Νέες θεραπείες γονιμότητας – Το unisex αντισυλληπτικό

Καλπάζουν οι νέες επιστημονικές ανακαλύψεις στον τομέα της Βιολογίας και της ιατρικής γενικότερα.

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ αποκωδικοποίησε τον πιο κρίσιμο μηχανισμό στην διαδικασία της αναπαραγωγής. Η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών γονιμότητας αλλά και την κατασκευή μίας κοινής για άνδρες και γυναίκες αντισυλληπτικής μεθόδου.

Ο διακόπτης

Στην ουρά του σπερματοζωαρίου βρίσκεται ένας υποδοχέας πρωτεΐνης ο οποίος αντιδρά στην γυναικεία ορμόνη προγεστερόνη την οποία απελευθερώνει το ωάριο. Πρόκειται για ένα δίαυλο ασβεστίου που οι ειδικοί έχουν ονομάσει CatSper. Οταν το σπερματοζωάριο πλησιάζει το ωάριο η ορμόνη ενεργοποιεί τον υποδοχέα κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η ουρά να τινάζεται όπως το μαστίγιο. Αυτή η κίνηση παράγει την απαραίτητη ενέργεια στο σπερματοζωάριο ώστε να καταφέρει να διεισδύσει μέσα στα προστατευτικά κυτταρικά τοιχώματα του ωαρίου. Αν ο υποδοχέας δεν ενεργοποιηθεί όπως είναι ευνόητο προκαλείται πρόβλημα στην γονιμοποίηση.

Η ανακάλυψη στο πώς λειτουργεί αυτός ο κρίσιμος μηχανισμός μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών γονιμότητας. Θεραπειών που θα ενεργοποιούν τον συγκεκριμένο υποδοχέα. Από την άλλη πλευρά θα μπορεί να αναπτυχθεί και κάποιο φάρμακο που θα απενεργοποιεί τον υποδοχέα. Αυτό το φάρμακο θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως αντισυλληπτική μέθοδος κοινή για άνδρες και γυναίκες. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science» και έχει προκαλέσει μεγάλη διεθνή δημοσιότητα.

Πηγή: NonPaperNews.gr

SHARE