Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ζητά παραίτηση του Υπουργού Π. Σκουρλέτη για τις φαύλες μονιμοποιήσεις στους ΟΤΑ. Η αυστηρή απαγόρευση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Γενική αντίθεση στις μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργείου Οικονομικών να καλυφθούν μόνιμες θέσεις, από «επίλεκτους» συμβασιούχους και όχι-όπως επιβάλλει το Σύνταγμα- με γενικό και ελεύθερο διαγωνισμό.

Πολιτικές αναταράξεις φέρνει το ζήτημα των συμβασιούχων, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Μάλιστα, ήδη ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας κ. Γιώργος Πατούλης και κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, ο οποίος συνεχώς εδώ και καιρό εξαπολύει πυρά κατά του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, έσπευσε ήδη να ζητήσει από τον πρωθυπουργό κ. Αλέη Τσίπρα την «καρατόμησή» του.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επιτίθεται και κατά του Υπουργού Επικρατείας κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών , αρμόδιος για τη διοικητική ανασυγκρότηση, εγκαλώντας τον για τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος των συμβασιούχων. Ο κ. Πατούλης κατηγορεί την κεντρική εξουσία για αδέξιους χειρισμούς. «Την προχειρότητα και τον νομικά έωλο χειρισμό η Κ.Ε.Δ.Ε. τον επισήμανε από την πρώτη στιγμή, από το τέλος του 2016. Όμως αντί να μας ακούσουν, οι κ.κ. Βερναρδάκης και Σκουρλέτης μας επιτέθηκαν, απειλώντας ακόμη και με πειθαρχικές διώξεις τους Δημάρχους που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την κυβερνητική εντολή», αναφέρει. Και συμπληρώνει: «Στις αντιδράσεις των Δημάρχων, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης «απάντησε» με εγκύκλιο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, με την οποία υπογράμμιζε πως η παράταση των εν λόγω συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι υποχρεωτική».

Ο κ. Πατούλης τονίζει ότι πλέον, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο υπουργός Εσωτερικών οφείλει να ζητήσει συγγνώμη, καθώς όπως σημειώνει είναι διπλά έκθετος, και γιατί οι εργαζόμενοι είναι πλέον στον «αέρα», και γιατί πολλοί Δήμοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αναγκαίο προσωπικό σε έναν κρίσιμο τομέα, όπως είναι αυτός της καθαριότητας. Παράλληλα, αναφέρει ότι «ζητούμε από τον κ. Πρωθυπουργό να αλλάξει τον κ. Σκουρλέτη και να ορίσει στη θέση του ένα πρόσωπο που θα είναι ικανό να διαχειριστεί τα δύσκολα προβλήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Ένα πρόσωπο που θα είναι διατεθειμένο να κάνει διάλογο και θα μπορεί να δώσει λύσεις. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για άλλο χαμένο χρόνο».

Τι δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Δικαιοσύνη έκρινε παράνομες τις παρατάσεις των συμβάσεων δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έγιναν με το νόμο Κατρούγκαλου, που κρίθηκε αντισυνταγματικός. Συνεχίζει η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να ψεύδεται, να παρανομεί και να κοροϊδεύει τους πολίτες. Παίζουν με τη ζωή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Στήνουν ανεύθυνα ένα εμπόριο ελπίδας, μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους.

Μοιράζουν υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα. Βάζουν σε περιπέτεια τους πολίτες, τους θεσμούς, την ίδια τη λειτουργία του Κράτους. Δυστυχώς, δεν ακούν καμία σοβαρή και υπεύθυνη φωνή. Με το να στήνονται “παράγκες” στο ευρύτερο Δημόσιο δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας.

Προσπαθούν να φτιάξουν καθεστώς και φέρνουν χάος. Επαναλαμβάνουν τις χειρότερες πρακτικές του χθες, που όλοι οι Έλληνες θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Ευτυχώς, για άλλη μια φορά, το Σύνταγμα βάζει φραγμό στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα και των Υπουργών του.

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την δημοκρατική ομαλότητα και να εγγυηθούμε την κανονικότητα στη λειτουργία της χώρας. Υπεύθυνες λύσεις υπάρχουν. Υπέρ της κοινωνίας. Εμείς μπορούμε να τις υλοποιήσουμε».

Σκουρλέτης σε σειρά υποσχέσεων: Ούτε μια ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη-

«Το νομικό σύστημα της χώρας και η κοινωνική ευθύνη της κυβέρνησης, παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη», διαβεβαιώνει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε μακροσκελή δήλωσή του σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα με αφορμή δημοσίευμα για απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας της μονιμοποίησής τους.

Ο υπουργός κάνει λόγο για «ακατάσχετο, και παντελώς ατεκμηρίωτο σχολιασμό, μίας εικαζόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και για «αυθαίρετη και υπερχειλή πολιτικής σκοπιμότητας κριτική προς την κυβέρνηση με αφορμή ένα θέμα που δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά σπεύδουν κιόλας με απίστευτο κυνισμό και χαιρεκακία να «πληροφορήσουν» τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ότι δεν θα πληρωθούν για την εργασία που έχουν ήδη παράσχει». Ο κ. Σκουρλέτης επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας «που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία», ενώ υπογραμμίζει ότι «η ομηρεία χιλιάδων εργαζομένων, η διαιώνιση φαινομένων πολιτικής και κοινωνικής παθογένειας και τα παιχνίδια πελατειακών σκοπιμοτήτων στην πλάτη της κοινωνίας δεν μπορούν πλέον να γίνονται ανεκτά».

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού

«Από νωρίς σήμερα το πρωί, με αφορμή ανυπόγραφο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο δεν επικαλείται καν -για λόγους παραπάνω από προφανείς- πηγές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα παρακολουθούν με αγωνία έναν ακατάσχετο, και παντελώς ατεκμηρίωτο σχολιασμό, μίας εικαζόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί του θέματος του κύρους της παράτασης των συμβάσεων εργασίας τους.
Θεσμικοί εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης, η αξιωματική αντιπολίτευση και κάθε πρόθυμος σχολιαστής -που μπορεί να γνωρίζει ή να αγνοεί παντελώς κρίσιμες νομικές παραμέτρους του θέματος- σπεύδουν, με ανοίκεια ελαφρότητα και χωρίς ψήγμα θεσμικής ευθύνης να σχολιάσουν μία απόφαση, της οποίας η έκδοση -πολλώ δε μάλλον το περιεχόμενο- δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι πρόθυμοι σχολιαστές δεν περιορίζονται μόνο στην αυθαίρετη και υπερχειλή πολιτικής σκοπιμότητας κριτική προς την κυβέρνηση, με αφορμή ένα θέμα που δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά σπεύδουν κιόλας με απίστευτο κυνισμό και χαιρεκακία να «πληροφορήσουν» τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ότι δεν θα πληρωθούν για την εργασία που έχουν ήδη παράσχει.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με την ευθύνη που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος και με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όχι απλά η δημοσίευση, αλλά ούτε καν η έκδοση απόφασης της Ολομέλειας επί του θέματος, περιορίζεται, για την ώρα σε τρεις επισημάνσεις:

1. Το Σύνταγμα της χώρας επιβάλλει το σεβασμό κάθε απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των λοιπών Ανώτατων Δικαστηρίων, αλλά και κάθε αρμόδιας δικαστικής αρχής. Ο σεβασμός, όμως, του συνταγματικού ρόλου της δικαστικής λειτουργίας θα πρέπει να είναι αυτονόητος για όλους. Νυχτερινές διαρροές, επιλεκτικές «εκμυστηρεύσεις» σε μέσα ενημέρωσης και σχολιασμός φαντασμάτων, ούτε έχουν ούτε και θα μπορούσαν να έχουν σχέση με την συνταγματικά επιβεβλημένη, αμερόληπτη και θεσμικά ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης. Αντιθέτως: Φορτίζουν -εξ αντικειμένου- ένα νομικά δυσχερές και κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα, με μία πολιτικότητα που ούτε μπορεί ούτε και επιτρέπεται να σχετίζεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με τη διαμόρφωση δικαστικής κρίσης.

2. Το ζήτημα των παρατάσεων των συμβάσεων εργαζομένων στην καθαριότητα συνδέεται με την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης μίας έκτακτης κατάστασης, σε ένα πεδίο δημόσιων λειτουργιών, όπου η αναμονή οριστικών και μόνιμων λύσεων, σε συνθήκες αναστολής προσλήψεων, δύσκολα θα μπορούσε να είναι συμβατή με την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Η κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι και το ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον τομέα της καθαριότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής, νομικά άρτιας και κοινωνικά δίκαιης επίλυσης του ζητήματος των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα. Για την ώρα, οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη παράσχει την εργασία τους και που, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη, αγωνιούν μπροστά στο επικοινωνιακό «πάρε – δώσε» που εκτυλίσσεται από το πρωί, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τόσο το νομικό σύστημα της χώρας όσο και η κοινωνική ευθύνη της κυβέρνησης, παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη.

3. Η κυβέρνηση, όπως έχει ανακοινώσει κατ’ επανάληψη, επεξεργάζεται ήδη σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα (το οποίο δεν επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου) όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία (που απαγορεύει την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε περιπτώσεις όπου στην πραγματικότητα εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες). Η ομηρεία χιλιάδων εργαζομένων, η διαιώνιση φαινομένων πολιτικής και κοινωνικής παθογένειας και τα παιχνίδια πελατειακών σκοπιμοτήτων στην πλάτη της κοινωνίας δεν μπορούν πλέον να γίνονται ανεκτά. Όσοι τα εξέθρεψαν διαχρονικά και όσοι επένδυσαν πολιτικά σε αυτά, είναι οι τελευταίοι που μπορούν να κάνουν σήμερα ανέξοδη κριτική με ύφος κήνσορα. Τόσο αυτοί όσο και οι κάθε λογής αυτόκλητοι φρουροί της συνταγματικής νομιμότητας θα κληθούν πολύ σύντομα να αναλάβουν την ευθύνη διατύπωσης θέσης».

ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, τονίζουν τα ΝΕΑ, προσπαθεί να ρίξει τους τόνους σε ό,τι αφορά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές που φέρνει στις συντάξεις η συμφωνία με τους δανειστές. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο και πως σε κάθε περίπτωση οι παρατηρήσεις του θα ληφθούν υπόψη: «Το νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ως αντιπολίτευση, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν είχε την ίδια άποψη για το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το 2012, ο τότε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής είχε απευθύνει ερώτημα προς τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Oλι Ρεν για τις περικοπές του δεύτερου Μνημονίου στις συντάξεις. Επικαλείται απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θεωρεί αντισυνταγματικές τις περικοπές του νόμου 4093/2012. Ο επίτροπος είχε επισημάνει ότι η «ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει τη συμμόρφωση του εθνικού δικαίου με το ελληνικό Σύνταγμα» και ο Χουντής αντέτεινε: «Να δηλώσουν σήμερα ότι θα άρουν τα αντισυνταγματικά μέτρα».

Είχαν προηγηθεί, μάλιστα, ο νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος και ο νομικός Ακρίτας Καϊδατζής, συντάσσοντας με την ακαδημαϊκή ιδιότητά τους γνωμοδότηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (νόμος 4046/2012), κατ’ εντολή του Αλέξη Τσίπρα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι στο κείμενό τους, προκειμένου να αξιοποιηθεί από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Παραπέμποντας σε αλλεπάλληλες γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για όλες τις μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις, τους μισθούς του Δημοσίου, τα δώρα και τα επιδόματα, αλλά και το ΕΚΑΣ, εκείνη η νομική γνωμοδότηση είχε προβληθεί ως αντιπολιτευτικό υπερόπλο. Υπενθυμίζεται δε, ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επίσης προσφύγει μαζικά στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να μπλοκάρουν την παραχώρηση του Ελληνικού.