Ορκίσθηκε πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης – Στις 17:00 ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος μετά την ορκωμοσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μετέβη εν συνεχεία στο Μέγαρο Μαξίμου όπου παρέλαβε από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά.

Η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί στις 5 το απόγευμα και η ορκωμοσία της θα γίνει αύριο.

Την Τετάρτη το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού ο οποίος θα αναφερθεί στις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, ενώ θα δοθεί στα μέλη της κυβέρνησης και ο λεγόμενος “μπλε φάκελος” με τις προτεραιότητες και τους στόχους της κυβέρνησης.

Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέλαβε ο νικητής των χθεσινών εκλογών, ο οποίος μετέβη στις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

“Αισθάνομαι βαριά την ευθύνη που εναποθέτει ο ελληνικός λαός στους ώμους μου, θα προχωρήσω  στον σχηματισμό κυβέρνησης σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος”  δήλωσε ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Είναι ξεχωριστή τιμή να παραλαμβάνω αυτή την εντολή για να σχηματίσω κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας”, υπογράμμισε ο κος Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι εξαρχής είχε θέσει ως στόχο την σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και δεσμεύθηκε εκ νέου για τη δρομολόγηση μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

“Έχουμε ισχυρή εντολή και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κυβέρνησή μας θα είναι κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και έμπρακτου αποτελέσματος“, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Διεμήνυσε δε, με νόημα, πως η δημοκρατία μας είναι ώριμη να χειριστεί πρόσκαιρες αναταράξεις και χαρακτήρισε την οκτακομματική Βουλή “επιθανάτιο ρόγχο” της απλής αναλογικής.

Η κ. Σακελλαροπούλου, τόνισε από την πλευρά της, πως “η δημοκρατία μας απεδείχθη ανθεκτική” και ευχήθηκε στον κ. Μητσοτάκη “καλή δουλειά”.

Τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, επέδωσε λίγο πριν τις 09:30 το πρωί, στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού. Ακολούθως ο κος Τασούλας επισκέφθηκε την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και επέδωσε με τη σειρά του την σύνθεση της νέας Βουλής με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα.

Τασούλας : Η νέα Βουλή γεννά πολλές προκλήσεις για τον επόμενο πρόεδρο

Νομίζω ότι η νέα Βουλή γεννά πολλές προκλήσεις για τον επόμενο πρόεδρό της, θα τα ζήσουμε όλοι μαζί. Εύχομαι το καλύτερο για τον τόπο» είπε η ΠτΔ παραλαμβάνοντας τα αποτελέσματα από τον Κώστα Τασούλα.

Παραδίδοντας τον φάκελο ο κ. Τασούλας είπε: «Ολοκληρώθηκαν με άψογο τρόπο και αυτές οι εκλογές. Συνεχάρην την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών, την κ. Σπανού, για την αδιάβλητη διεξαγωγή τους, που έδωσε τα αποτελέσματα των εκλογών. Έχουμε ενσωμάτωση 99,6%, οπότε το αποτέλεσμα είναι σαφές. Αυτή τη φορά έχουμε την ποθητή «δεδηλωμένη» και με βάση τις συνταγματικές υποχρεώσεις μου σας παραδίδω την σύνθεση της νέας Βουλής για να προχωρησετε κι εσείς στις δικές σας συνταγματικές αρμοδιότητές».

«Σας ευχαριστώ κ. πρόεδρε. Θα καλέσω σε μια ώρα τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη ημέρα. Νομίζω ότι η νέα Βουλή γεννά πολλές προκλήσεις για τον επόμενο πρόεδρο, θα τα ζήσουμε όλοι μαζί. Εύχομαι το καλύτερο για τον τόπο» απάντησε η πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με το παραπάνω τυπικό  ξεκινά  η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου. Βασικοί σταθμοί της, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης,.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

SHARE