Κλέφτες και λωποδύτες δώδεκα εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ καταχράστηκαν εκατ. ευρώ από κάρτες και εισιτήρια

Κλέφτες και λωποδύτες δώδεκα εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ καταχράστηκαν εκατ. ευρώ από κάρτες και εισιτήρια

Οι 12 επίορκοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος από την εισαγγελία Διαφθοράς και δεν φαίνεται να είναι μόνο αυτοί από το κύκλωμα διαφθορας σε ΜΕΤΡΟ και Ηλεκτρικό..

Σκάνδαλο γνωστό από πέρυσι, το ποίο μάλιστα είχε καταγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης. Απεχθές φαινόμενο η δράση 12 εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε, οι οποίοι κατηγορούνται πλέον επίσημα – με τη «βούλα» της εισαγγελίας Διαφθοράς – ότι ζημίωσαν τον ΟΑΣΑ με 1.000.000 ευρώ, καθώς για τουλάχιστον ένα έτος αφαιρούσαν εισπράξεις από τον Οργανισμό. Οι υπάλληλοι, που ήταν αρμόδιοι για τη διακίνηση των εισιτηρίων και καρτών και την απόδοση στον ΟΑΣΑ, αντιμετωπίζουν πλέον βαριά κακουργήματα μετά την ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος τους η εισαγγελία Διαφθοράς!

Ειδικότερα, η δίωξη ασκήθηκε κατά υπαλλήλων, υπευθύνων του τομέα καταμέτρησης της ΣΤΑΣΥ αλλά και κατά διευθυντικών στελεχών της εταιρείας και αφορά στα αδικήματα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης, της ψευδούς βεβαίωσης (σε βαθμό κακουργήματος), της υπεξαγωγής εγγράφων και της παράβασης καθήκοντος.

Η υπόθεση έφτασε στους εισαγγελείς Διαφθοράς μετά την έρευνα της Γενικής Επιθεωρήτριας Μάρης Παπασπύρου, που σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι επίορκοι υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ Α.Ε αν και αρμόδιοι για την διακίνηση των εισιτηρίων και καρτών και την απόδοση των εισπράξεων, υπό την ανοχή κάποιων στελεχών της διοίκησης αφαιρούσαν συστηματικά εισπράξεις με περίτεχνες μεθοδεύσεις. Η δράση τους αφορά στο έτος 2015 αν και δεν αποκλείεται παρόμοια φαινόμενα να είχαν παρουσιαστεί και στο παρελθόν.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι όμως και το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν φτάσει στο σημείο να έχουν καταστρέψει αρχεία και άλλα στοιχεία ώστε κατά την διάρκεια του ελέγχου που τους έγινε να μην βρεθούν τα ενοχοποιητικά στοιχεία για τη δράση τους. Μάλιστα, για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, οι ελεγχόμενοι φέρονται να είχαν προκαλέσει αυτοβούλως πόρισμα εσωτερικού ελέγχου, σύμφωνα με το οποίο το έλλειμμα ήταν μόλις 16.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο ΟΑΣΑ είχε αναθέσει τον έλεγχο σε εταιρία ορκωτών.

Ακολούθησε και δεύτερος έλεγχος της γενικής επιθεωρήτριας, ο οποίος επιβεβαίωσε το αρχικό πόρισμα για τη ζημία του 1.000.000 ευρώ.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από 4 ειδικούς επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από καταγγελία στο γραφείο της Γενικής Επιθεωρήτριας Μαρίας Παπασπύρου για κύκλωμα υπαλλήλων στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας οι οποίοι είχαν αναλάβει την είσπραξη και απόδοση χρηματικών ποσών που προέρχονταν από τη διάθεση εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών.

Η καταγγελία έκανε λόγο για απόκρυψη μεγάλου μέρους εισιτηρίων και καρτών με σκοπό την υπεξαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών από το κύκλωμα των υπαλλήλων. Οι επιθεωρητές έκαναν επιτόπιο έλεγχο στον τομέα καταμέτρησης του σταθμού της”Εθνικής Αμυνας” όπου ζήτησαν τα αρχεία -βιβλία διακίνησης εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών.για τα έτη 2014-2015. Ομως τα περισσότερα αρχεία, μετά από εντολή επόπτη και υπαλλήλου στους υπολοίπους συναδέλφους τους, είχαν γίνει “καπνός”.

Μάλιστα,όπως αναφέρεται στο πόρισμα, αρκετοί από τους υπαλλήλους αναγνώρισαν ότι τους δόθηκε εντολή να καταστρέψουν η να εξαφανίσουν τα αρχεία από τα οποία προέκυπτε η διακίνηση των εισιτηρίων και καρτών και η χρηματική τους αξία. Οι επιθεωρητές απέστειλαν το πόρισμα ελέγχου στον εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς εγκλημάτων Αθήνας και στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε (θυγατρική εταιρεία μέσω σταθερής τροχιάς του ΟΑΣΑ όπου υπάγονται το ΜΕΤΡΟ, ο ΗΣΑΠ και ΤΟ ΤΡΑΜ) ώστε να επιληφθούν για τα περαιτέρω, ενώ οι ίδιοι στο πόρισμά τους αποδίδουν ευθύνες σε 15
συνολικά υπαλλήλους του ΜΕΤΡΟ.

Ειδικότερα το πόρισμα των επιθεωρητών αποδίδει ευθύνες για την καταστροφή των αρχείων στον επόπτη καταμέτρησης γιατί ενώ διεξαγόταν ο έλεγχος των επιθεωρητών έδωσε εντολή μέσω μιας υπαλλήλου στους εκδότες πολλών σταθμών του ΜΕΤΡΟ να καταστρέψουν η να εξαφανίσουν επίσημα υπηρεσιακά έγγραφα (βιβλία/έντυπα διακίνησης καρτών-εισιτηρίων)με τρόπο εκφοβιστικό και παραπλανητικό.

* στην εκδότη η οποία με τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους εκδότες πολλών σταθμών του ΜΕΤΡΟ συνήργησε στην εξαφάνιση του αρχειακού
υλικού.

* σε διακινητή ο οποίος συνέδραμε άμεσα τον επόπτη καταμέτρησης στην πλήρη εξαφάνιση του αρχειακού υλικού αποδεχόμενος την παράνομη
συνέπεια των πράξεων του.

* σε 10 εκδότες εισιτηρίων-καρτών απεριορίστων διαδρομών καθώς συνέβαλαν αμέσως η εμμέσως στην καταστροφή-εξαφάνιση του αρχειακού υλικού πετώντας το σε κάδο απορριμάτων η καταστρέφοντας το.

* σε 2 επόπτες καταμέτρησης που προέβησαν και οι ίδιοι σε καταστροφή των υπηρεσιακών εντύπων που είχαν συγκεντρωθεί στον τομέα καταμέτρησης
του σταθμού της “Εθνικής Αμυνας” η αποδέχονταν υπάλληλοι η διακινητές να τα καταστρέφουν.