Μέτωπο της Αντιπολίτευσης κατά του Ιβάν Σαββίδη, μετά την απόκτηση του 20% του Mega από τον Ιβάν Σαββίδη για 5 μόνο εκατ.ευρώ

Πολιτική σύγκρουση προκάλεσε η είδηση πως ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε το 20% του Mega, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση που δίνει τις ευλογίες της στην παλιά και τη νέα διαπλοκή, σε μια υπόθεση που θα έχει συνέχεια και εντάσεις.

Υπενθυμίζεται πως χθες έγινε γνωστή η πώληση του 20% της «Τηλέτυπος Α.Ε.» (Mega Channel), από το συνολικό 32,73% που κατείχε η Πήγασος Εκδοτική του ομίλου Μπόμπολα, σε επιχειρηματικό σχήμα συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη. Δηλαδή συνολική αξία του καναλιού μόλις 25 εκατ. όταν τον Σεπτέμβριο ο κ,Σαββίδης πρόσφερε 61,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση πανελλήνιας άδειας μια μάλιστα χωρίς υποδομή υπάρχοντος καναλιού, όπως το MEGA μόνο για την άδεια.

Η πρώτη αντίδραση από τον πολιτικό κόσμο ήρθε από τη ΝΔ με μία σκληρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης.

ΝΔ: Χέρι-χέρι παλιά και νέα διαπλοκή με την κυβέρνηση
Η αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνει «συντονισμένη προσπάθεια των παραδοσιακών, αλλά και των νεότερων πυλώνων της διαπλοκής να ελέγξουν την ενημέρωση εις βάρος της Δημοκρατίας, του πλουραλισμού και των πολιτών», μετά την κίνηση Σαββίδη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «χέρι – χέρι κινείται παλιά και νέα διαπλοκή με τις ευλογίες της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και την ανοχή των ανακεφαλαιοποιημένων από το ελληνικό Δημόσιο, διοικήσεων των τραπέζων».
Η ΝΔ σημειώνει ότι δεν είναι «καθόλου τυχαία» η συμφωνία των δυο επιχειρηματιών, Μπόμπολα – Σαββίδη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ
«Χέρι – χέρι κινείται παλιά και νέα διαπλοκή με τις ευλογίες της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και την ανοχή των ανακεφαλαιοποιημένων από το ελληνικό Δημόσιο, διοικήσεων των τραπέζων.
Η συμφωνία Μπόμπολα – Σαββίδη, για την εξαγορά του 20% του MEGA, αποτελεί μια ακόμη συντονισμένη προσπάθεια των παραδοσιακών, αλλά και των νεότερων πυλώνων της διαπλοκής να ελέγξουν την ενημέρωση εις βάρος της Δημοκρατίας, του πλουραλισμού και των Ελλήνων πολιτών.
Καθόλου τυχαία η συμφωνία των δυο επιχειρηματιών.
Από τη μια πλευρά, ο κ. Φώτης Μπόμπολας, ο οποίος – για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους – δεν έχει ελεγχθεί για τον δυσθεώρητο δανεισμό του και από την άλλη ο κ. Ιβάν Σαββίδης, στον οποίο οι κ. Τσίπρας και Καμμένος επιχειρούν να του χαρίσουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να απαντήσει:

  • Πώς είναι δυνατόν μια επιχείρηση με δανεισμό άνω των 150.000.000 ευρώ να είναι σε θέση να μεταβιβάζει περιουσιακά της στοιχεία χωρίς την έγκριση των δανειστών της;
  • Είναι νόμιμος ο μη ενεχυριασμός του συνόλου των μετοχών που κατείχε ο κ. Μπόμπολας;
  • Είναι δυνατόν οι τράπεζες να έχουν δεσμεύσει τους μισθούς των εργαζομένων του καναλιού, αλλά να μην έχουν ενεχυριάσει το σύνολο των μετοχών υπερδανεισμένων μετόχων;

Σε όλα αυτά πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση, που παντρεύει τα χρήματα της νέας διαπλοκής με τα υλικά της παλιάς».

Δημοκρατική Συμπαράταξη για είσοδο Σαββίδη στο Mega: Επωφελήθηκε κυβερνητικών μεθοδεύσεων
Εντονα αντέδρασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην εξαγορά από το Ιβάν Σαββίδη, ποσοστού του Mega.
«Τα όσα είπε στην απροκάλυπτη συνέντευξή του πριν λίγες ημέρες ο κ. Σαββίδης το έκανε πράξη» σχολιάζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος και επισημαίνει:
«Επωφελούμενος παράλληλων κυβερνητικών μεθοδεύσεων, αγόρασε μετοχές του Mega. Και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, έπεται και συνέχεια. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Σε όλα όμως έχει ήδη απαντήσει ο ίδιος ο επιχειρηματίας με τις δηλώσεις του».

Ο Α. Λοβέρδος, καταλήγει προειδοποιώντας: «Ενα πρέπει να ξέρουν στην κυβέρνηση: Οι απροσχημάτιστες, απροκάλυπτες και περιφρονητικές για το λαό και τους θεσμούς κινήσεις, έχουν κατάληξη το φιάσκο. Και όχι μόνο αυτό!».

Θεοδωράκης: Αλλαγή σκυτάλης στους αγαπημένους διαπλεκόμενους της κυβέρνησης
Με μία αιχμηρή ανάρτηση στο Twitter σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης την εξαγορά μετοχών του Mega από τον Ιβάν Σαββίδη.
«Αλλαγή σκυτάλης στους αγαπημένους διαπλεκόμενους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο Μπόμπολας όπως προβλέψαμε, παρέδωσε στο Σαββίδη. Θα πληρώσει και τα χρέη του;», έγραψε ο επικεφαλής του Ποταμιού, θυμίζοντας και μία παλιότερη ανάρτησή του.

Μαξίμου για είσοδο Σαββίδη στο Mega: Δεν έχουμε ευθύνη για επιχειρηματικές συναλλαγές στα ΜΜΕ
Το Μαξίμου πάντως από τη δική του πλευρά νίπτει τα χείρας του για την εξαγορά μεριδίου του Mega από τον Ιβάν Σαββίδη. Απαντώντας στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας, η οποία καταγγέλλει ότι «παλιά και νέα διαπλοκή πάνε χέρ-χέρι με τις ευλογίες της κυβέρνησης», το μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζει ότι δεν έχει σχέση, ούτε ευθύνη για επιχειρηματικές συναλλαγές στα ΜΜΕ.

Όπως ανέφεραν κύκλοι της κυβέρνησης:
«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν πολύ άγχος και επιμένουν να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ευθύνες για επιχειρηματικές συναλλαγές στο χώρο των ΜΜΕ. Σε λίγο θα μας πουν ότι υπάρχει και ανίερη συμμαχία της κυβέρνησης με τις τράπεζες και τις Ανεξάρτητες Αρχές για να ρίξουμε τον κ. Μητσοτάκη. Γελάει ο κόσμος».
Το Μαξίμου, τέλος απαντώντας στις αναφορές του κ. Μητσοτάκη περί πλεονασμάτων, υποστηρίζει: «Αποδεικνύεται ότι έχει κοντή μνήμη. Διότι ξεχνά ότι ήταν υπουργός της κυβέρνησης που είχε δεσμεύσει τη χώρα με πλεονάσματα 4% μέχρι το 2030!».

ΚΙΔΗΣΟ για Mega: Σε ρόλο παρατηρητή ή κουμπάρου η κυβέρνηση;
«Η κυβέρνηση σε ρόλο παρατηρητή, ή κουμπάρου; Ας απαντήσουν μόνοι τους» αναφέρει το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), με αφορμή την πώληση του 20% του Mega στον Ιβάν Σαββίδη.
Το κόμμα μνημονεύει «τερατολογίες» που ειπώθηκαν τα πρώτα χρόνια της κρίσης και αναπαράχθηκαν σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ. «Μία από αυτές», συμπληρώνει, «ήταν η δήθεν δυνατότητα δανεισμού της χώρας από τη Μόσχα. Ο μύθος αυτός ήταν εμπνεύσεως Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εμφανίστηκε τότε ως δήθεν μεσολαβητής αυτού του δήθεν δανεισμού.
Σήμερα, συνεχίζει, «σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το ΕΣΡ αποφασίζει πως το τηλεοπτικό πεδίο χωράει τέσσερις έως έξι τηλεοπτικές άδειες. Η ΠΗΓΑΣΟΣ μεταβιβάζει ελεύθερα τις μετοχές της που κατείχε στο υπερχρεωμένο MEGA -που και αυτό είχε πρωτοστατήσει τότε στην αναπαραγωγή των τερατολογιών- στον δις ευεργετηθέντα με διαγραφές χρεών (ΠΑΟΚ και ΣΕΚΑΠ), Ιβάν Σαββίδη».
Το ΚΙΔΗΣΟ σημειώνει ότι «οι πολίτες θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους και θα είναι αμείλικτα». «Εμείς θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για το αγαθό της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών, από ελεύθερα Μέσα, που θα εξασφαλίζουν περιβάλλον αξιοπρέπειας και σεβασμού στους εργαζομένους τους», καταλήγει.

Οι τράπεζες εξετάζουν τη νομιμότητα πώλησης του 20% στον Ιβάν Σαββίδη

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φώτης Μπόμπολας κατέβαλε στις τράπεζες τα 4 από τα 5 εκατ. ευρώ που εισέπραξε για την παραχώρηση του ποσοστού που κατείχε στο Mega

Σε συνέχεια της μεταβίβασης του 20% της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Φώτης Μπόμπολας κατέβαλε στις τράπεζες τα τέσσερα από τα πέντε εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε από την πώληση του ποσοστού που κατείχε στο Mega Channel.

Το υπόλοιπο ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Φώτης Μπόμπολας το κράτησε για να καλύψει υποχρεώσεις της εταιρείας, κυρίως προς τους εργαζομένους.

Την ίδια ώρα, τα νομικά τμήματα των πιστωτριών τραπεζών εξετάζουν τη διαδικασία που ακολούθησε ο κ. Μπόμπολας για την πώληση του 20%, προκειμένου να καταλήξουν για το εάν είναι σύννομη ή όχι.

Πολιτική σύγκρουση για την μεταβίβαση του Mega

Πολιτική σύγκρουση αλλά και σοβαρά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα πυροδότησε η αιφνίδια πώληση του 20% της “Τηλέτυπος Α.Ε.” (Mega Channel) από το συνολικό 32,73% που κατείχε η Πήγασος Εκδοτική του ομίλου Μπόμπολα, σε επιχειρηματικό σχήμα συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

Η ΝΔ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, λίγο μετά την ανακοίνωση της εισόδου του κ. Σαββίδη στο κεφάλαιο της Τηλέτυπος, έκανε λόγο για «συντονισμένη προσπάθεια της νέας διαπλοκής να ελέγξει την ενημέρωση». Η ανακοίνωση προκάλεσε την κυβερνητική αντίδραση η οποία εκφράστηκε μέσω non paper από το Μαξίμου, με το οποίο κατηγορείται η αντιπολίτευση ότι έχει «πολύ άγχος και επιμένει να καταλογίζει στην Κυβέρνηση ευθύνες για επιχειρηματικές συναλλαγές στο χώρο των ΜΜΕ».

Η δημοσιοποίηση της πώλησης του 20% του Μega έγινε γνωστή από την χρηματιστηριακή ανακοίνωση που ήταν υποχρεωμένη να εκδώσει η Τηλέτυπος ΑΕ καθώς επήλθε σημαντική μεταβολή στην μετοχική σύνθεση της εταιρίας. Από το 32,73% που κατείχε η Πήγασος Εκδοτική, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «προέβη σε πώληση 19.791.879 κοινών ονομαστικών μετοχών της “ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε.” ήτοι ποσοστού 19,6361% επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου αυτής και μετέβαλε το ποσοστό συμμετοχής της στην ως άνω Ανώνυμη Εταιρία, από 32,7321%, σε 13,0961%».

Πηγές από την πλευρά του ομίλου Σαββίδη έλεγαν για ένα deal που είχε κλείσει από την περασμένη Παρασκευή και υποστήριζαν ότι αφορά τις προσωπικές μετοχές του Φώτη Μπόμπολα κι όχι αυτές της ΠΗΓΑΣΟΣ, η οποία βρίσκεται κάτω από ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο καθεστώς. Προσέθεταν μάλιστα πως πρόκειται για κίνηση στρατηγικής του ομογενή επιχειρηματία, ο οποίος πλέον βάζει στέρεο πόδι στο MEGA επιβεβαιώνοντας όσα είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη του στο protothema.gr, ότι όντως ενδιαφέρεται να συνεχίσει και σε ό,τι αφορά την τύχη του ποσοστού του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (περίπου 21,22%) στο Mega Channel.

Τα τραπεζικά στελέχη δήλωναν αιφνιδιασμένα και έκπληκτα από την εξέλιξη. Ωστόσο προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα και ειδικότερα:

-Πώς μια εταιρεία η οποία έχει δάνεια 170 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και διαθέτει περιουσιακό στοιχείο συναφές είναι ελεύθερη βαρών και μπορεί να το διαχειρίζεται κατά την κρίση της; Γιατί οι πιστώτριες τράπεζες δεν φρόντισαν να δεσμεύσουν το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους; Είναι δυνατόν να επέδειξαν αμέλεια σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση;

-Νομικοί κύκλοι σημείωναν πως με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα της ΠΗΓΑΣΟΣ και ενόψει του ενδεχομένου να βρεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της, πώς αποφασίστηκε και κάτω από ποιες συνθήκες έγινε η πώληση των μετοχών; Οι ίδιες πηγές διερωτώνται αν ενδεχομένως προκύπτει ζήτημα καταδολίευσης των πιστωτών της ΠΗΓΑΣΟΣ, καθώς σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία από οικονομικής πλευράς για την ΠΗΓΑΣΟΣ, πωλήθηκε ένα αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο; Αν το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο έβγαινε σε ανοικτό πλειστηριασμό, το οικονομικό όφελος για την ΠΗΓΑΣΟΣ θα ήταν υψηλότερο;

-Δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός της στρατηγικής σημασίας που έχει η πώληση του 20% του ΜEGA, καθώς έγινε μόλις εννέα ημέρες πριν από τον διαγωνισμό για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, όπου πρόκειται να εκποιηθεί επιπλέον 21,22% του καναλιού. Μετά την μεταβίβαση του 20% αποθαρρύνονται όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αγοραστές με εξαίρεση τον κ. Σαββίδη ο οποίος θα έχει σαφές προβάδισμα στο διαγωνισμό έναντι όλων των υπολοίπων.

Επιπλέον σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι οποίες δεν έχει σταθεί δυνατόν να επαληθευτούν, το συγκεκριμένο ποσοστό 20% του ΜEGA είχε περιληφθεί σε MοU το οποίο δέσμευε τον εκδότη Φώτη Μπόμπολα να το ενεχυριάσει στις τράπεζες. Αν και μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται το τίμημα, σε κύκλους της αγοράς μιλούν για ποσό άνω των 5 εκατ. ευρώ, που θα απορροφηθεί από τις πιστώτριες τράπεζες σε ποσοστό 75% ενώ από το υπόλοιπο 25% θα καλυφθούν ανάγκες του MEGA Channel .

Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν επίσης οτι η εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ βρίσκεται ήδη σε δεινή θέση και είναι πολύ πιθανόν αν δεν γίνουν κατάλληλες ενέργειες να βρεθεί αντιμέτωπη με τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης, όπως συνέβη με τον ΔΟΛ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που περιλαμβάνει διαδικασία πλειστηριασμού των περιουσιακών στοιχείων της ΠΗΓΑΣΟΣ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες επίσης φέρουν τον κ. Σαββίδη να ενδιαφέρεται να αποκτήσει και το υπόλοιπο ποσοστό (13%) της Τηλέτυπος που παραμένει στην κυριότητα της ΠΗΓΑΣΟΣ.

Καθοριστική θα είναι η στάση της οικογένειας Βαρδινογιάννη καθώς συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τηλέτυπος με 35%. Λόγω του υψηλού ποσοστού, οποιαδήποτε λύση για το MEGA Channel σχετικά με αύξηση κεφαλαίου ή λήψη άλλων κρίσιμων αποφάσεων απαιτεί και τη δική τους ψήφο στη γενική συνέλευση.