Μυστηριώδης μαύρη σαρκοφάγος βρέθηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή στην Αίγυπτο

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αίγυπτο εξακολουθούν να αποκαλύπτουν μυστήρια και εντυπωσιακά ευρήματα. Μια μαύρη σαρκοφάγος που μόλις ανακαλύφθηκε σε μια ανασκαφή στην πόλη της Αλεξάνδρειας, στη βόρεια ακτή της Αιγύπτου, έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους.

Αυτό που πραγματικά την κάνει ξεχωριστή είναι εκτός από το χρώμα, και το μέγεθός της: στα 185 εκατοστά ύψος και 265 πλάτος, την κάνει τη μεγαλύτερη σαρκοφάγο που έχει βρεθεί στην Αλεξάνδρεια.

Η σαρκοφάγος δείχνει να είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένη από γρανίτη και δεν φέρει κάποιο διάκοσμο ή χαρακτηριστικό στο εξωτερικό της. Δίπλα στην σαρκοφάγο, στον υπόγειο τάφο, βρέθηκε και μια μικρή προτομή από χυτό αλάβαστρο.

Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι αντιπροσωπεύει αυτόν που είναι θαμμένος στη σαρκοφάγο, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ωστόσο το μέγεθος και το υλικό υποδεικνύουν πως πρόκειται για υψηλού προφίλ προσωπικότητα ή κάποιον αξιωματούχο. Φυσικά το χρώμα και το μέγεθος έχουν προκαλέσει και διάφορες μυθολογικών διαστάσεων θεωρίες, αλλά η κοινή επιστημονική λογική τις απορρίπτει.

Ο Ayman Ashmawy από το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου λέει ότι το στρώμα κονιάματος που είναι ακόμα άθικτο ανάμεσα στο καπάκι και το σώμα του φέρετρου, δείχνει ότι δεν έχει ανοιχτεί από τότε που σφραγίστηκε περισσότερο από 2.000 χρόνια πριν. Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για έναν τέτοιο χώρο – οι αρχαίοι αιγυπτιακοί τάφοι έχουν συχνά συληθεί και καταστραφεί κατά τη διάρκεια των αιώνων – πράγμα που σημαίνει ότι οι αρχαιολόγοι σπάνια βρίσκουν έναν άθικτο τάφο όπως αυτός.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο τάφος χρονολογείται από την περίοδο του Πτολεμαίου μεταξύ 305 π.Χ. και 30 π.Χ. αλλά ακόμη δεν έχει αρχίσει η λεπτομερής μελέτη του και φυσικά δεν έχει ανοιχτεί.