Κοντονής: Η ΕΠΟ φταίει για ολα

Στην ΕΠΟ επέρριψε τις ευθύνες για το νέο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο χώρο του ποδοσφαίρου, μετά τα τελευταία θλιβερά γεγονότα.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της 1ης έκθεσης για τον αθλητισμό, Sportexpo, στο Περίπτερο 13 της HELEXPO, στο πλαίσιο των οποίων ανέφερε πως αν η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δε λάβει μέτρα που «Να πιστοποιούν πως το καθεστώς της αδιαφάνειας, της σήψης, της διαφθοράς, της αναξιοπιστίας και της καχυποψίας, θα λάβει τέλος, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό, τις επόμενες μέρες, να αποβληθεί από τις διεθνείς ομοσπονδίες». Ξεκαθάρισε, επίσης, πως σε περίπτωση αποκλεισμού, θα επέμβει η κυβέρνηση για να αποκαταστήσει το κύρος της ΕΠΟ.

Αναλυτικά, ο κ. Κοντονής είπε: «Αγωνιζόμαστε για να προάγεται η νομιμότητα, η διαφάνεια, η χρηστή διοίκηση, η υπεράσπιση του δημόσιου αθλητικού συμφέροντος υπέρ της κοινωνίας και πάνω απ’ όλο υπέρ της ελληνικής νεολαίας. Καταβάλουμε προσπάθεια, με ενέργειες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, για να αναστραφεί το κλίμα που υπάρχει για τομείς του αθλητισμού που χαρακτηρίζονται, δυστυχώς, από διαφθορά, μεροληψία και κακοδιαχείριση.

Πυκνά είναι τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται αυτές τις μέρες πάνω από τον επαγγελματικό αθλητισμό και θέλω να δηλώσω πως εάν η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν πάρει άμεσα, τώρα, εκείνα τα μέτρα που θα πιστοποιούν ότι το καθεστώς της αδιαφάνειας, της σήψης, της διαφθοράς, της αναξιοπιστίας και της καχυποψίας, θα λάβει τέλος, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό, τις επόμενες μέρες, να αποβληθεί από τις διεθνείς ομοσπονδίες.

Εάν συμβεί κάτι το οποίο δεν το θέλουμε και δεν το επιδιώκουμε, εμείς θέλουμε να γίνει όλη η διαδικασία εν κινήσει, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτά που πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να αποκατασταθεί το κύρος της ΕΠΟ και η αξιοπιστία της στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Πάνω από όλα, έχει τεθεί ο στόχος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και από την κυβέρνηση, για το σπάσιμο αυτή της κατάστασης που φθείρει, όχι μόνο το άθλημα, αλλά την πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων. Το ποδόσφαιρο θα επανέλθει σε κανονικότητα αξιοπιστίας, μέσω του εκδημοκρατισμού και του σπασίματος αυτού του φαύλου κύκλου της διαφθοράς και της διαπλοκής. Φαινόμενα που συναντήσαμε και παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια, που προσβάλλουν το ίδιο το αθλητικό γεγονός, θα λάβουν τέλος. Ας ξέρουν όλοι πολύ καλά, πως η κυβέρνηση σε θέματα ηθικής τάξης, δεν κάνει βήμα πίσω».

Σε ό,τι αφορά την έκθεση, ο κ. Κοντονής, έχοντας μαζί του την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ιθύνοντες της HELEXPO, την αντιπεριφερειάρχη, Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, πέρασε από όλα τα σταντ εκθετών και μίλησε εγκάρδια σε όλους όσοι τον πλησίασαν. Ιδιαίτερη ήταν η συνομιλία που είχε στο σταντ της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, όπου παρέλαβε από τον πρόεδρο του «Δικεφάλου», Μπάνε Πρέλεβιτς, υπογεγραμμένη από τον ίδιο φανέλα του, από τον τελικό της κατάκτησης του Κυπέλλου Κόρατς από τον ΠΑΟΚ το 1994.

«Το μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη έδωσε ισχύ και δύναμη στο ελληνικό μπάσκετ. Αν δεν ήταν οι ομάδες του ΠΑΟΚ και του Αρη τη δεκαετία του ‘80 και τις αρχές της δεκαετίας του ’90, το μπάσκετ δε θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Εχουμε σε εξέλιξη ένα πρωτάθλημα μπάσκετ φέτος, που δεν έχει γίνει το παραμικρό επεισόδιο. Αυτό είναι τιμή για το άθλημα και τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό», τόνισε ο κ. Κοντονής στους «ασπρόμαυρους».

«Θερμή» συνομιλία είχε ο υφυπουργός και με τον ζωντανό θρύλο του ελληνικού ποδοσφαίρου, Βασίλη Χατζηπαναγή, που βρίσκονταν σε σταντ μέσου επικοινωνίας.