Μουζάλας: Από τον Μάρτιο η προσφορά χρημάτων με 400 ευρώ το μήνα ανά οικογένεια.

Με διευρυμένα κριτήρια και τη γνωστή ανοχή από τις ΜΚΟ υπολογίζεται ότι οι οικογένειες αυτές θα φτάσουν τις 20.000 (σε σύνολο 50.000 προσφύγων και μεταναστών). Συνολικά γύρω στα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο , εάν δεν υπάρξουν σημαντικές αφίξεις νέων μεταναστών από την Τουρκία.

Δικαιούχοι οι επικεφαλής κάθε οικογένειας, όπως αυτή θα ορίζεται με βάση τα δεδομένα των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας (άλλοι σε διαφορετικά νησιά και σε στρατόπεδα στην ηπειρωτική Ελλάδα), άρα και μητέρες μόνες με ένα ή δυο παιδιά μόνο. Χωριστή οικογένεια μπορεί να λογίζονται ο αδελφός με την μητέρα, ο σύζυγος εάν διαβιώνει μόνος, η γιαγιά με τον εγγονό ή άλλο γιό κλπ. Παράλληλα δεν θα απαγορεύεται -ούτε είναι εύκολο να ελεγχθεί οι επιδοτούμενοι μπορούν να προσέρχονται και να τρώγουν από τα συσσίτια Εκκλησιών, γονέων και Δήμων.

Οριστικά από τον ερχόμενο Μάρτιο θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα για προσφορά χρημάτων στους προσφυγές, αντί για συσσίτιο, δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Το βοήθημα αφορά όλον τον προσφυγικό πληθυσμό που βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι θα εξαιρούνται όσοι στεγάζονται στα νησιά, όπως διευκρίνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Μουζάλας.
-Σε ό,τι αφορά το ύψος του βοηθήματος, είπε πως το ποσό για μία οικογένεια προσφύγων θα είναι ένα ευρώ λιγότερο από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που αναλογεί σε μία ελληνική οικογένεια και αυτό για συμβολικούς λόγους.
Τόνισε ότι μετά τη συμφωνία με την ΕΕ, πρόσφυγες και μετανάστες καταγράφονται σε βάση δεδομένων και αυτή τη στιγμή προσεγγίζουν τους 50.000.

Επέμεινε ότι εάν απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από τα νησιά θα καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία.
Στόχος μας είναι, πρόσθεσε, να τους μοιράσουμε σε περισσότερα κέντρα τα όποια βρίσκονται υπό κατασκευή. Προειδοποίησε πως εάν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, προφανώς η χώρα θα αντιμετωπίσει μία πολύ δύσκολη κατάσταση.
Αναγνώρισε ότι έχει καθυστερήσει η δέσμευση για την απομάκρυνση από το Ελληνικό για τεχνικούς λόγους που αφορούν κυρίως στην κατασκευή εγκαταστάσεων και όπως είπε, δεν θα αναλάβει εκ νέου δέσμευση για το χρόνο, καθώς δεν υλοποιήθηκαν μέχρι τώρα όσες είχε αναλάβει.

Επιστολή διαμαρτυρίας για την παρατεινόμενη, απαράδεκτη κατάσταση στο παλαιό αεροδρόμιο των Αθηνών απέστειλε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος. Αποδέκτης των παραπόνων είναι, φυσικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλας.

Όπως γράφει ο κ. Κωνσταντάτος, με εξαίρεση τα ακριτικά νησιά της Ελλάδας, από τον Σεπτέμβριο του 2015 το Ελληνικό είναι ο «πρωταθλητής» Δήμος στη φιλοξενία χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων υπό τις γνωστές τραγικές συνθήκες. Ο Δήμαρχος, υψώνοντας φωνή απόγνωσης, γράφει στην επιστολή του ότι νιώθει «ξεχασμένος» μαζί με τον δήμο του και καλεί τον κ. Μουζάλα να κάνει το καθήκον του ως υπουργού, ώστε να δοθεί επιτέλους μια λύση στο προσφυγικό πρόβλημα του παλαιού αεροδρομίου. Κάτι που, όπως τονίζει ο κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει πράξει από τον περασμένο Μάρτιο.