Πανελλαδικές: Εν μια νυκτί, ξηλώθηκε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων

Ο Νίκος Φίλης “ξαναχτυπά” θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετέασεων.

Ο υπουργός Παιδείας και οι σύμβουλοί του αποφάσισαν να ξηλώσουν εν μια νυκτί το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ), λίγες ημέρες μόλις πριν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, στις οποίες θα λάβουν μέρος 103.402 υποψήφιοι για 69.985 θέσεις στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή» στόχος της κίνησης αυτής ήταν να τοποθετηθούν στις θέσεις αυτές συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον το υπουργείο παρέβη τον όρο της μερικής ανανέωσης που ετηρείτο εδώ και δεκαετίες, ώστε η εμπειρία των παλιών να είναι το εχέγγυο για ομαλές εξετάσεις.

«Για το θέμα των Πανελλαδικών, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκλήθη για σήμερα στο υπουργείο Παιδείας ο ομότιμος πανεπιστημιακός Γιώργος Δάσσιος, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, η οποία αναμένεται να υποβαθμιστεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρότι επιλέγεται από τη Βουλή. «Διεμήνυσαν στον Γ. Δάσσιο ότι ο ρόλος του θα είναι ο μικρότερος δυνατός», ανέφερε στην εφημερίδα γνώστης της κατάστασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το «ξήλωμα» της παλιάς ΚΕΕ είναι σχεδόν πλήρες, τακτική που δεν υιοθετείται, καθώς η διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι ιδιαίτερα σύνθετη και απαιτείται η εμπειρία των παλιών μελών, που μπορεί να σώσει από λάθη. Πόσο μάλλον που φέτος οι εξετάσεις είναι διπλές (άρα και η επιλογή θεμάτων), αφού υπάρχουν οι υποψήφιοι που διαγωνίζονται με το προηγούμενο σύστημα των έξι μαθημάτων και εκείνοι με το νέο (των 4+1 μαθημάτων). «Βασικός στόχος, που διατρέχει όλη τη διαδικασία οργάνωσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, είναι ένας: η διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας. Η ριζική αλλαγή της ΚΕΕ εγκυμονεί κινδύνους», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου με εικοσαετή θητεία στη διοργάνωση των Πανελλαδικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, τα μέλη της ΚΕΕ αναζητήθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από διάφορες περιοχές της χώρας και οι θέσεις έκλεισαν μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Όπως σχολιάζει μάλιστα «τηρήθηκε φυσικά η απόλυτη εχεμύθεια ως προς την ταυτότητα των προσώπων», ενώ πληροφορεί ότι «σύμβουλος του κ. Φίλη, με την απαραίτητη εχεμύθεια, έχει αναλάβει να κάνει τα τηλεφωνήματα σε φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση εκπαιδευτικούς, προτείνοντάς τους να στελεχώσουν τις τριμελείς επιτροπές οι οποίες θα εισηγούνται στα μέλη της ΚΕΕ θέματα για τα εξεταζόμενα μαθήματα της επόμενης ημέρας».

Η προσπάθεια να «κλείσουν» οι τριμελείς επιτροπές είναι ιδιαίτερα δύσκολη και λόγω των διπλών εξετάσεων που θα διεξαχθούν, αλλά και λόγω της προσπάθειας του υπουργείου το κόστος των εξετάσεων να είναι το μικρότερο δυνατόν.