Μητσοτάκης: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση το προσφυγικό

Διεθνές πρόβλημα το οποίο όμως η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αν καταρρεύσει η συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ, χαρακτήρισε το προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στην Σάμο με αυτό ακριβώς το θέμα.
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις βασικές προτάσεις της ΝΔ και τους άξονες της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο μεγάλο βάρος που σηκώνουν οι κάτοικοι και η τοπική αυτοδιοίκηση στα νησιά του Αιγαίου κάνοντας λόγο για
σημαντική οικονομική ζημιά και ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να υπάρχει η στοιχειώδης συναίνεση για την εκπόνηση ενός προγράμματος που θα απαλύνει το πρόβλημα. “ Δεν αρκούν τα καλά λόγια και τα δελτία τύπου, η υπομονή των πολιτών εξαντλείται” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας το προσφυγικό ως μία μεγάλη διεθνή πρόκληση.
Όπως είπε οι ροές το 2015 αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20 φορές και επέκρινε την κυβέρνηση για ολιγωρία στην καταγραφή των προσφύγων αλλά και για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών. “ Οι συνθήκες στην Ειδομένη ήταν απάνθρωπες, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες που καθυστέρησαν στην εκκένωση της περιοχής” είπε τονίζοντας πως δεν είναι αποδεκτό να παραμένει κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή.

«Η ασφάλεια», ανέφερε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «είναι μείζον ζήτημα για τις τοπικές κοινωνίες και μείζον ζήτημα για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή συμβίωση προσφύγων, οικονομικών μεταναστών και τοπικών κοινωνιών.
Όπως είπε απαιτείται:

  • Διαχωρισμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών
  • Κανένας πρόσφυγας – μετανάστης σε δρόμους, πλατείες ή χωράφια
  • Άμεση διακοπή φαινομένων καταλήψεων (δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές κ.λ.π.)
  • Άμεση μεταφορά προσφύγων – μεταναστών σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας

Προϋποθέσεις για τους χώρους φιλοξενίας:
– Σχέδιο για την αποφυγή συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού προσφύγων σε μία μόνο περιοχή
– Γεωγραφική κατανομή.
– Οι δομές πρέπει να είναι μικρές».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τόνισε πως δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί στην πράξη ενώ υπενθύμισε πως την περίοδο 2012-14 η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη.
“Τα σύνορα φυλασσόντουσαν, 50000 παράνομοι μετανάστες επέστρεψαν στις πατρίδες τους”, δήλωσε επιρρίπτοντας “σημαντικές ευθύνες” στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε πως απέτυχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έγκαιρα. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως με ευθύνη της κυβέρνησης αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές και μάλιστα είπε πως “οι πρόσφυγες χρησιμοποιήθηκαν ως όμηροι μας κοντόφθαλμης πολιτικής”. Όπως δήλωσε η κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε ότι μετά το Παρίσι η πολιτική ασφάλειας στην Ευρώπη είχε αλλάξει και όπως είπε, δυστυχώς οι διεθνείς συμφωνίες, η παρουσία του ΝΑΤΟ αλλά και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έγιναν χωρίς την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΝΔ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών και ζήτησε όσοι εισέρχονται χωρίς άδεια στη χώρα να πηγαίνουν σε δομές και να μην περιφέρονται στους δρόμους.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα πρέπει να διακοπούν τα φαινόμενα των καταλήψεων και ζήτησε να υπάρξει ένα σχέδιο για το πού θα φτιαχτούν οι δομές φιλοξενίας για να απορροφήσουν τους ανθρώπους επισημαίνοντας πως θα πρέπει να αποφεύγεται η συγκέντρωση σε μια περιοχή, να είναι σχετικά μικρές οι δομές ενώ ζήτησε και την ενεργή εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ οι αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να επεξεργάζονται πιο γρήγορα ενώ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά κρίσιμη την επόμενη περίοδο όπου και οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα μπουν σε νέα φάση. “Σήμερα η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να είναι έτοιμη αν καταρρεύσει η συμφωνία” είπε συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο δόγμα φύλαξης των συνόρων. “Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή για μία ενιαία στάση που θα αποδείξει στην πράξη ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι και ελληνικά και το αντίστροφο” είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με κατοίκους στο Πυθαγόρειο και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.