Κυπριακή ΑΟΖ: Ερευνες στο τεμάχιο 6 από ENI και TOTAL

Στο τεμάχιο 6 της κυπριακής υφαλοκρηπίδας συνεχίζουν από σήμερα τις δραστηριότητες τους για την εύρεση φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων οι εταιρείες ENI και TOTAL.

Συνεργεία των δύο εταιρειών κάνουν γεωτρήσεις στο σημείο-στόχο που έχουν ονομάσει “Κρόνο”.

Ο στόχος αυτός επιλέχτηκε λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών του, που αφενός δίνουν καλές πιθανότητες για εύρεση κοιτάσματος αξιόλογου μεγέθους και αφετέρου θα προσφέρει περισσότερες γνώσεις και αρτιότερη εμπειρία για επόμενες γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο της Κύπρου”, το γεωτρύπανο “Tungsten Explorer”, έχει εγκατασταθεί ήδη στην περιοχή και εντός του 2020 θα πραγματοποιηθούν ως και έξι γεωτρήσεις για λογαριασμό των TOTAL-ENI.

Η κοινοπραξία έχει χαρτογραφήσει το υπέδαφος του στόχου, κάτι που άνοιξε τον δρόμο για την πραγματοποίηση της ερευνητικής γεώτρησης.

Υπάρχει αυστηρή μυστικότητα όσον αφορά τις λεπτομέρειες των εξορύξεων, καθώς υφίσταται κίνδυνος εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.

“Ο κύριος στόχος της φάσης γεωτρήσεων είναι να επιβεβαιωθεί η περιεκτικότητα σε υδρογονάνθρακες της γεωλογικής δομής που προσδιορίστηκε με τη σεισμική έρευνα και να προσδιοριστεί κατά πόσον η ποσότητα των υδρογονανθράκων είναι αρκετή για να αξιοποιηθεί εμπορικά”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο προοίμιο της μελέτης η κοινοπραξία ΕΝΙ – TOTAL.