κρίση». Ο Γιώργος Προβόπουλος έκανε λόγο στην ομιλία του για απουσία εθνικού σχεδίου, πέραν των μνημονίων, που θα φέρει ανάπτυξη στη χώρα με εκσυγχρονισμό του κράτους και ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Όπως επισήμανε ο κ. Προβόπουλος, είναι αναγκαίο να διπλασιαστούν οι επενδύσεις, οι οποίες στην παρούσα φάση μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο με πόρους από το εξωτερικό.
«Μπαίνουμε στον όγδοο χρόνο μια κρίσης που θα μπορούσε να έχει διαρκέσει περίπου τρία χρόνια» τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος, ως διοικητής της ΤτΕ είχε προειδοποιήσει το πολιτικό προσωπικό για τα επερχόμενα. «Αυτό είναι και το σημείο όπου υστερεί κυρίως η Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να είχαμε βγει από την κρίση μετά 2-3 χρόνια και θα είχαμε χάσει 10%-12% του ΑΕΠ, το οποίο σήμερα σε μεγάλο βαθμό θα είχαμε ανακτήσει» παρατήρησε.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο οι κυβερνήσεις της περιόδου των μνημονίων έδωσαν έμφαση στη φορολογία, αντί των διαρθρωτικών αλλαγών και των παρεμβάσεων για την επέκταση της φορολογικής βάσης και τη μείωση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.