Μητσοτάκης: Εθνικό σχέδιο για το προσφυγικό

Τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου άμεσης αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά από σειρά επαφών που είχε σήμερα από το πρωί.

Παράλληλα με αυστηρό τόνο απευθύνθηκε και προς την Τουρκία και προς την διεθνή κοινότητα και ζήτησε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να σταματήσει άμεσα το έγκλημα της παράνομης διακίνησης απελπισμένων ανθρώπων. Τόνισε επίσης ότι δεν χωρούν ούτε υπαναχωρήσεις από τα αρχικώς συμφωνηθέντα στο ΝΑΤΟ, ούτε κωλυσιεργίες.

Από το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ έχει σειρά επαφών ανάμεσα σε αυτές με τον κ. Τσίπρα ενώ έχει επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινό εθνικό μέτωπο γύρω από το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε από το πρωί γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους πολιτικούς αρχηγούς Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Βασίλη Λεβέντη.

Ο κ. Μητσοτάκης τους εξήγησε γιατί θεωρεί πως πρέπει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το προσφυγικό πρέπει να γίνει πριν από τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Η κατάσταση στην πατρίδα μας, κάθε μέρα γίνεται πιο κρίσιμη. Η Ελλάδα δέχεται, πέρα από τις δυνάμεις της, αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Η συνοχή της Ευρώπης δέχεται ισχυρά πλήγματα.

Ένα μεγάλο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα με ανθρωπιστική διάσταση τείνει να εξελιχθεί σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και τελικά εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα.

Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, με εθνικό σχέδιο, που σήμερα δεν υπάρχει. Συζήτησα το θέμα σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι απολύτως αναγκαίο να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πριν και ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης – Τουρκίας, για να έχει η χώρα ενιαία εθνική στρατηγική και σχέδιο δράσης πριν τις 6 Μαρτίου. Το ίδιο επανέλαβα σε τηλεφωνική επικοινωνία στον Πρωθυπουργό της χώρας.

Συναντήθηκα σήμερα με τον πρέσβη της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οφείλει να αντιληφθεί ότι η ανεμπόδιστη συνεργασία Ε.Ε. – Τουρκίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών είναι προς αμοιβαίο όφελος. Δεν χωρούν ούτε υπαναχωρήσεις από τα αρχικώς συμφωνηθέντα στο ΝΑΤΟ, ούτε κωλυσιεργίες. Το έγκλημα της παράνομης διακίνησης απελπισμένων ανθρώπων πρέπει να σταματήσει τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, καθήκον της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Να σταματήσει την ασύδοτη μετακίνηση των μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια».