Η Μέι μπορεί να παραιτηθεί πριν από τις εκλογές για χάρη του Brexit

Υπονοούμενα ότι ακόμη και αν κερδίσει, θα παραιτηθεί πριν από τις επόμενες εκλογές, άφησε σήμερα η Τερέζα Μέι σε στελέχη των Τόρις. Σύμφωνα με πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ, τις οποίες επικαλείται η «Guardian», στόχος της Βρετανίδας πρωθυπουργού εν όψει της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής, απόψε στη Βουλή των Κοινοτήτων, είναι να περάσει το μήνυμα ότι προτεραιότητά της είναι το μέλλον του Brexit και όχι η πολιτική της καριέρα.

«Η Μέι δεν πιστεύει ότι αυτή η ψηφοφορία απόψε πραγματοποιείται για το ποιος θα ηγηθεί του Συντηρητικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές», αναφέρει η συγκεκριμένη πηγή. «Η ψηφοφορία αφορά το εάν είναι συνετό να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας σε αυτή τη φάση της διαδικασίας του Brexit», προσθέτει.

Το ίδιο εμμέσως πλην σαφώς διεμήνυσε και η ίδια η Μέι, μιλώντας έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής.

Ένας νέος ηγέτης, τόνισε η Μέι, θα έθετε «το μέλλον της χώρας σε κίνδυνο», εξηγώντας ότι ο άνθρωπος αυτός δεν θα είχε τον χρόνο να ανοίξει ξανά τις διαπραγματεύσεις. Ασφαλώς, εφόσον υπάρξει νέος ηγέτης, αυτός θα πρέπει να καθυστερήσει ή να ανακαλέσει το άρθρο 50.

«Δεν θα υπάρχει νέος ηγέτης έως τη νόμιμη διορία της 21ης Ιανουαρίου. Οπότε εάν υπάρξει εκλογή για νέα ηγεσία, υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων για το Brexit στους βουλευτές της αντιπολίτευσης», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. Οι μοναδικοί που θα βγουν κερδισμένοι από αυτήν την ιστορία είναι ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμιν και ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Τζον ΜακΝτόνελ, τόνισε η Μέι.

Σύμφωνα με τους «Financial Times» ωστόσο, η 21 Ιανουαρίου δεν συνιστά νόμιμη διορία. Αυτό θα ίσχυε μόνον εάν η κυβέρνηση δεν είχε καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και δεν υπάρχει σαφής πληροφόρηση για το πότε ακριβώς μπορεί να παραιτηθεί η Μέι, η Βρετανίδα πρωθυπουργούς έχει επαναλάβει στο στενό επαγγελματικό περιβάλλον της – και μετά τις εκλογές του 2017 – ότι θα παραμείνει στη θέση της όσο το επιθυμούν οι συνάδελφοί της.