«Πρεμιέρα» επαναπροωθήσεων τη Δευτέρα με 500 μετανάστες

 

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι πρώτες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, αλλά οι εκτιμήσεις μιλούν για σοβαρά κενά και προβλήματα στην εφαρμογή της Συμφωνίας.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι στις 4 Απριλίου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία περίπου 500 μετανάστες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, βρίσκονται εν εξελίξει διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική πλευρά, υπό την αιγίδα της ΕΕ, για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων της διαδικασίας επιστροφής.

Νωρίς το πρωί, αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε ότι οι επαναπροωθήσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα, αλλά για να τηρηθεί η ημερομηνία αυτή θα πρέπει προηγουμένως να υλοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Σε Λέσβο, Σάμο και Χίο βρίσκονται υπό κράτηση στα hotspots και ετοιμάζονται για την επαναπροώθηση περισσότεροι από 5.300 πρόσφυγες.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία προβλέπει πως από τις 4 Απριλίου η τουρκική πλευρά θα πρέπει να πάρει πίσω όσους μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά.

Ως αντάλλαγμα, η Άγκυρα θα λάβει οικονομική βοήθεια, ταχύτερη κατάργηση της βίζας για την είσοδο Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. και άνοιγμα ενός κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που δεν θίγει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στους 51.393 υπολογίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες

Ομως, οι εκτιμήσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι, καθώς Ελλάδα και Τουρκία δεν φαίνονται έτοιμες για την εφαρμογή της διαδικασίας.

Το Reuters, επικαλούμενο εσωτερική αναφορά της Κομισιόν, μετέδωσε ότι πρέπει να ληφθούν μια σειρά μέτρων μέχρι τη Δευτέρα, 4 Απριλίου, για να υλοποιηθεί η προγραμματισμένη «πρεμιέρα» επαναπροωθήσεων υπό το σχήμα της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στην εσωτερική αναφορά επισημαίνεται ότι ανάμεσά τους είναι:

-αλλαγές στη νομοθεσία σε Ελλάδα και Τουρκία,
-συνεννόηση και αποσαφήνιση σημείων που αφορούν τη μεταφορά και τη διαμονή των επαναπροωθηθέντων και
-κυρίως το ζήτημα της μεταχείρισης των μη Σύρων.

Επίσης, η αναφορά καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν σε δημόσιες δηλώσεις «διακήρυξης» της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας (νομικό έρεισμα για τις επαναπροωθήσεις).

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, οι πρώτοι επαναπροωθηθέντες από τα ελληνικά νησιά θα οδηγηθούν στο Δεκελί, έξω από τη Σμύρνη. «Η ανησυχία μας είναι ότι όχι μόνο οι δικές μας τοπικές δομές αλλά και ολόκληρης της περιοχής δεν είναι έτοιμες, εάν πρόκειται να μείνουν εδώ», είπε ο ο δήμαρχος της πόλης στο Reuters.

Το σχέδιο, που συμφωνήθηκε στις 19 Μαρτίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, έχει τον φιλόδοξο στόχο να σταματήσει τις προσφυγικές ροές προς τη Γηραιά Ήπειρο, αλλά στο παραπέντε υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα, αναφέρει το πρακτορείο.

Κατετέθη το νομοσχέδιο για το προσφυγικό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος!!!