Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος επιχειρηματίας της χρονιάς για το 2015

  • Δεύτερης γενιάς με παγκόσμιους ορίζοντες και ισχυρό brand name τα κοσμήματα Folli Follie.

  • Ποιοι άλλοι ήταν οι βραβευθέντες σε διάφορους τομείς.

Επιχειρηματίας διεθνών οριζόντων, που διευρύνονται συνεχώς, άξιος συνεχιστής της δεύτερης γενιάς. Με τη βράβευση του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ως «Επιχειρηματία της Χρονιάς» 2015 ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού της ΕΥ για τον Ελληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» 2015.

Οι τέσσερις επιχειρηματίες που διακρίθηκαν στις επιμέρους κατηγορίες, βραβεύθηκαν και διεκδίκησαν τον τίτλο του Ελληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» 2015, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016. O νικητής θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο “World Entrepreneur Οf The Year” στο Monte Carlo τον Ιούνιο του 2016.

Οι υποψήφιοι επιχειρηματίες που διακρίθηκαν για το επιχειρηματικό τους πνεύμα, τον στρατηγικό προσανατολισμό, την πρωτοποριακή σκέψη και τον κοινωνικό αντίκτυπο της δραστηριότητάς τους επελέγησαν από την ανεξάρτητη εννεαμελή Κριτική Επιτροπή, υπό την προεδρία του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Chipita A.E. και Ελληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» 2011.

Σύμφωνα με το Βήμα οι νικητές στις επιμέρους κατηγορίες του Ελληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» 2015 ήταν:

Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας
Νικόλαος Γουλής, Διευθύνων Σύμβουλος, e-Travel Α.Ε. (pamediakopes.gr)

Διεθνώς αναπτυσσόμενος επιχειρηματίας
Γεώργιος Κουτσολιούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος, FF Group (Folli Follie Group)

Δυναμικά αναπτυσσόμενος επιχειρηματίας
Ιωάννης Τσερέπας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Lariplast Α.Ε.Β.Ε

Πρωτοπόρος επιχειρηματίας
Ελένη Πολυχρονοπούλου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας κ. Παναγιώτης Παπάζογλου, επισήμανε ότι «οι υποψηφιότητες για τον φετινό διαγωνισμό για τον Ελληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» 2015, ήταν πραγματικά εντυπωσιακές, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο της Κριτικής Επιτροπής. Με τη διοργάνωση αυτή, τιμούμε τους έλληνες επιχειρηματίες που σε δύσκολες συνθήκες τολμούν, αγωνίζονται και ξεχωρίζουν, αναδεικνύουμε τον πρωταρχικό ρόλο της επιχειρηματικότητας στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση και στέλνουμε ένα μήνυμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα αλλάζει, ξεπερνά τα προβλήματα του παρελθόντος, καινοτομεί και δημιουργεί ένα νέο θετικό αφήγημα». Ενθαρρυντικές διαπιστώσεις για το δυναμικό των νέων επιχειρηματιών στην Ελλάδα είτε αυτοδημιούργητων είτε με συνεχείς δραστηριότητες στη παγκόσμια αγορά.

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΙΛ

O αντιπρόεδρος και CEO των Folli Follie µιλάει για τη µεγάλη επέκταση σε Ευρώπη και Ασία, αλλά και γιατί εξακολουθεί να «ποντάρει» στην Ελλάδα.

Έως και τα µέσα της δεκαετίας του ’90, οι περισσότερες Eλληνίδες φαντάζονταν ότι οι λαµπερές βιτρίνες µε τα κοσµήµατα της Folli Follie ανήκαν σε κάποιον ιταλικό οίκο κοσµηµάτων. Η αλήθεια είναι πως οι ιδρυτές της φίρµας, Δηµήτρης Κουτσολιούτσος, και η σύζυγός του, Καίτη, αν και αµιγώς ελληνικής καταγωγής, έθεσαν τις βάσεις της επιχείρησής τους στον ιταλικό Βορρά. Εκεί γνωρίστηκαν ως φοιτητές, γαλουχήθηκαν ως «πολίτες του κόσµου» και αποφάσισαν να κάνουν την «τρέλα» τους· να εκµεταλλευτούν, δηλαδή, το καλό γούστο τους, τα χειροποίητα κοσµήµατα της Καίτης και το επιθετικό επιχειρηµατικό δαιµόνιο του Δηµήτρη, αλλά και να «οικοδοµήσουν» µια φίρµα η οποία µέσα στις επόµενες δεκαετίες θα αποκτούσε παγκόσµια εµβέλεια.

Το ζευγάρι άνοιξε την εταιρεία του το 1982 και δηµιούργησε το πρώτο κατάστηµά της στο Κολωνάκι. Σήµερα το εγχείρηµά τους βρίσκεται σε περισσότερες από 30 χώρες και ελέγχει µια αλυσίδα µε πάνω από 660 καταστήµατα. Παράλληλα, στις τρεις και πλέον δεκαετίες που µεσολάβησαν, η εταιρεία της οικογένειας απέκτησε πολυσχιδή χαρακτήρα, εντάσσοντας νέες φίρµες και δραστηριότητες.

Σήµερα ελέγχει πλειοψηφικά τα σηµαντικότερα πολυκαταστήµατα της χώρας (Attica και Factory Outlet), αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια αλλά και στη δυτική Ευρώπη σηµαντικά brands ένδυσης, και έχει αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της βρετανικής εταιρείας κοσµηµάτων Links of London, την οποία αναπτύσσει διεθνώς.

Τίποτα, ωστόσο, δεν ήταν προβλέψιµο από την αρχή. Η οικογένεια Κουτσολιούτσου λέει πως διέγνωσε το «κενό στην αγορά». Διαπίστωσε πως ανάµεσα στο φθηνό faux bijoux και στα πανάκριβα κοσµήµατα µεσολαβούσε τότε… το χάος. Δεν υπήρχαν αναγνωρίσιµες φίρµες που να διαθέτουν «προσιτή πολυτέλεια»· και αποφάσισαν να την προσφέρουν. Σχεδόν επέβαλαν το ασήµι ως luxury µέταλλο κοσµηµάτων, δηµιουργώντας συλλογές µε αφαιρετικό σχεδιασµό, πολύ διαφορετικό από το κυρίαρχο στιλ της τότε ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας. Οι συλλογές σιγά σιγά διανθίστηκαν µε ρολόγια αλλά και αξεσουάρ µόδας, όπως τσάντες και άλλα δερµάτινα είδη.

Στη διοίκηση της εταιρείας εισήλθε σταδιακά και ο γιος του ζευγαριού, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σηµερινός διευθύνων σύµβουλος και αντιπρόεδρος του οµίλου. «Επιχειρηµατικότητα σηµαίνει πρόκληση. Δεν µπορεί παρά να είναι συνδεδεµένη µε διαχειριστικές και διοικητικές προκλήσεις. Για πάνω από τρεις δεκαετίες, η επιχειρηµατική ιστορία µας είναι γεµάτη από απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις, που κληθήκαµε –µε επιτυχία, τελικά– να αντιµετωπίσουµε» σηµειώνει.

Πηγή: nonpapernews.gr