Κλιμακώνει την επίθεση κατά ΔΝΤ ο Τσίπρας

Τραβάει κι άλλο, επικίνδυνα, το σχοινί ο Αλέξης Τσίπρας, οξύνοντας την κόντρα του με το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα στο εσωτερικό μέτωπο, επιχειρεί να συσπειρώσει το κόμμα του βάζοντας στο στόχαστρο τη ΝΔ την οποία ταυτίζει με το Ταμείο.

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον Απρίλιο “μήνα εξελίξεων”, κάνοντας λόγο για την “τελευταία δύσκολη στροφή” την οποία όμως -όπως είπε- “θα πάρουμε με επιτυχία και θα βγούμε στην τελική ευθεία” και υπογράμμισε αρκετές φορές πως η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι 22/4, τονίζοντας ότι αυτό θέλει και η ευρωπαϊκή πλευρά.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε στοχευμένα «πυρά» εναντίον του Πωλ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου, χωρίς να τους κατονομάσει διαχωρίζοντας τη στάση της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από τους «αξιωματούχους» που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει «κοινός τόπος» μεταξύ της διευθύντριας του Ταμείου και της κυβέρνησης στην αντίληψη ότι θα ήταν «ανοησία» να εξωθηθεί η Ελλάδα σε πιστωτικό γεγονός.

Αντίθετα όμως, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στους «αξιωματούχους» του ΔΝΤ που συμμετέχουν στη αξιολόγηση, διερωτώμενος εάν πράγματι όσοι κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συμφωνούν με τη στάση Λαγκάρντ.

«Όλοι ήξεραν ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση, δεν γνωρίζαμε όμως μέχρι πού ήταν διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι πράγματι ανόητοι», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα του ότι μέσα στις επόμενες ημέρες δε θα επαναληφθεί η στάση εκπροσώπων του Ταμείου που έχει στόχο να «κινηθεί η διαπραγμάτευση με ανόητο τρόπο».

Μας στηρίζει η Ευρώπη

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για σύγκρουση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, που -όπως είπε- “δεν θα επιτρέψουμε να έχει θύμα την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό”.

Ο ίδιος τόνισε ότι από το 2010 έχουν γίνει αρκετά “λάθη και ανοησίες” από πλευράς ΔΝΤ στα προγράμματα της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να σπεύδει κανείς να υποτιμά και να λησμονεί “συγκεκριμένα περιστατικά και δεδομένα”, και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι “αυτές οι ανοησίες θα τύχουν ευρύτατης απομόνωσης” και ότι “παρόμοια λάθη δεν θα επαναληφθούν και η αξιολόγηση θα κλείσει το συντομότερο”.

Επiκαλούμενος άλλωστε τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες, με τελευταία αυτή με τον Φρανσουά Ολάντ πριν τη συνεδρίαση της Κ.Ο., ο πρωθυπουργός μίλησε για κλίμα γενικευμένης και απόλυτης υποστήριξης της θέσης της χώρας μας και της ελληνικής κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση αυτή πρέπει να κλείσει εντός ολίγων ημερών.

“Η αξιολόγηση, που έπρεπε ήδη να έχει τελειώσει, πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα σε λίγες ημέρες ώστε στις 22 Απριλίου να υπάρχει το οριστικό κλείσιμο” τόνισε. Δήλωσε δε ότι για πρώτη φορά μετά από 6 ολόκληρα χρόνια που η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα, υπάρχει απόλυτη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ως προς τις εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική προσπάθεια που υπολείπεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε ανοιχτά ότι στο Ταμείο αρνούνται την εφαρμογή της συμφωνίας που οι ίδιοι υπέγραψαν τον Ιούλιο και ζητάνε περισσότερα μέτρα από τα συμφωνηθέντα με το πρόσχημα του χρέους. Στην ουσία, όπως είπε, βάζουν ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση και να πάμε στη συζήτηση για το χρέος νέα μέτρα που δεν αντέχει η ελληνική οικονομία και κοινωνία, τα οποία συνιστούν με γενικευμένη επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις. Στο σημείο αυτό μάλιστα έστειλε το μήνυμα:

“Θα τηρήσουμε κατά γράμμα, τη συμφωνία, αλλά ως εδώ. Δε πρόκειται να ζητήσουμε περισσότερα, αλλά ούτε και να δώσουμε ένα χιλιοστό παραπάνω από όσα αυτή περιλαμβάνει. Και το ίδιο περιμένουμε από όλους τους υπόλοιπους. Να σεβαστούν όσα υπέγραψαν”.

“Στη ΝΔ συμφωνούν πλήρως με μια σειρά από τις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ”

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός επιχείρησε για μία ακόμη φορά να ταυτίσει το ΔΝΤ με τη Νέα Δημοκρατία, που αμφότεροι -όπως είπε- γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο είναι κατά πολύ ευνοϊκότερη από ότιδήποτε είχε δεσμευθεί μέχρι τότε η χώρα με τις υπογραφές Σαμαρά και Βενιζέλου.

Το μόνο σημείο όπου δεν είδαμε τη ΝΔ να σπεύσει να αναδείξει από τις πρόσφατες αποκαλύψεις είναι η σφοδρή πεποίθηση των αξιωματούχων του ΔΝΤ ότι η περυσινή συμφωνία ήταν ετεροβαρής υπέρ των ελληνικών συμφερόντων έναντι των επιδιώξεων του Ταμείου, γιατί δεν τους συμφέρει, τους χαλάει το μύθο ότι φέραμε το χειρότερο μνημόνιο, είπε ο πρωθυπουργός.

Ακολούθως κατηγόρησε τους αξιωματούχους του ΔΝΤ ότι προσπαθούν να επαναφέρουν στο τραπέζι αξιώσεις που είχαν από πριν και οι οποίες δεν επαληθεύθηκαν με τη συμφωνία.

“Και σήμερα υπάρχουν κάποιοι αμετανόητοι που ονειρεύονται την επανάληψη του ίδιου έργου για να πετύχουν όσα δεν κατάφεραν, όσα αισθάνονται ότι έχασαν πέρυσι όταν για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και μάλιστα αποφασιστικά, αλλά θα διαψευσθούν οικτρά” είπε και πρόσθεσε: “Σε αυτή τη γραμμή το Ταμείο βρίσκει μοναδικό επίμονο σύμμαχο τη ΝΔ, η οποία σε κάθε στροφή επιλέγει να ταυτιστεί με τις πιο ακραίες απαιτήσεις του Ταμείου, γιατί περιμένει να μην υπάρξει κατάληξη. Αυτός είναι ο διακαής τους πόθος”.

Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι από τη βαθιά επιθυμία τους να επιστρέψουν στην εξουσία, όταν αναφέρονται στην οικονομία και τις εξελίξεις από το 2015 και μετά “καταστροφολογούν και κινδυνολογούν άνευ ορίων”, για να τονίσει ότι “έχουν ως αντίπαλο τους αριθμούς”.

“Είναι οξύμωρο να πρέπει να διαλυθεί μια χώρα και ολόκληρη η Ευρώπη, επειδή κάποιοι (σ.σ. το ΔΝΤ) δεν θέλουν να παραδεχθούν την αποτυχία τους. Κανείς στην Ευρώπη και στη χώρα μας δεν μπορεί πια να το ανεχθεί. Το ίδιο και στη χώρα μας” είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ο μόνος που “εμμονικά σπεύδει να συμπαρασταθεί στις ακραίες απόψεις του Ταμείου” είναι η ΝΔ.

“Αυτή δεν είναι μονάχα η άποψη της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν την πλειοψηφία. Από τον ίδιο τον ΠτΔ άκουσα ευθέως την αναφορά στην ανάγκη αντικατάστασης πλέον του ΔΝΤ στο πρόγραμμα από έναν ευρωπαϊκό θεσμό, εν ανάγκη από τον ESM, ακόμη και από την αντιπολίτευση. Και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που συνήθως ασκεί αδικαιολόγητη κριτική στην κυβέρνηση, επεσήμανε τις ακραίες συνέπειες των επιλογών του ΔΝΤ διαχρονικά και ζήτησε χθες να πάρουν θέση” ανέφερε…. “κλείνοντας το μάτι” προς τη Φώφη Γεννηματά.

Κλείνοντας δε την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε:

“Οι σχεδιασμοί όσων θέλουν μια ιστορική φάρσα θα πέσουν στο κενό. Και αυτοί που περισσότερο από όλους θα βγουν εκτεθειμένοι δεν είναι κάποιοι τεχνοκράτες, για τους οποίους θα μείνει μόνο μια πικρή ανάμνηση για τα χρόνια που τους αντιμετώπιζαν κάποιοι στην Ελλάδα σαν να είναι θεοί και πρωθυπουργοί. Αυτοί που θα βγουν περισσότερο εκτεθειμένοι, απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία, είναι αυτοί που δεν διστάζουν να βάζουν για μία ακόμη φορά το δικό τους μικροκομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της πατρίδας”.

Επικαλούμενος και πάλι τις αποκαλύψεις των wikileaks, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως “αποδεικνύεται με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η τακτική των καθυστερήσεων προκειμένου να φτάσουν τα πράγματα στην ασφυξία και να υπάρχει απειλή του πιστωτικού γεγονότος, όπως έγινε και με τα capital controls το περυσινό καλοκαίρι, δεν ήταν ούτε ευθύνη ούτε πόσο δε μάλλον σχέδιο της ελληνικής πλευράς, όπως μας κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης, αλλά μια καλά σχεδιασμένη τακτική εξάντλησης της ελληνικής οικονομίας και της διαπραγματευτικής ισχύος της ελληνικής κυβέρνησης”.

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ

Στρέφοντας τα βέλη του στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι πρόκειται για τη μοναδική πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που συμπαρατάσσεσαι με τις «πιο ακραίες» αξιώσεις του ΔΝΤ. Κατήγγειλε ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλεται στην επιθυμία της να μην κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση.

Αναφερόμενος στα «Panama Papers», ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε αν απουσιάζει από καμιά λίστα φοροφυγάδων ο Σταύρος Παπασταύρου και «μένει να δούμε αν ο θα τον καλύψει ο κύριος Μητσοτάκης».

Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας στο αίτημα της ΝΔ περί Εξεταστικής για το τρίτο μνημόνιο την κάλεσε ειρωνικά να την καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή όπου αλλού θέλει.

Κλείνοντας με αιχμές για τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως στο τέλος δεν θα είναι οι τεχνοκράτες που θα μείνουν στη μνήμη, αλλά θα μείνει η «πικρή ανάμνηση» για τα χρόνια «που τους αντιμετώπιζαν κάποιοι στην Ελλάδα σαν να είναι θεοί και πρωθυπουργοί».

«Αυτοί που θα μείνουν εκτεθειμένοι είναι αυτοί που βάζουν το δικό τους μικροκομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της Ελλάδας», κατέληξε.
Στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας το προσφυγικό

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα που “έπεσε ταυτόχρονα στις πλάτες μας” με ανθρωπιά, αξιοπρέπεια και όρους υπεράσπισης του ανθρώπινου προσώπου της Ευρώπης και υπογράμμισε:

“Θα παραμείνουμε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, δεν θα φύγουμε ούτε βήμα από αυτό, όσο δύσκολο και σκληρό κι αν είναι. Βρισκόμαστε μπροστά στην υλοποίηση μιας δύσκολης συμφωνίας. Φανταστείτε όμως τι θα συνέβαινε στη χώρα εάν δεν είχαμε αυτή τη δύσκολη συμφωνία, που έχει δημιουργήσει μια μείωση των ροών”.

“Θα προχωρήσουμε με τις άδειες των ΜΜΕ”

Ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κάνοντας ειδική αναφορά στον διαγωνισμό για τις άδειες των ΜΜΕ και στον έλεγχο των δανείων τους, προβλέποντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα υπάρξουν Κασσάνδρες και κήρυκες της καταστροφής, οι οποίοι -όπως είπε- θα διαψευσθούν.

ΝΔ: Μία ώρα ομιλία χωρίς απαντήσεις

Για λαϊκίστικη φρασεολογία που θυμίζει την ολέθρια τακτική του 2015 κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ο εκπρόσωπος της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι επί ώρα ο κ. Τσίπρας μιλούσε αλλά δεν έδωσε καμία απάντηση στα επτά ερωτήματα που έθεσε νωρίτερα η ΝΔ.

Στον λογαριασμό του στο Facebook, ο κ. Κουμουτσάκος έγραψε:

“Η ομιλία του κ. Τσίπρα δεν προσέφερε τίποτα. Δεν είχε καμία ουσία. Δεν απάντησε σε καμμία από τις 7 σοβαρές ερωτήσεις που του θέσαμε. Μία ώρα ομιλία και ούτε μία απάντηση. Η λαϊκίστικη φρασεολογία και τα ανεδαφικά επιχειρήματά του, θυμίζουν όλο και περισσότερο την ολέθρια για τον τόπο τακτική του 2015. Ανεβάζει τους τόνους και κατασκευάζει εχθρούς προετοιμάζοντας την “θριαμβευτική συνθηκολόγηση” των 5,5 δις € που θα πληρώσουν οι Έλληνες με φοροκαταιγίδα και μείωση συντάξεων. Τζογάρει με την τύχη της χώρας. Παίζει τα ρέστα του ελπίζοντας να κερδίσει έστω και μερικούς ακόμα μήνες εξουσίας. Όμως, ο σανός τελείωσε”.