Με υπογραφή Τσίπρα το κλείσιμο των συνόρων!

Δραματικές είναι οι εξελίξεις για την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό. Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου της Ε.Ε που είναι ήδη έτοιμο και έχει υπογράψει η ελληνική πλευρά, η χώρα μας γίνεται αποθήκη ψυχών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, έναντι μιας γενναίας οικονομικής βοήθειας.

Ένα σχέδιο που αν δεν αλλάξει στη σύνοδο Κορυφής θα φέρει την Ελλάδα σε πολύ δυσμενή θέση. Ωστόσο προκύπτουν και ερωτήματα για το κατά πόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να υπογράψει ένα τέτοιο κείμενο, με δεδομένη και την πρόσφατη απόφαση που έλαβαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη υπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες εκείνο που απομένει στην Ελλάδα για να περιοριστεί σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα είναι να δεχθεί η Τουρκία τις επαναπροωθήσεις των μεταναστών (εξαιρετικά δύσκολο) και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι Νατοικές περιπολίες στο Αιγαίο. Σήμειώνεται πάντως με γερμανικές πηγές η Γερμανία είναι αντίθετη με το κλείσιμο της Βαλκανικής οδόυ.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας 7 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, η ΕΕ υπόσχεται «να κάνει το μάξιμουμ» υπέρ της Ελλάδας, χώρας που κινδυνεύει να γίνει πάρκινγκ για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

«Οι 28 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Κυριακή να κλείσουν τον Δρόμο των Βαλκανίων. Το κύμα των παράνομων μεταναστών που μεταφέρονται στα δυτικά Βαλκάνια φτάνει στο τέλος του: αυτός ο δρόμος θα είναι στο εξής κλειστός», αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.
«Η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το μάξιμουμ για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση» συνεχίζει το κείμενο, στο οποίο έχουν ήδη συμφωνήσει οι 28 πρέσβεις των χωρών-μελών.

Αυτό σημαίνει ότι και η Ελλάδα συμφώνησε να κλείσουν οριστικά τα σύνορα, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και να μεταμορφωθεί η χώρα μας σε πάρκινγκ προσφύγων και μεταναστών!

Στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της κρίσης που οδήγησε περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες στον δρόμο προς τη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη. Οι «28» αποφασίζουν, επίσης, να φανούν ενωμένοι και αποφασιστικοί. Χωρίς να το λέει, η Ευρώπη επικροτεί την κίνηση χωρών όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία, οι οποίες έχουν ήδη παραβιάσει τη ζώνη Σένγκεν και είχαν αρχικά κατηγορηθεί γι’αυτό.

Μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα

Η Ευρώπη θα αποφασίσει, επίσης, μεγάλη βοήθεια προς την Ελλάδα. Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανησυχούσαν για το ανθρώπινο δράμα, χωρίς προηγούμενο, που συμβαίνει στην Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου.

Τη Δευτέρα, οι ηγέτες των χωρών-μελών θα υπολογίσουν απλώς το κόστος των αποφάσεων: «πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση πολύ σοβαρή», αναφέρει επί λέξει το προσχέδιο συμπερασμάτων.

Οι «28» θα αποφασίσουν, κατά συνέπεια, στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας μια απάντηση μαζική, «άμεση και κατάλληλη» για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της Ελλάδας και στους δεκάδες χιλιάδες ξεριζωμένους που η Ελλάδα θα φιλοξενήσει!
Αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν
Εκτός από τις αποφάσεις για βοήθεια προς την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας θα επιχειρήσει να διασώσει την ζώνη Σένγκεν από την διάλυση. Καταρχήν θα αποφασίσουν να ξαναπάρουν τον έλεγχο στα ελληνικά σύνορα, τα οποία θα φυλάξουν αστυνομικοί και συνοριοφύλακες που θα έρθουν από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τα τέλη Μαρτίου.

Αστυνομικοί και συνοριοφύλακες στα σύνορα της Ελλάδας

«Οι χώρες μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν απολύτως στην έκκληση της Frontex, το αργότερο την 1η Απριλίου», γράφει το κείμενο συμπερασμάτων.
Στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν, αναμένεται να αρθούν τα μέτρα ορισμένων χωρών που έκλεισαν τα σύνορά τους. Αυτό που ενδιαφέρει την ΕΕ είναι η καλή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν και αυτή αναμένεται να επαναλειτουργήσει πλήρως «ως το τέλος του έτους», όπως γράφει το προσχέδιο συμπερασμάτων.

Έκκληση στην Τουρκία να δέχεται πίσω τους μετανάστες

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει επίσης, στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, να εξασφαλίσουν τη βοήθεια της Τουρκίας, ενώ έχει ήδη συζητηθεί επί της αρχής τις τελευταίες ημέρες στην Αγκυρα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα είναι παρών στη Σύνοδο Κορυφής και αναμένεται να δεσμευθεί ότι θα δέχεται την επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών, τους οποίους θα στέλνει πίσω η Ελλάδα.