Μητσοτάκης: Έτσι θα βγούμε από την κρίση- Μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ (VIDEO)

Τη δέσμευση ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση η Ελλάδα θα ανακτήσει την χαμένη επί ΣΥΡΙΖΑ εθνική αξιοπρέπεια και αξιοπιστία, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέροντας το αίτημά του για πρόωρες εκλογές και παρουσιάζοντας ένα χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση το οποίο θα στηρίζεται από όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας.

Εμείς θα επαναφέρουμε στην Ελλάδα την ανάκαμψη είπε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας πως όταν λέει “εμείς” δεν εννοεί μόνο τη ΝΔ αλλά τις ευρύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες θα αγωνισθούν για μια συμφωνία αλήθειας με τους δανειστές, σε μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ

Τόνισε ότι πλέον οι συνθήκες είναι ώριμες για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας.

Δεσμεύθηκε για δημοσιονομικό πλεόνασμα 2% και ανάπτυξη 4% μέσα από μεταρρυθμίσεις για τα επόμενα χρόνια έως το 2021 που σημαίνει ΑΕΠ μέσα στα επόμενα χρόνια 213 δις ευρώ και δημιουργία 120.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα πάει πέρα από τις δεσμεύσεις του προγράμματος δίνοντας οξυγόνο στην επιχειρηματικότητα. “Πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις από το 11% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 20% και να αυξάνουμε τις εξαγωγές κατ’ ελάχιστον κατά 10% ετησίως”, τόνισε.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης χρειάζεται υπεύθυνη κυβέρνηση και όχι ο θίασος που μας κυβερνά σήμερα, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι πρέπει να περιορισθούν οι δημόσιες δαπάνες. Επί παραδείγματι η επιδότηση στα ευγενή Ταμεία είναι σήμερα 1,2 δις ευρώ. Χρειάζεται, τόνισε, ορθολογική διαχείριση του δημόσιου τομέα. Όχι απολύσεις αλλά καλύτερη κατανομή των δημοσίων υπαλλήλων.

Όσον αφορά το χρέος ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σημαντικότερο από τη μείωση του χρέους είναι η αύξηση του παρονομαστή στο κλάσμα υπολογισμού του, δηλαδή του ΑΕΠ.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης το μεταρρυθμιστικό μέτωπο διευρύνεται. Σύμμαχός μας είναι η αλήθεια και η κοινή λογική και οι νέες γενιές που εξαπατήσατε. Αντίπαλός μας, τόνισε, είναι ο λαϊκισμός, ο κομματισμός και ο κοινωνικός φθόνος και το εμπόριο του ανθρωπισμού.

Κάθε μέρα όμως μύθοι γκρεμίζονται και οι Έλληνες προστρέχουν στο δικό μας στρατόπεδο της αλήθειας και των μεταρρυθμίσεων.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε:

“Στην προηγούμενή του ομιλία στη βουλή ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι δεν πρέπει να τον κατηγορήσουμε ότι μας είπε ψέματα, αλλά γιατί απλά είχε αυταπάτες. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατώμενος πρωθυπουργός, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αξίζετε να είστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας”, τόνισε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε την σκληρή του επίθεση στον πρωθυπουργός τονίζοντας πως, “Δεν είναι μαγκιά να μην έχει ιδέα για πιο πράγμα μιλάς, σημαίνει απλούστατα ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Είστε ένας πολιτικός που την άγνοιά του την εμφάνισε ως αντισυμβατική μαγκιά. Εκτός από αυταπάτη υπήρχε πολιτική απάτη, κυνική, οργανωμένη και αδίστακτη. Η χυδαιότερη απάτη σε βάρος των Ελλήνων που έγινε ποτέ την κάνατε εσείς κ. Τσίπρα και συνεχίζετε το λαϊκισμό. Αντί να ανακαλύψετε την ευθύνη της αλήθειας συνεχίζετε να ψεύδεστε. Ρίχνετε ακόμη περισσότερο νερό στο μύλο του πολιτικού κυνισμού. Ο πολιτικός κυνισμός της εξουσίας καταλήγει πάντα σε σκάνδαλα. Η χώρα βιώνει μία πρωτοφανή υποβάθμιση στην ευρωπαϊκή σκηνή”, είπε ο κ.Μητσοτάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία.

Η ελληνική οικονομία έχασε για το 2015 και 2016 αθροιστικά 21 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Βουλή και πρόσθεσε: “Η καθήλωση στην ύφεση οδηγεί στον φαύλο κύκλο των μέτρων. Σαν τον Σίσυφο η ελληνική κοινωνία καλείται να σπρώξει τον βράχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα μέτρα που θα ψηφίσετε, αποτυπώνουν την ιδεοληψία αλλά και την άγνοιά σας για την πραγματική οικονομία. Οι νέοι φόροι θα οδηγήσουν νομοτελειακά ολοένα και περισσότερους να κρυφτούν στην παραοικονομία, ενώ οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα. Στερείτε από τους πολίτες το κίνητρο να εργαστούν”.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η “πληβειοποίηση της μεσαίας τάξης” και πρόσθεσε ότι “εξοντώνετε τους πάντες. Οι έμμεσοι φόροι είναι πιο άδικοι”.

Ο κόφτης είναι το μέτρο της προσωπικής σας αξιοπιστίας κ. Τσίπρα”, είπε στην ομιλία του στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.

“Σας εξευτελίζουν με τον κόφτη και με το υπερταμείο, και προσβάλουν και τον ελληνικό λαό. Σήμερα είναι ημέρα ντροπής για την Βουλή των Ελλήνων. Πληρώνουμε τα ψέματα της κυβέρνησης. Γιατί το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας έχει ζωή 100 χρόνια; γιατί δεν αρκούσε το ΤΑΙΠΕΔ;” ρώτησε ρητορικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: ‘ Γιατί δεν σας εμπιστεύονται. Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η δομή και η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά οι ανακολουθίες σας”.

Διάβασε από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: “Ακυρώνουμε τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις και την λεηλασία του δημόσιου πλούτου”. Ποιόν κοροϊδεύετε; Δεσμεύετε τις επόμενες γενιές. Είναι ντροπή σας κ. Τσίπρα. Τέτοιο υπερταμείο δεν μας ζήτησαν ποτέ από εμάς. Όταν τελειώσει η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου εμείς θα ανακτήσουμε την χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια. Γιατί εμείς πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις και στον περιορισμό του ρόλου του κράτους.

Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τις ιδιωτικοποιήσεις που κυρώνονται με αυτό το νομοσχέδιο, αναφερόμενος στην εκχώρησης των 24 αεροδρομίων.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε την εναλλακτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την πενταετία 2017 – 2021, που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να ξεφύγει οριστικά από τον κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας.

Ανέφερε συγκεκριμένα: “Ας μιλήσουμε για το διαφορετικό δρόμο. Ας μιλήσουμε για την Ελλάδα της πενταετίας 2017 – 2021. Για τις δυνατότητες της χώρας μας. Για όλα όσα μπορούμε να επιτύχουμε με τη δική μας πολιτική πρόταση. Μέσα από μια συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία. Αλλά και με μια νέα συμφωνία αλήθειας με τους εταίρους μας. Το σημείο αφετηρίας αυτής της νέας συμφωνίας αλήθειας πρέπει να είναι η διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία είναι αδύνατον να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3.5% για τα επόμενα 15 χρόνια. Τέτοια πλεονάσματα είναι εφικτά για σύντομες περιόδους, αλλά είναι αδύνατον να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Καμία χώρα δεν το έχει πετύχει και είναι παράλογο να ζητείται κάτι τέτοιο από την Ελλάδα. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να αναθεωρηθεί στο 2%. Οι συνθήκες είναι ώριμες για μία μεγάλη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Εμείς θα σας δώσουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις και εσείς θα δεσμευθείτε σε λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% και εσείς θα μας δώσετε μία ρύθμιση του χρέους που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα απόπληρωμής του χωρίς να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία. 2 συν 4%. Αυτοί πρέπει να είναι οι στρατηγικοί στόχοι για τη χώρα για να σπάσει οριστικά ο κύκλος της στασιμοχρεοκοπία”.

Και πρόσθεσε: “Για να υπάρξει πραγματική προοπτική εξόδου από την κρίση. Είναι εφικτός ο στόχος του 4%; Βεβαίως αλλά όχι με το μείγμα πολιτικής που ψηφίζουμε σήμερα. Και σίγουρα όχι με αυτήν την Κυβέρνηση. 4% για τα επόμενα πέντε συνεχόμενα χρόνια σημαίνει ότι το 2022 το Α.Ε.Π. της χώρας μας, αυξανόμενο κατά 4% το χρόνο, θα είναι 220 δις ευρώ. 220 δις ευρώ ΑΕΠ σημαίνει 2.100 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό ανά έτος. Σημαίνει 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος. Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Οτιδήποτε λιγότερο – ακόμη και στο μαύρο χάλι που έχετε φέρει σήμερα τη χώρα – υπονομεύει τις δυνατότητες της Ελλάδας και θα πρέπει να θεωρείται αποτυχία. Αυτός είναι ο πήχης: 4% το χρόνο. Κάθε χρόνο μέχρι τουλάχιστον το 2022. Αυτό είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ως κυβέρνηση. Απέναντι σε αυτό το στόχο θέλουμε να μετρηθούμε και να αξιολογηθούμε”.

Ειδικότερα, για το θέμα του χρέους, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι: “Το χρέος δεν είναι το θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Το πρόβλημα είναι το έλλειμμα μεταρρυθμίσεων, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, το έλλειμμα επενδύσεων και η επίμονη ανεργία. Με άλλα λόγια ο παρανομαστής, το Α.Ε.Π., είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τον αριθμητή, το χρέος. Αφήστε που έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την ορθή απεικόνιση του χρέους με όρους παρούσης αξίας, η οποία φαίνεται να σας αφήνει παγερά αδιάφορους”.

Και συμπλήρωσε: “Εσείς όμως κάνατε το κούρεμα του χρέους σημαία σας. Αυταπατηθήκατε για άλλη μια φορά θεωρώντας ότι στις 24 Μαΐου θα λάβετε ως αντίδωρο για τα πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα που σήμερα εισηγείστε έναν οδικό χάρτη διευθέτησης του χρέους. Η αυταπάτη σας δεν διήρκεσε πολύ ετούτη τη φορά. Τώρα γνωρίζετε πως οι πιστωτές μας δεν συζητούν το ενδεχόμενο κουρέματος και δεν πρόκειται να συζητήσουν ουσιαστική παρέμβαση στο ελληνικό χρέος πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018. Αντίθετα, εστιάζουν στη ρύθμιση των αποπληρωμών ( λήξεων – χρεολυσίων) και όχι στο ετήσιο ύψος τόκων, ενώ η απαραίτητη μετατροπή των μικρών σήμερα κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά δεν φαίνεται να είναι ακόμα στο τραπέζι της συζήτησης. Με αλλά λόγια δεν εξασφαλίσατε καν αυτό που μας είχε προσφερθεί από το 2012. Γιατί κανείς δεν σας εμπιστεύεται”.

Για το κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες από το νέο πολυνομοσχέδιο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: “Σήμερα ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Γιατί τα ψέματα, οι αυταπάτες, η αβελτηρία, η ασχετοσύνη, η υποκρισία έχουν μεγάλο κόστος. Κόστος που θα το καταβάλουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Κόστος που αποτυπώνεται με τρόπο γλαφυρό στο παρόν νομοσχέδιο. Η ελληνική οικονομία θα χάσει αθροιστικά το 2015 και το 2016 21 δις ευρώ σε Α.Ε.Π. από την επιστροφή στην ύφεση. Αν είχαμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προέβλεπαν στο τέλος του 2014, δεν θα χρειαζόμασταν πρόσθετα μέτρα λιτότητας”.

“Τα μέτρα που θα ψηφισθούν σήμερα αποτυπώνουν όχι μόνο την ιδεοληψία σας αλλά και την άγνοια σας για το πώς δουλεύει η πραγματική οικονομία. Οι νέοι φόροι θα στραγγαλίσουν την επιχειρηματική δράση. Θα δυναμιτίσουν κάθε προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Θα οδηγήσουν περισσότερους να κρυφτούν στην παραοικονομία, μειώνοντας τα προσδοκώμενα έσοδα. Θα πλήξουν δυσανάλογα τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Με τα μέτρα που νομοθείτε στερείτε από τη χώρα μας τη δυνατότητά της να ανακάμψει, να προοδεύσει, να αναπτυχθεί… Η κυβέρνηση επενδύει σε έναν ακήρυχτο ταξικό πόλεμο. Μόνο που έχει κάνει λάθος υπολογισμούς. Κανείς Έλληνας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από τον τυφώνα των έμμεσων φόρων που σήμερα ψηφίζετε. Εξοντώνετε τους πάντες αλλά κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά. Με δεκάδες μέτρα αύξησης έμμεσων φόρων”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην εκ προοιμίου απαίτηση για νομοθέτηση μέτρων περικοπής δαπανών, δηλαδή στον λεγόμενο “κόφτη”, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: “Καμία χώρα στον πλανήτη – σε καμία ήπειρο – δεν βρέθηκε ποτέ σε τόσο χαμηλό επίπεδο αξιοπιστίας ώστε οι δανειστές της να καταφεύγουν στην εξευτελιστική πρακτική της απαίτησης νομοθέτησης μέτρων περικοπής δαπανών εκ προοιμίου. Αλλά, ακόμα χειρότερα, και της επιβολής ενός μηχανισμού ελέγχου του συνόλου της δημόσιας περιουσίας μιας χώρας. Ο ‘’κόφτης’’ είναι η ρήτρα της προσωπικής σας αναξιοπιστίας κ. Τσίπρα. Επειδή οι δανειστές γνωρίζουν ότι τα μέτρα που εσείς τους προτείνατε δεν βγαίνουν, σας επιβάλλουν εκ των προτέρων συμπληρωματικά μέτρα”

“Η προσωπική αναξιοπιστία σας”, είπε ο κ. Μητσοτάκης, “επιμολύνει τη χώρα και δεσμεύει τις επόμενες γενιές. Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για τη χώρα. Είναι μια μέρα ντροπής για τη Βουλή των Ελλήνων. Δεν αρκεί που πληρώσαμε τις αυταπάτες σας ήδη πολύ ακριβά. Τώρα πληρώνουμε τα πρόστιμα για τα ψέματά σας και προκαταβάλλουμε ρήτρες για την αναξιοπιστία σας”.

Και πρόσθεσε αναφερόμενος στο “Υπερταμείο”: “Γι’ αυτό σας ζήτησαν να υποθηκεύσετε ολόκληρη τη χώρα. Και να δεσμεύσετε όχι μόνο τις επόμενες Κυβερνήσεις αλλά και τις επόμενες γενιές. Κι εσείς το κάνετε. Πρόθυμα. Για την καρέκλα. Είναι ντροπή σας. Και σας το λέμε εμείς που είμαστε σταθερά υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Εμείς που πιστεύουμε στην απελευθέρωση της οικονομίας. Αλλά σε εμάς δεν τόλμησαν ποτέ οι δανειστές μας να μας ζητήσουν ένα αποικιοκρατικό ‘’Υπερταμείο’’. Και δεν θα το κάνουν και στο μέλλον όταν γίνουμε Κυβέρνηση. Γιατί εμείς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις. Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με αναπτυξιακό πρόσημο. Στον περιορισμό του ρόλου του κράτους στις εποπτικές και ρυθμιστικές του αρμοδιότητες. Γι’ αυτό δεν έχουμε και καμία δυσκολία να στηρίξουμε τις σωστές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με το παρόν νομοσχέδιο”.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: “Η Βενεζουέλα έχει καταστραφεί από τον φίλο σας Νικολάς. Σήμερα, στη χώρα που διαθέτει μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία, η οικονομία έχει καταρρεύσει και οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους. Ο λαός της εξευτελίζεται και πεινάει. Αλήθεια πως εξηγείται ο θαυμασμός σας για την πολιτική ηγεσία της Βενεζουέλας; Πως εξηγείται η σπουδή σας να προστατέψετε και να καλύψετε ακόμη και τον παρεκτρεπόμενο πρέσβη της χώρας – και με επιστολή μάλιστα; Εκτός αν οι δεσμοί του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα είναι ακόμη βαθύτεροι και στενότεροι από ό,τι θα δικαιολογούσε μια ιδεολογική ταύτιση. Ομολογουμένως έχετε πολλά κοινά με αυτούς που θαυμάζετε. Είστε λαϊκιστής, οπορτουνιστής και εξουσιολάγνος. Δεν σας νοιάζει αν ο λαός υποφέρει. Και για όλα τα δεινά φταίνε πάντα οι ξένοι. Και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να μείνετε γαντζωμένοι στην εξουσία, αδιαφορώντας για το κόστος της παραμονής σας. Για αυτό και λέμε ξεκάθαρα: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι το πρόβλημα. Για αυτό πρέπει να φύγει το συντομότερο. Για αυτό το αίτημα για πρόωρες εκλογές παραμένει πιο επίκαιρο παρά ποτέ”.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως “ο συσχετισμός των δυνάμεων έχει ήδη αλλάξει” και ανέφερε, “κάθε μέρα που περνά ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας ενώνονται στην πλατιά μεταρρυθμιστική συμμαχία. Οι μύθοι γκρεμίζονται. Οι αυταπάτες διαλύονται. Το εκκρεμές της ιστορίας έφυγε από το ακραίο σημείο του ψεύδους και του λαϊκισμού. Και επιστρέφει στην κανονικότητα. Επιστρέφει στην αλήθεια. Αυτό στερείτε κ. Τσίπρα από την Ελλάδα. Τη δυνατότητα να ζήσει με βάση τις πραγματικές δυνατότητές της. Και αυτό θα φέρουμε”.

Η δευτερολογία του Κυρ. Μητσοτάκη: “Δεν σας πιστεύει κανείς πλέον κ. Τσίπρα “

Με σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό απάντησε στην ομιλία του κ. Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο “κόφτης” είναι το τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας του, γιατί πλέον δεν τον πιστεύει κανείς, ενώ τόνισε ότι το μίγμα των φόρων είναι επιλογή της κυβέρνησής του.
Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την διαμαρτυρία του πρωθυπουργού για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του στην ομιλία του είπε: “Πριν από 15 ημέρες χρησιμοποιήσατε την φράση περί “αυταπάτης”. Τι είναι ένας πρωθυπουργός που αναγνωρίζει αυταπάτη, καταρτισμένος; Ένας πρωθυπουργός που έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα δώσει 13η σύνταξη τι είναι, ειλικρινής είναι;”.
Συνεχίζοντας ανέφερε: “Η διαρκής επίκληση της δεύτερης εκλογικής σας νίκης δεν σας δίνει άφεση αμαρτιών για το πρώτο εξάμηνο του 2015” και επανέλαβε την πρόταση του για την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το πρώτο εξάμηνο του 2016 και το πως φθάσαμε στα capital controls.
Είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης: “Στοιχίσατε 21 δισ. ευρώ σε απώλεια του ΑΕΠ. Αναφέρεστε στην συμφωνία που ψηφίσαμε πράγματι τον Αύγουστο του 2015 για να κρατήσουμε την χώρα στο ευρώ. Όμως που αναφέρεται στην συμφωνία το “υπερταμείο” μέχρι το 2115; Πού αναφέρεται ότι δεν πρέπει η διοίκησή του να λογοδοτεί στην Βουλή των Ελλήνων; Πότε μπήκε ο “κόφτης” στον δημόσιο διάλογο; Μετά από την δημοσιοποίηση των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ. Ο “κόφτης” είναι το τίμημα της προσωπικής σας αναξιοπιστίας. Επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι το πακέτο που φέρατε θα αποδώσει γι αυτό σας επέβαλαν τον κόφτη. Δεν σας πιστεύει κανείς, ούτε εντός ούτε εκτός Ελλάδος. Θα επιδιώξετε εσείς στόχο 2% για πρωτογενή πλεονάσματα; Δεν μπορείτε να το πετύχετε γιατί δεν είσαστε αξιόπιστος συνομιλητής.
Μας είπατε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν από το 2010 ήταν 90 δισ. Στον προϋπολογισμό σας όμως αναφέρονται 60 δισ.”. Απαντώντας σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού είπε: “Μιάς και επικαλείστε δηλώσεις ξένων σχολιάστε την δήλωση Ντομπρόφσκις ότι η επιλογή του μίγματος των φόρων ήταν δική σας επιλογή. Δική σας επιλογή ήταν να δώσετε και 150 εκατομμύρια ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους, να δημιουργείται δομές στο δημόσιο και να προσλαμβάνετε κολλητούς και φίλους. Εμείς μειώσαμε 30% την εισφορά αλληλεγγύης, το ΦΠΑ στην εστίαση, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Όταν κι εσείς τα πετύχετε ελάτε να μας το πείτε”.
Κλείνοντας απάντησε στον Πάνο Καμμένο που ρώτησε πώς θα αισθάνονται οι βουλευτές της ΝΔ την Τρίτη το βράδυ “Εσείς πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε τα δικά σας βίντεο που λέγατε ότι διαπραγματεύονται στα τέσσερα και υποσχόσασταν όλα όσα δεν εφαρμόσατε;”.