Οριακό προβάδισμα του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ από το πρώτο exit poll των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία

Σε “θρίλερ” φαίνεται να εξελίσσεται ο σημερινός δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, καθώς, σύμφωνα με το πρώτο exit poll της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας, και καταμετρημένο ένα 60% των ψήφων, οι δύο υποψήφιοι εμφανίζονται σε έναν αγώνα “στήθος με στήθος”, με τον υποψήφιο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, να προηγείται οριακά, με ποσοστό 50,1%, έναντι του αντιπάλου του, υποψήφιου των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, με ποσοστό 49,9%.

Ωστόσο σχεδόν μισή ώρα αργότερα τα προγνωστικά του Ινστιτούτου SORA άλλαξαν, δίνοντας τώρα προβάδισμα 50.1% στον Μπέλεν και το 49,9% στον Χόφερ, με περιθώριο στατιστικού λάθους το 1,6%.

Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν μεγαλύτερη από ό,τι στις 24 Απριλίου. Η αναμέτρηση του Νόρμπερτ Χόφερ, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, των Πράσινων φαίνεται πως θα κριθεί στο νήμα. Και οι δύο εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ο καθένας για τον εαυτό του, προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα της περιοχής τους για να ψηφίσουν.

«Είμαι ακόμη σχετικά ήρεμος», αλλά η νευρικότητα θα μπορούσε να αυξηθεί στην πορεία της ημέρας, δήλωσε ο 45χρονος Νόρμπερτ Χόφερ κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο εκλογικό κέντρο της γενέτειρας του, Πίνκαφελντ, του κρατιδίου Μπούργκενλαντ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι μία «φοβερά έντονη ημέρα» και το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, πάντως ο ίδιος υπολογίζει με μία νίκη του και ευελπιστεί πως θα υπερψηφιστεί από ένα 52% των Αυστριακών.

Ψηφίζοντας στο εκλογικό κέντρο της περιοχής του, στο έκτο διαμέρισμα της Βιέννης, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι μπορεί να κερδίσει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, σημειώνοντας πως λόγω των επιστολικών ψήφων είναι δυνατόν το τελικό αποτέλεσμα να υπάρξει μόνον τη Δευτέρα.

Προσερχόμενος στην κάλπη, σε εκλογικό κέντρο στο έβδομο διαμέρισμα της Βιέννης, ο νέος ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, ο οποίος στα μέσα της εβδομάδας είχε ταχθεί σαφώς υπέρ του υποψηφίου των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, απέφυγε να κάνει κάποια δήλωση, παρατηρώντας μόνον ότι θα ψηφίσει τον υποψήφιο των Πράσινων.