ΟΟΣΑ: 6 από τα 10 ευρώ πάνε στην εφορία-Αύξηση φόρων 16% επί Τσίπρα

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σχετικά με το τι φόρους πληρώνει κάθε Έλληνας μπορεί να προκαλούν σοκ, αλλά ακόμα μεγαλύτερο αναμένεται να είναι το σοκ που θα προκληθεί στην τσέπη των φορολογουμένων αν υπολογίσει κανείς τη νέα φοροκαταιγίδα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ετσι λοιπόν αναμένεται τα 6 από τα 10 ευρώ που θα βγάζει κάθε εργαζόμενος να επιστρέφουν στο κράτος. Δηλαδή το σύνολο της φορολόγησης των Ελλήνων θα ανέρχεται στο 60%, σπάζοντας κάθε ρεκόρ στο χάρτη φορολόγησης της Ευρώπης!

Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, ο οποίος όμως έχει επεξεργαστεί στοιχεία του 2014, ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά πλήρωνε για φόρους και εισφορές το 43,4% του μισθού του. Με βάση όμως τη νέα φορολόγηση το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60% καθιστώντας αδύνατη την επιβίωση των πολιτών.

Για το 2016 οι επιβαρύνσεις από τη φορολογία εισοδήματος αναμένεται να διευρυνθούν περαιτέρω, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια του υπουργείου Οικονομικών, εισοδήματα πάνω από 9.100 ευρώ θα πληρώσουν περισσότερο φόρο ενώ πιο βαριά θα είναι και η έκτακτη εισφορά.

Υψηλότερες αναμένεται να είναι και οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους αν περάσει τελικά η κυβερνητική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις.

Ετσι, η συνολική επιβάρυνση από εισφορές και φόρους θα αυξηθεί σε επίπεδο που προσεγγίζει το 60% του μισθού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε ποσοστά κρατήσεων

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά κρατήσεων αναδεικνύουν ήδη από το 2014 τη χώρα μας σε παγκόσμια πρωταθλήτρια κρατήσεων. Σύμφωνα με αυτά:

• Το υψηλό ποσοστό από το μισθό εργαζομένου με δύο παιδιά που πάει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα των φορολογικών συντελεστών στη χώρα μας. Η στατιστική του ΟΟΣΑ ανέδειξε την ελληνική παγκόσμια πρωτιά: Ο Έλληνας εργαζόμενος με δύο παιδιά πληρώνει το 43,4% του μισθού του σε κρατήσεις, ποσοστό που είναι και το υψηλότερο μεταξύ των χωρών του Οργανισμού. Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση συζητάει την αύξηση του ανώτατου συντελεστή, η στατιστική του ΟΟΣΑ αποδεικνύει ότι οι έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα στην Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως οι βαρύτερα φορολογούμενοι.

• Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 9,9% με την Ελλάδα να βρίσκεται στο 16%. Στην κατάταξη των χωρών-μελών καταλαμβάνουμε την 6η υψηλότερη θέσης καθώς μας ξεπερνούν μόνο η Σλοβενία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Πολωνία.

Με δεδομένο ότι με τα νέα μέτρα θα επέλθει αύξηση της συνολικής επιβάρυνσης από εισφορές και φόρους σε επίπεδο που προσεγγίζει το 60% του μισθού εκτιμάται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με σύγκριση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έχει αυξήσει μέσα σε 15 μήνες που είναι στην εξουσία τη φορολόγηση τουλάχιστον κατά 16%