Οι σκληρότερες προσωπικές δηλώσεις Τσίπρα – Μητσοτάκη εναντίον αλλήλων. Σε πρωτοφανή ύψη η πολιτική πόλωση.

Μητσοτάκης: «Ο κ. Τσίπρας παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια»

Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και απαξιωτικούς σε προσωπικό επίπεδο επιδόθηκαν χθες και προχθές ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της ΝΔ με μαζικές και μειωτικές αναφορές. Χαρακτηρισμοί όπως “ανήθικος, επικίνδυνος, συνεπής” και αντίστοιχα “επικίνδυνος, τυχοδιώκτης, ανήθικος”. Προηγήθηκε ο κ.Τσίπρας και ακολούθησε ο κ.Μητσοτάκης μέσα σε κλίμα ανησυχίας για το μέλλον της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και μιας εσωτερικής πόλωσης όπως φάνηκε στην σημερινή συνεδρίαση της Βουλής. Ειδικότερα δριμεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανακοίνωσή του, με αφορμή τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στο θέμα της 13ης σύνταξης και των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και γενικότερα της πορείας της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει πως «ο κ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά, παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια», ενώ χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «ανήθικο και επικίνδυνο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη:

«Ο κ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά, παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια. Με τους πολιτικούς του τακτικισμούς εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα και θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Αποδεικνύει, ακόμα μια φορά, ότι είναι και ανήθικος και επικίνδυνος.

Ανήθικος γιατί παρουσιάζει μια εφάπαξ παροχή ως 13η σύνταξη, την ίδια στιγμή που δρομολογεί νέες μεγάλες μειώσεις για τους συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή αγνοεί προκλητικά αυτούς που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από την κρατική στήριξη. Τους μακροχρόνια άνεργους, τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας και δεν πληρώνει τις οφειλές προς τους ιδιώτες.

Επικίνδυνος γιατί παραγνωρίζει μια αδήριτη πραγματικότητα. Ότι με βάση το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος υπέγραψε, τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται σε συνεννόηση με τους εταίρους μας. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ψεύτικες μαγκιές του κ. Τσίπρα, που αλληθωρίζουν στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο. Αυτές οι συμπεριφορές δίνουν άλλοθι στις ακραίες φωνές εκτός Ελλάδας να τεντώνουν το σκοινί και να μην επιτρέπουν στη χώρα να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό.

Σε αυτή την τυφλή πορεία, ο κ. Τσίπρας να μην ψάχνει να βρει συνενόχους. Οι Έλληνες μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά στηριγμένοι μόνο στην αλήθεια και την ενότητά μας.

Ο κ. Τσίπρας διχάζει την κοινωνία, γιατί δεν αντέχει το βάρος των ευθυνών του. Αν αναζητεί διέξοδο ας το κάνει τουλάχιστον με αξιοπρέπεια και χωρίς να ναρκοθετήσει την πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση. Αρκετή ζημιά έχει ήδη κάνει στην πατρίδα μας».

-Από την πλευρά του, πρώτος ο κ. Τσίπρας με προσωπική του δήλωση από το Μαξίμου, είχε υποστηρίξει πως οι κινήσεις της κυβέρνησης βρίσκονται εντός του πλαισίου της συμφωνίας, μέσω ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και εξαπέλυσε πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά κατά του Κ.Μητσοτάκη με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξε:

«Η ΝΔ, για μια ακόμη φορά, συντάσσεται με τους πιο ακραίους από τους δανειστές -με τη φωνή του ΔΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί και πάλι ,ως η πέμπτη φάλαγγα των δανειστών, που σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία, συντάσσεται και στηρίζει τις πιο ακραίες φωνές», συμπληρώνοντας: «Ζητιανεύει από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, εκλιπαρώντας για εξουσία, αδιαφορώντας για την κοινωνία που υποφέρει. Ο “πρόθυμος” κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο! Στην προσπάθειά του να αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση ζητά ακόμα σκληρότερα μέτρα. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας άλλος “Εφιάλτης”. Δεν έχει καταλάβει ότι θα αποτύχει και θα χάσει γιατί ο λαός θα τον κρίνει στο τέλος της τετραετίας. Στα δύσκολα ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ταυτιστεί με τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της λιτότητας».

«Η ΝΔ καλό θα ήταν να πει στους πολίτες ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;», διερωτάται.

Για μέτρα που κινούνται εντός μνημονιακών πλαισίων έκανε λόγο και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ θετικότερη στάση συγκριτικά με τους υπόλοιπους θεσμους φάινεται πως τηρεί η Κομισιόν, με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να τονίζει ότι δεν έχει μεν ολοκληρωθεί η εκτίμηση των μέτρων, αλλά να προσθέτει ότι οι όροι της συμφωνίας στο Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τις εξαγγελίες Τσίπρα.