Παπακωνσταντίνου: Ο ΣΥΡΙΖΑ μου ζήταγε να «δώσω» τον Βενιζέλο- Τι αναφέρει στο βιβλίο του

«Game Over: Η αλήθεια για την κρίση», είναι ο τίτλος του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει η εφημερίδα “Τα Νέα”.

O πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου που καταδικάστηκε για τους χειρισμούς του στην υπόθεση νόθευσης της λίστας Λαγκάρντ,«καρφώνει» υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ -χωρίς να αποκαλύπτει ονόματα- ότι του ζήτησαν στοιχεία για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ που θα ενοχοποιούσαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο και θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του. Οι συναντήσεις, όπως αναφέρει ο ίδιος, έγιναν κατά την προανακριτική για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, όπου του ζήτησαν στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κατά του Βενιζέλου. Παράλληλα, αποκαλύπτει και συνάντηση με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου περιγράφει τις συναντήσεις του με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη. «Τη μακρά περίοδο της λειτουργίας της Προανακριτικής Επιτροπής είχα δυο ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Η πρώτη ήταν με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος ήθελε να μάθει από εμένα περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση. Τον άκουσα να μου λέει πως -παρότι θεωρούσε ότι οι χειρισμοί μου ήταν λαθεμένοι- δεν πίστευε ότι εγώ είχα νοθεύσει τα στοιχεία. Η δεύτερη ήταν με ορισμένα υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνάντηση μου ζήτησαν ευθέως να τους δώσω στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κατά του Βενιζέλου. Τους απάντησα πως δεν έμπαινα σε παρόμοιες λογικές συναλλαγών και πως ό,τι είχα να πω θα το έλεγα στη Βουλή».

«Το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά»

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου γράφει για την Προανακριτική Επιτροπή που προτάθηκε από την τότε κυβερνητική πλειοψηφία για να αναζητήσει «τυχόν ευθύνες μου, αποκλειστικά και μόνο δικές μου», αποκαλύπτει τα άγνωστα ραντεβού με τους «διώκτες» του και καταγγέλλει πως όλα ήταν προαποφασισμένα, να υποδειχτεί ως ένοχος εκείνος. Όπως λέει, όταν έφτασε η στιγμή για τη δική του κατάθεση στην επιτροπή, του δόθηκαν αντίγραφα μιας δικογραφίας 20.000 σελίδων και προθεσμία 7 ημερών για να προετοιμαστεί.

«Ήδη μια μέρα μετά τις αποκαλύψεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με είχε διαγράψει από το κόμμα με μια απλή ανακοίνωση -πριν από οποιαδήποτε διερεύνηση της υπόθεσης. Ήταν ή ο δικός του πολιτικός θάνατος ή ο δικός μου. Το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά. Την ίδια στιγμή, το μήνυμα που εξέπεμπαν όλα τα κόμματα που στήριζαν την κυβέρνηση και πολλαπλασιαζόταν στα Μέσα ήταν πολύ καθαρό: “Να ο ένοχος στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. Ορίστε, αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του”. Ήταν εξαιρετικά βολικό αυτό».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγορεί, επίσης, μέλη της Προανακριτικής πως ενώ τους είχε ζητηθεί να αποφύγουν δημόσιες τοποθετήσεις, υπήρξαν πάνω από 100 εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ και λέει πως αποκαλύφθηκαν οι διάλογοι μέσα από την Επιτροπή από τα πρακτικά, πως υπήρχαν καθημερινά στοχευμένες διαρροές «που όλες παρέπεμπαν στην υποτιθέμενη ενοχή μου».

Καταγγέλλει πως σε πολλούς από τους περίπου 100 μάρτυρες που εξετάστηκαν σε περίοδο σχεδόν έξι μηνών «μέλη της επιτροπής άσκησαν πρακτικές εκφοβισμού, ψυχολογικής βίας και απειλών για να πουν αυτά που ήθελαν να ακούσουν, όχι όσα είχαν συμβεί. (…) Εξέτασαν ολόκληρες μέρες συνεργάτες μου και, όταν οι απαντήσεις δεν βόλευαν, αμφισβήτησαν την ειλικρίνειά τους, φτάνοντας στο σημείο να ρωτούν για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Έγινε έλεγχος πολιτικών φρονημάτων από μέλη της Βουλής».

Σχόλιο Βενιζέλου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στα όσα αναφέρει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο βιβλίο του σχετικά με τους στόχους και τις μεθόδους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, κάνει λόγο για μεθόδους μαφίας.

Σε σχόλιό του αναφέρει:

«Αυτή την περίοδο διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας ένας αδίστακτος πυρήνας τυχοδιωκτών που επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν μεθόδους μαφίας για να αντιμετωπίσουν αυτόν που θεωρούν δύσκολο αντίπαλο. Το προσπάθησαν και έσπασαν τα μούτρα τους, γιατί η αλήθεια εκδικείται. Αν όμως το κόστος σε προσωπικό επίπεδο είναι η αηδία, σε εθνικό επίπεδο είναι η ταπείνωση. Γι’ αυτό πρέπει να φύγουν το ταχύτερο».