Με ειλικρίνεια το παραδέχθηκε η κ.Αχτσίογλου, σε αντίθεση με τις ψευδολογίες Κατρούγκαλου. Έρχεται νέο χαράτσι για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους

Ποιά είναι η μεγάλη ανατροπή στις εισφορές του ΕΦΚΑ

Νέο χαράτσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες κρύβει η συμφωνία με τους δανειστές να μην αφαιρούνται από το εισόδημα οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος.

Οι νέες ανατροπές για εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοπασχολούμενους αφορά στην αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, όπου θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν καταβληθεί και όχι επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Στελέχη του υπουργείου επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με την Ημερησία, ότι η αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να ψηφιστούν.

Η συμφωνία για την οποία – όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατομμύρια ασφαλισμένους από το 2018.

Ετσι για να αποφευχθεί η απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, προβλέπεται το 2018 να λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή των ασφαλίστρων στον ΕΦΚΑ το 85% του φορολογητέου εισοδήματος μαζί με τις αναλογούσες εισφορές (θα γίνεται έκπτωση 15%).

Και από το 2019 να ισχύσει το νέο μέτρο πλήρως για το 100% του εισοδήματος συμπεριλαμβανομένων των εισφορών.

Η Αχτσιόγλου παραδέχτηκε εμμέσως. αλλά ειλικρινώς, το κρυφό χαράτσι στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών από το… 2018.

To κρυφό χαράτσι στις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών, που επιβαρύνει από το 2018 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους που προκύπτει από τη συμφωνία με τους δανειστές, επιβεβαίωσε εμμέσως η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας στον Real FM η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι για το 2017 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών. «Οποια παραμετρική αλλαγή γίνει, θα αφορά το 2018». Διευκρίνησε ωστόσο ότι θα εφαρμόζεται παράλληλα συνολική έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού.

Η υπουργός Εργασίας δήλωσε πως η έκπτωση αυτή θα διατηρήσει τις εισφορές στα ίδια επίπεδα που βρίσκονται σήμερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές αφορούν στον υπολογισμό των ακαθάριστων εσόδων ως βάση για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών γεγονός που θα επιβαρύνει υπέρεμετρα περίπου 1,4 εκατ. ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Για τις περικοπές και τις εκκρεμείς συντάξεις

Η κ. Αχτσιόγλου αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις σημείωσε: «όταν παραλάβαμε οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ήταν περίπου 160.000, σήμερα οι ληξιπρόθεσμες είναι κάτω από 90.000. Με τον νέο νόμο είναι αρκετά πιο εύκολος και αυτοματοποιημένος ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, οπότε ο στόχος μας για εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους νομίζω ότι είναι εφικτός. Επίσης, είχαμε περίπου 60.000 εφάπαξ παγωμένα από το 2013 μέχρι τον Μάιο του 2016. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 30.000 εφάπαξ και πάλι έχουμε τον στόχο για πλήρη εκκαθάριση έως το τέλος του έτους».

Αναφερόμενη στις περικοκές συντάξεων τόνισε ότι «το 2019 τα 2/3 των συντάξεων δεν θα έχουν καμία αναπροσαρμογή, καμία παρέμβαση και για τις υπόλοιπες προσπαθήσαμε να υπάρχει ένα όριο στις προσαρμογές. Το ανώτατο όριο είναι το 18%».

Για τα εργασιακά

Η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι στη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ υπέστη μια ήττα, την οποία ομολογεί και το ίδιο. «Δηλαδή ομολογεί ότι δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεις, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει θεσμοθέτηση της ανταπεργίας. Επίσης, αρνούνταν στην αρχή να κάνει συζήτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αρνούνταν να είναι στην ατζέντα το ζήτημα αυτό. Και καταλήξαμε στο να μπορούμε να νομοθετήσουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από τον Σεπτέμβριο του 2018».

ΝΔ: Κυνική ομολογία Αχτσιόγλου για «κρυφό» χαράτσι έως 61% στις ασφαλιστικές εισφορές

Ολεθρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες αποτελεί το νέο καπέλο στις ασφαλιστικές εισφορές που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές και ομολόγησε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία.

Η αλλαγή βάσης του υπολογισμού των εισφορών, που παραδέχτηκε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, θα αυξήσει από 37% μέχρι και 61% τις ήδη υψηλές εισφορές που έφερε ο Νόμος “Κατρούγκαλου για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους ελέυθερους επαγγελματίες και αγρότες σημειώνει η Νέα Δημοκρατία.

«Έντρομοι, με συναισθήματα οργής και απόγνωσης, 1.400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες άκουσαν σήμερα την Υπουργό Εργασίας κυρία Αχτσιόγλου να ομολογεί κυνικά ότι στο τέταρτο Μνημόνιο συμφώνησε και νέες εξοντωτικές εισφορές» τονίζουν οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης και Νότης Μηταράκης.

Σημειώνουν ότι «όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, έμποροι κ.λ.π.), καθώς και ο αγροτικός κόσμος της χώρας, μαθαίνουν πλέον επίσημα, ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, συμφώνησε και νέες αυξήσεις “καπέλο” πάνω στις ήδη εξοντωτικές εισφορές.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Κυβέρνηση τους εξαπατούσε συστηματικά, λέγοντας ότι κάποιοι θα πληρώνουν λιγότερο, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για όσους εξόντωνε.

Η σημερινή παραδοχή της Υπουργού περί νέων αυξήσεων φέρνει τα πάνω κάτω, καθώς όλοι πλέον ανεξαιρέτως θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερες εισφορές. Αυτό ισοδυναμεί με όλεθρο, καθώς πρόκειται για αυξήσεις που θα επιβληθούν στις ήδη καταβαλλόμενες εξοντωτικές εισφορές, ύψους 38%.»