Μητσοτάκης – Μπάιντεν: Τι συζήτησαν στο Οβάλ Γραφείο

Η συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένη από την πρώτη ημέρα του προγράμματος του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον σημειώνοντας πως το κλίμα στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν παρά πολύ καλό, καθώς, όπως επισημαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά, ενώ τα άκρως θετικά αισθήματα του προς την Ελλάδα καθρεφτίστηκαν τόσο στις συχνές αναφορές του στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όσο και στο χρόνο που αφιέρωσε για τις εν λόγω επαφές.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ενεργειακό και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τις τιμές του φυσικού αερίου, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης.

 

Στο τραπέζι η τουρκική προκλητικότητα – ξεκάθαρη αναφορά στο Κυπριακό

 

Κατά τη συζήτηση των δύο ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο συνομιλητή του όλες τις λεπτομέρειες, που αφορούν στην τουρκική προκλητικότητα και ειδικά τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, αλλά και για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της πώλησης αμερικανικών μαχητικών F – 16 προς την Τουρκία αρμόδια κυβερνητική πηγή σημείωσε με νόημα πως ορισμένα ζητήματα είναι καλύτερο να μην συζητούνται δημοσίως. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό, διαμηνύοντας εκ νέου πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία λύση δύο κρατών στη Μεγαλόνησο.

 

Μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθεί επίσημο αίτημα από την Ελλάδα για τα F-35

Στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας είναι ειλημμένη η απόφαση της Αθήνας ότι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, που θα επανδρώσει την Πολεμική Αεροπορία θα είναι το αμερικανικό F – 35. Το ελληνικό αίτημα για την απόκτηση μίας μοίρας αεροσκαφών πέμπτης γενιάς αναμένεται να κατατεθεί επισήμως μέσα στο καλοκαίρι με σκοπό να αποκτηθούν το 2028. «Πρέπει να προγραμματίζουμε την αμυντική ενίσχυση της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», σημείωναν πηγές και τόνιζαν ότι τότε θα υπάρχουν και τα δημοσιονομικά περιθώρια για την αγορά τους. Η κυβέρνηση επιθυμεί να συνδυάσει την απόκτηση των F-35 με την επένδυση που σχεδιάζει η Lockheed Martin στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Επίσης, συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες να υπάρξει διευκόλυνση στην χρηματοδότηση της αγοράς.

 

Συναντίλήψη για παρέμβαση στην διεθνή αγορά της ενέργειας

 

Στα αξιοσημείωτα της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο και η συναντίληψη των δύο ηγετών στο ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς μέσω της επιβολής πλαφόν. Μάλιστα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους εν όψει και της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαίου, εξ ου και εξουσιοδότησαν κατά πληροφορίες το Νίκο Τσάφο, που ορίζεται ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας, και τον Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλο του προέδρου Μπάιντεν στα θέματα ενεργείας να εργαστούν στενά. «Για να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής θα πρέπει να προστατεύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Ελλάδα το έχει κάνει ήδη με μεγάλο θάρρος επιστρατεύοντας κονδύλια από τον εθνικό προϋπολογισμό, αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως δεν δραστηριοποιούμαστε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, που επιβεβαιώνουν πως η Αθήνα αναμένει την υποβολή των σχετικών προτάσεων από την Κομισιόν. Τα ίδια πρόσωπα εκτιμούν πως λύση μπορεί να δοθεί είτε μέσω της αξιοποίησης των αδιάθετων δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε μέσα από μία παρέμβαση πλαφόν στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου διεθνώς. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, πάντως, «δεν μπορούμε από τη μία στιγμή στην άλλη να κλείσουμε τον διακόπτη του ρωσικού φυσικού αερίου». Σε ό,τι αφορά στον αγωγό Eastmed η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις θέσεις της πως την τελική επιλογή, εάν δηλαδή θα προκριθεί η λύση του αγωγού ή αυτή της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου θα την καθορίσουν εν τέλει η αγορά και το κόστος. Επαναβεβαιώθηκε, πάντως, η θερμή αμερικανική υποστήριξη στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν και αμερικανικές επενδύσεις σε αυτές στο μέλλον.

Σήμερα, στις 5 παρά 20 ώρα Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Κογκρέσο με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ενώ στις 6, θα απευθύνει ομιλία στην κοινή Ολομέλεια της Γερουσίας και της βουλής των Αντιπροσώπων.

SHARE