“Λιγότεροι φόροι” το νέο σύνθημα-restart του Κυριάκου

Του Κώστα Πασίση

Λιγότεροι φόροι για ανάπτυξη, στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, με θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και μείωση της ανεργίας, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων είναι οι τρεις βασικές παράμετροι πάνω στις οποίες θα στηριχτεί το νέο πολιτικό αφήγημα της ΝΔ, μέχρι τις εκλογές.

Στη Συγγρού μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου κάνουν ταμείο, συμπεριλαμβάνοντας τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι ο Τσίπρας εχει αγοράσει πολιτικό χρόνο, που θα αξιοποιήσει για να εγκαθιδρύσει το δικό του σύστημα εξουσίας στο τόπο. Ωστόσο το πολιτικό τοπίο παραμένει θολό και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Η εφαρμογή των σκληρών μέτρων που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο θα προκαλέσει μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια και αντιδράσεις. Ενώ είναι αμφίβολο, αν η υπογραφείσα συμφωνία με τους δανειστές, θα εφαρμοστεί στο σύνολο της.

Υπό το πρίσμα αυτό – λένε στη Συγγρού- το αίτημα της ΝΔ για να φύγει αυτή η κυβέρνηση μια ώρα αρχύτερα, παραμένει επίκαιρο. Για το λόγο αυτό το επανέλαβε και ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή.

Στη πρωινή σύσκεψη της ΝΔ, πάντως εκφράστηκε και δυσφορία για τη παρέμβαση-κατά πολλούς γκάφα- του Δημ. Σταμάτη ο οποίος είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός την Άνοιξη του 2017.

Σε πολιτικό επίπεδο μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η ΝΔ είναι να γίνει ο πόλος γύρω από τον οποίο θα συσπειρωθούν όλες οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου.

Να συγκροτηθεί ένα δημοκρατικό ευρωπαϊκό μέτωπο που θα εκφράσει τις δυνάμεις του «Ναι». Στη πορεία προς τις εκλογές θα γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις και ανοίγματα προς τη κατεύθυνση αυτή. Ήδη, όπως επισημαίνεται, τα ανοίγματα εχουν ξεκινήσει και στο μέλλον θα λάβουν ακόμη πιο συγκεκριμένη μορφή. Ωστόσο οι ανακοινώσεις θα γίνουν στον κατάλληλο χρόνο και οι λόγοι είναι ευνόητοι.

Πολιτική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να τραβήξει μία σαφή διαχωριστική γραμμή με τα κόμματα που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό διότι είναι πολιτικά σχήματα που μάχονται τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και αξίες. Κάτι που είναι αδιαπραγμάτευτο για τη ΝΔ.

Κεντρικό σύνθημα στην εναλλακτική πρόταση εξουσίας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, θα είναι «λιγότεροι φόροι», σταθερό φορολογικό σύστημα για προσέλκυση επενδύσεων και λήψη μέτρων για να αποφευχθεί η περαιτέρω φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Στη Συγγρού ετοιμάζουν ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής που θα προτάσσει την αλήθεια, την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια, την εργατικότητα, την αξιοκρατία. «Για αυτές τις αξίες θα αγωνιστούμε, αυτές τις αξίες θα υπηρετήσουμε χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς», τόνισε σε πρόσφατη ομιλια του ο αρχηγός της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή ομιλια του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το οικονομικό σχέδιο του, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι είναι αδύνατο να επιτευχθούν πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια. Εκτίμησε ότι είναι εφικτά μόνο για σύντομες περιόδους, αλλά όχι μακροπρόθεσμα. Πρότεινε συνεπώς να αναθεωρηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% και εκτίμησε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για μία νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Χαρακτήρισε εφικτή την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 4% κάθε χρόνο μέχρι το 2021 με αντάλλαγμα τη ρύθμιση του χρέους, «αλλά με ένα νέο μείγμα πολιτικής από αυτό που ψηφίζουμε σήμερα και σίγουρα όχι με τη σημερινή κυβέρνηση», φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία.