Ποια ουσία έβγαλε ντοπέ την Σαραπόβα

Η είδηση ότι η κορυφαία αθλήτρια του τένις Μαρία Σαράποβα παραδέχτηκε ότι πιάστηκε ντοπαρισμένη προκάλεσε σοκ στους εκατομμύρια θαυμαστές της.

Η ομολογία της, όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε το γύρο του κόσμο, με τους πάντες να αναρωτιούνται αν η εκπληκτική πορεία που είχε η Ρωσίδα τενίστρια τα τελευταία χρόνια οφειλόταν στο σπάνιο ταλέντο της ή ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιας χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

Ο ισχυρισμός της ότι απέτυχε στον έλεγχο ντόπινγκ για την ουσία Meldonium στις 26 του Ιανουαρίου του 2016, όταν έπαιζε στο Αυστραλιανό Open, λόγω της χρήσης ενός συνταγογραφημένου φαρμάκου προβλημάτισε πολλούς.

Η τενίστρια ήταν πάντοτε ένα βήμα πιο μπροστά από τη διεθνή ομοσπονδία κατά του ντόπινγκ, ή βρέθηκε στη δυσάρεστη αυτή θέση όντας θύμα της πάθησής της και της χρόνιας χρήσης μιας δραστικής ουσίας;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα drugs.com, το Meldonium ή Mildronate, το οποίο κατά δήλωση της Σαράποβα έπαιρνε εδώ και 10 χρόνια, κατασκευάζεται από την φαρμακευτική εταιρεία Grindeks στη Λετονία και χρησιμοποιείται στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων της καρδιάς, όπως η στηθάγχη, καθώς και για καρδιακές προσβολές, καρδιακή ανεπάρκεια και περιπτώσεις ισχαιμίας, η οποία είναι η έλλειψη σωστής ροής του αίματος σε κάποια μέρη του σώματος.

Το φάρμακο λειτουργεί διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνοντας την ροή του αίματος, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει την ικανότητα άσκησης, την σωματική και πνευματική αντοχή, καθώς και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Το συγκεκριμένο φάρμακο ήταν στη λίστα της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (WADA) με τις ουσίες που είναι απλά “υπό παρακολούθηση” για τις επιδράσεις τους μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 και από την 1η Ιανουαρίου 2016 προστέθηκε στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών.

Η Σαραπόβα ισχυρίζεται πως δεν γνώριζε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είχε προστεθεί στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών της WADA, μέχρι που έλαβε μια σχετική επιστολή από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης που την ενημέρωνε για το γεγονός ότι δεν πέρασε τον έλεγχο ντόπινγκ κατά τη διάρκεια των αγώνων για το Αυστραλιανό Όπεν το 2016.

Το Meldonium έχει χαρακτηριστεί ως ουσία S4, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της WADA, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για ουσία που ανήκει στους ρυθμιστές ορμονών και μεταβολισμού.

Οι μεταβολικοί ρυθμιστές είναι μια νεότερη κατηγορία φαρμάκων που ωφελούν τους ασθενείς ρυθμίζοντας τον καρδιακό τους μεταβολισμό, χωρίς να τροποποιούν τη ροή του αίματος. Αυξάνουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης σε βάρος του μεταβολισμού των ελεύθερων λιπαρών οξέων, ενισχύοντας έτσι την χρήση του οξυγόνου από τα όργανα και τους μυς, η οποία, πλέον γίνεται πιο αποτελεσματικά.