Κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης ο ΣΥΡΙΖΑ

Το σενάριο που προκρίνουν οι ΑΝΕΛ

Ένα κίνημα υπέρ του Γιάννη Μουζάλα που έχει αναπτυχθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κομματικό έντυπο την ΑΥΓΗ να πρωτοστατεί σε αυτό και να ακολουθούν η νεολαία του κόμματος με επίσημη ανακοίνωσή της αλλά και κορυφαία στελέχη και υπουργοί, τα περιθώρια ελιγμών του κ. Τσίπρα φαίνεται να στενεύουν.

Πίσω από την κόντρα ωστόσο κρύβονται πολλά καθώς η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατά την άποψη πολλών αναλυτών έχει φθάσει στα όριά της, με τον κ. Καμμένο να βλέπει ότι η συνεχής στήριξη στον κ. Τσίπρα ίσως του στοιχίσει την είσοδό του στην Βουλή στις επόμενες εκλογές αλλά και την πολιτική επιβίωσή του.

Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν, αν τελικώς δεν βρεθεί κάποιο σημείο εκτόνωσης είναι να αποσύρει ο κ. Καμμένος τους υπουργούς του από την κυβέρνηση όχι όμως και τη στήριξή του, για να μη χρεωθεί την πτώση της.

Οι ΑΝΕΛ δηλαδή, τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα συνεχίζουν να ψηφίζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Μια τέτοια επιλογή ωστόσο φέρνει το κόμμα με το ένα πόδι εκτός κυβερνητικού σχήματος και σίγουρα προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση. Θα είναι λοιπόν αυτή η απόφαση των ΑΝΕΛ; Ειδικά σε μια περίοδο όπου η διαπραγμάτευση τόσο για την αξιολόγηση όσο και για το προσφυγικό βρίσκεται στην κορύφωσή της;

Πολλοί είναι εκείνοι που στο άκουσμα αυτού του σεναρίου μίλησαν για ηρωική έξοδο του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση με στόχο να μην χρεωθεί δύσκολες αποφάσεις όπως στο φορολογικό και κυρίως το ασφαλιστικό, ενώ το θέμα της στήριξης του κυβερνητικού έργου στο Κοινοβούλιο μεταφράζεται από πολλούς ως μια προσπάθεια να μην χρεωθεί ο ίδιος και το κόμμα του την κατάρρευση της κυβέρνησης που, όπως ειπώθηκε τις τελευταίες ώρες, οδήγησε όποιον το έκανε ως τώρα στο 1%. Αν και ορισμένα στελέχη των ΑΝΕΛ υπενθυμίζουν ότι και ο Σαμαράς έριξε κυβέρνηση και όχι μόνο μπήκε στη Βουλή, αλλά και σε λίγα χρόνια έγινε και πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία πότε και για ποιο λόγο αποσύρεις την εμπιστοσύνη σου από μια κυβέρνηση. Επιμένοντας ωστόσο ότι άλλο η συμμετοχή στην κυβέρνηση και άλλο η στήριξη της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η παραμονή στην εξουσία ενός κόμματος που ουσιαστικά θα στηρίζεται στην ανοχή ενός άλλου, έχοντας προηγηθεί μια ρήξη όπως αυτή με την υπόθεση του «μακεδονικού», είναι δύσκολο να τραβήξει σε μάκρος. Και τούτο γιατί ήδη η ανοιοκτή στήριξη του κ. Μουζάλα από τον μισό και πλέον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει ένα περίεργο τοπίο για το ποιες είναι οι εθνικές θέσεις απέναντι στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αφού ο μισός και πλέον ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται την χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τη γείτονα χώρα.

Και το ερώτημα είναι, θα συνεχίσει να συμπλέει ο κ. Καμμένος με ένα κόμμα το οποίο έχει – το επιεικέστερο- θολή γραμμή σε ένα μείζονος σημασίας εθνικό ζήτημα για τους ΑΝΕΛ;

Άρα λοιπόν αν ο κ. Καμμένος επιλέξει να αποσύρει τους υπουργούς του αλλά όχι και την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, θα πρόκειται για μια εύθραυστη συμμαχία που η ημερομηνία λήξης της θα είναι ίσως και πριν από το καλοκαίρι.