Μητσοτάκης: Μεγάλες οι ευθύνες της Τασίας και του ΣΥΡΙΖΑ για τo προσφυγικό

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της πρώην υφυπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου για την κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για την ανεπάρκεια των αρμόδιων υπουργών και των λανθασμένων χειρισμών που έγιναν τον τελευταίο χρόνο.

Λάθη που οι ρίζες τους βρίσκονται στις αριστερές ιδεοληψίες της κυβέρνησης που με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ενθάρρυναν την έλευση στη χώρα μας, χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων, θύματα του πολέμου που μαίνεται στη Συρία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το 2014 εισήλθαν στην Ευρώπη συνολικά 283,532 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς, πέρασαν από την Ελλάδα 72,632, ενώ 171,230 πέρασαν από την Ιταλία.

Το 2014, λοιπόν, 2,5 φορές περισσότεροι επέλεξαν να μπουν στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας και όχι μέσω Ελλάδας.
Τις ευθύνες αυτές ανέδειξε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κ.Ο της Ν.Δ Συγκεκριμένα επισήμανε: «Το 2015, εισήλθαν στην Ευρώπη λίγο παραπάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες Από αυτούς, 873,000 πέρασαν από την Ελλάδα και μόλις 153,000 από την Ιταλία.

Το 2015, λοιπόν, 6 φορές περισσότεροι επέλεξαν να μπουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα από ό,τι στην Ιταλία. Στην Ιταλία, μάλιστα, υπήρξε και απόλυτη μείωση του συνολικού αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε την αλλαγή πορείας στον οδικό χάρτη των μεταναστών στη νέα κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) «που έσπευσε- όπως είπε- να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε όλους, στους πρόσφυγες, στους παράτυπους μετανάστες και φυσικά στους λαθροδιακινητές, ότι ο πιο εύκολος τρόπος εισόδου στην Ευρώπη ήταν μέσα από την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «όλο αυτό το χρόνο, δεν ακολούθησε καμία αποτρεπτική πολιτική. Άνοιξε την Αμυγδαλέζα συνοδεία καμερών, πολυδιαφημισμένη επιχείρηση. Τι έκανε με αυτό τον τρόπο; Απαξίωσε το σκοπό και τη λειτουργία των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης». Και πρόσθεσε: «Επικαλούμενη έναν ιδιότυπο αριστερό ουμανισμό, εγκατέλειψε τα προγράμματα εκούσιων και υποχρεωτικών επιστροφών όσων δεν δικαιούνται status πρόσφυγα. Θυμίζω ότι, μεταξύ 2012 και 2014, περισσότεροι από 50.000 παράτυποι μετανάστες είχαν επιστρέψει στις χώρες προέλευσής τους.

Χωρίς να την κατονομάσει, ο πρόεδρος της Ν.Δ αποδόμησε και την κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου.
«Με επιπόλαιες δηλώσεις του τύπου οι μετανάστες «λιάζονται», οι μετανάστες «χάνονται», η ίδια η τότε αρμόδια υφυπουργός παρίστανε ότι το πρόβλημα δεν αφορούσε τη χώρα και αφορούσε μόνο την Ευρώπη».

Λάθος χειρισμοί – Ευθύνες Χριστοδουλοπούλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηλίτευσε την κυβέρνηση και για το γεγονός ότι άργησε να καταλάβει τις ακριβώς παίζεται με το μεταναστευτικό πρόβλημα

«Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, όταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατάλαβε τον κίνδυνο που είχε δημιουργήσει, δέχθηκε, εκούσα – άκουσα, τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συνόδων της 25ης Οκτωβρίου και της 29ης Νοεμβρίου 2015. Αποφάσεις που γεννούσαν υποχρεώσεις για τη χώρα μας, που – ως συνήθως – καθυστέρησε να εκπληρώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση υποεκτίμησε την αντίδραση της Ευρώπης απέναντι στο πρόβλημα. Η Κυβέρνηση δεν αντελήφθη ότι για την Ευρώπη, μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι, στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και στην κοινή γνώμη, υπήρξε μία άμεση σύνδεση μεταξύ του προβλήματος της μετανάστευσης και των θεμάτων εθνικής ασφάλειας».

Η ανεπάρκεια της κυρίας Χριστοδουλοπούλου ήταν εμφανής γι αυτό και ο Πρωθυπουργός μετα τις εκλογές την αντικατέστησε με τον Γιάννη Μουζάλα. Ωστόσο το κακό είχε γίνει. Οι μετανάστες είδαν στην Ελλάδα μια φιλική χώρα υποδοχής και την προτίμησαν

Τέλος σημειώνεται και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης είχε επιρρίψει ευθύνες στην Τασία Χριστοδουλοπούλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι μετανάστες δεν λιάζονται στην Ομόνοια, υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε, γι’ αυτό χρειαζόμαστε πολιτική για το ζήτημα».