Μετά το θέμα της δραχμής, νέα πληγή για την κυβέρνηση και την Ε.Ε άνοιξε ο Στ. Κούλογλου.

Έπειτα από τις τοποθετήσεις του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη ότι να συζητήσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή από το Ευρώ, ο επίσης δημοσιογράφος και Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου κάνει δυσάρεστες προβλέψεις για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, ανοίγοντας μια νέα πολιτική πληγή αλλά και αστάθεια για την κυβέρνηση και την χώρα.

“Να προετοιμαστούμε για το σοβαρό ενδεχόμενο να καταρρεύσει η Ευρωζώνη, που σήμερα έχει πιθανότητες επιβίωσης μόνο 50%-50%. Πρέπει να έχουμε εναλλακτικό σχέδιο. Ο Σόιμπλε θέλει να ρίξει τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου”.

Ανησυχιτικός και απαισιόδοξος για την πορεία της χώρας, την θέση της στην Ευρώπη και την πολεμική που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Τσίπρα, ο κ. Κούλογλου, μιλώντας στον realfm 97,8 υποστήριξε ότι «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικων θέλει να ρίξει την κυβέρνηση. Θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πολύ πιο υπάκουος συνομιλητής και θα κάνει πολύ γρήγορα όλα αυτά στα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί και προσπαθεί να τα αποφύγει».

Στο ερώτημα πότε θα το κάνει αυτό και αν πρόκειται να γίνει πριν από τις γερμανικές εκλογές ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Νομίζω ναι. Νομίζω ότι θέλει να χρησιμοποιήσει ακόμα την ελληνική κρίση, την οποία ο ίδιος προσπαθεί να προκαλέσει, στις γερμανικές εκλογές παίζοντας το παιχνίδι του σκληρού, το οποίο πιάνει στην κοινή γνώμη. Δηλαδή, “είδατε τι κάναμε στους Ελληνες; Τους φερθήκαμε αυστηρά όπως έπρεπε.” Και υπάρχει αυτό το κλίμα στην Γερμανία, η κουλτούρα της πειθαρχίας και της τιμωρίας και νομίζω ότι θέλει να το χρησιμοποιήσει σε αυτή την κατεύθυνση».

Και σημείωσε: «Θεωρώ ότι στα σχέδιά του είναι ακριβώς αυτό: επειδή αυτή η προπαγάνδα που έγινε εναντίον των χωρών του Νότου τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα εναντίον της Ελλάδας, δεν έχει ξεπεραστεί. Δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα από καμία από τις ελληνικές κυβερνήσεις να αλλάξει το κλίμα στην κοινή γνώμη στη Γερμανία. Ακόμα πιστεύουν ότι είμαστε τεμπέληδες, ανοργάνωτοι, διεφθαρμένοι κ.λπ, ενώ οι Ελληνες δουλεύουν περισσότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους».

Ο κ. Κούλογλου χαρακτήρισε πολιτική αυτοκτονία για την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να ξεκινήσει συζήτηση για αποχώρηση από το ευρώ, προσθέτοντας ωστόσο, ότι οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση ή κατάρρευση της ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για το τι θα γίνει αν η Ευρωζώνη, όχι με δική μας πρωτοβουλία, ή ούτε με αφορμή εμάς, προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή σε κατάρρευση. Κατά τη γνώμη μου το θεωρώ πιθανό. Αυτή η συζήτηση, η παρασκευή και προετοιμασία ενός εναλλακτικού σχεδίου για το τι θα γίνει πρέπει να ξεκινήσει. Πρέπει να ξεκινήσει, αλλά όχι με τη μορφή αποχωρεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, αλλά τι θα γίνει αν η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα δεν αντέξουν. Ασφαλώς αυτή η κουβέντα πρέπει να γίνει, αλλά άλλο είναι αυτό και άλλο να βάλουμε εμείς στο τραπέζι, αυτή τη στιγμή, το παιχνίδι της αποχώρησης. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο τον Σόιμπλε παρά εμάς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα πόσο πιθανό θεωρείται εσείς να μην αντέξει η Ευρωζώνη με όλα αυτά που συμβαίνουν ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Η ιστορία έχει αρχίσει και τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Μέχρι και τον Τραμπ έχουμε πρόεδρο. Είχαμε το Βrexit. Είναι 50-50% αυτή τη στιγμή αν η Ευρωζώνη θα αντέξει».

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή θα ήταν πολιτική αυτοκτονία να ξεκινήσουμε εμείς διαδικασίες αποχώρησης». Συνιστώντας προετοιμασία από την ελληνική κυβέρνηση για το βέβαιο ενδεχόμενο μιας προσπάθειας ανατροπής της, πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.