Νέα Ειδομένη το Ελληνικό, ασφυκτική η κατάσταση

Ασφυξία επικρατεί στο Ελληνικό, το οποίο μετατρέπεται σε νέα Ειδομένη, καθώς τουλάχιστον 6.000 πρόσφυγες ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Στο παλιό αεροδρόμιο έχει στηθεί ένας πρόχειρος καταυλισμός με σκηνές σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και απλωμένα ρούχα παντού.

Μιλώντας στο Mega, o δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος είπε ότι οι μετανάστες έχουν στήσει σκηνές ακόμη και έξω στον δρόμο, γιατί στην κλειστή αίθουσα αναχωρήσεων του παλιού αεροδρομίου, η θερμοκρασία έφτασε τις προηγούμενες μέρες μέχρι τους 40 βαθμούς.

Ο δήμαρχος προειδοποίησε ότι αργά ή γρήγορα μπορεί κάτι να συμβεί, καθώς ο χώρος είναι κατάλληλος.

«Είναι κλειστά τα τζάμια, δεν αερίζεται, είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορεί να αντέξουν φυσιολογικά να μείνουν εκεί μέσα και να βγαίνουν να κάθονται έξω στο πεζοδρόμιο πάνω στη λεωφόρο που παίζουν τα παιδιά τους, που περνούν με ταχύτητα τα αυτοκίνητα», ανέφε στο κανάλι, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μόνο 30-40 τουαλέτες για 6.000 ανθρώπους.

Παράλληλα, ο δήμαρχος επισήμανε ότι η συμφωνία που έγινε τον Δεκέμβριο, έληξε στις 31 Μαρτίου και δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα για εκκένωση του αεροδρομίου.

Η εφημερίδα Καθημερινή σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι σύμφωνα με αστυνομικούς που «επιτηρούν» τον χώρο, είναι καθημερινά φαινόμενα οι συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών και τα κρούσματα κλοπών ή ακόμη και βιασμών, τα οποία αφενός μεν δεν καταγράφονται και αφετέρου γίνεται προσπάθεια να μη δημοσιοποιούνται.