Έκπληξη: O ανεξάρτητος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν είναι ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, που στηρίζεται από τους Πρασίνους, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρίας, μετέδωσαν το βρετανικό BBC και αυστριακά μέσα ενημέρωσης.

Γεγονός που παραδέχτηκε και ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέων Νόρμπερτ Χόφερ σύμφωνα με το αυστριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο APA.

Οι δύο υποψήφιοι κονταροχτυπήθηκαν για το προεδρικό αξίωμα, με την ανησυχία στους δημοκρατικούς κόλπους της χώρας να περνάει τα αυστριακά σύνορα και να προκαλεί αγωνία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έβλεπαν με τρόμο την άνοδο της ακροδεξιάς.

Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν

Ο 72χρονος συνταξιούχος καθηγητής Οικονομικών συχνά αποκαλεί τον εαυτό του «παιδί προσφύγων».

Ο πατέρας του Βαν Ντερ Μπέλεν είχε γεννηθεί στη Ρωσία, από Ολλανδούς μετανάστες. Η μητέρα του γεννήθηκε στην Εσθονία. Αμφότεροι κατέληξαν στην Αυστρία. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Βιέννη και υπήρξε δημοτικός σύμβουλος στην πόλη μετά από την αποχώρησή του από το κοινοβούλιο το 2012.

Επικεφαλής των Πρασίνων από το 1997 έως το 2008, όταν το κόμμα αναδείχθηκε τέταρτο στη χώρα. Αποχώρησε εκείνη τη χρονιά, όταν για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία το ποσοστό των Πρασίνων περιορίστηκε, αλλά παρέμεινε ιδιαίτερα δημοφιλής, συγκεντρώνοντας μεγαλύτερα ποσοστά από ότι το ίδιο το κόμμα.

Στις προεδρικές εκλογές κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά οι Πράσινοι υποστήριξαν την καμπάνια του οικονομικά.

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του είναι η ρωσική λογοτεχνία του 19ου αιώνα, έχει κάνει δύο γάμους και έχει δύο γιους από την πρώτη του γυναίκα.