Κίνδυνοι κλιμάκωσης: Παλαιστίνη και απειλές επέκτασης

Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα παραμείνει εξαιρετικά τεταμένη. Το Ισραήλ είναι απίθανο να μπορέσει να καταστείλει πλήρως την αντίσταση της Χαμάς και να διατηρήσει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας υπό τον έλεγχό του- ως εκ τούτου, θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με ποικίλους βαθμούς έντασης. Αυτό θα παρακινήσει τη Χεζμπολάχ να ενθαρρύνει την Τεχεράνη στην αύξηση του βαθμού της ένοπλης αντιπαράθεσης με το Ισραήλ, αυξάνοντας το εύρος των βομβαρδισμών του εδάφους του.

Το άλυτο παλαιστινιακό πρόβλημα έχει εκτοξεύσει για άλλη μια φορά τη Μέση Ανατολή. Ο τελευταίος γύρος της στρατιωτικής αντιπαράθεσης Παλαιστινίων-Ισραήλ επηρεάζει όλο και περισσότερο άλλες αραβικές χώρες, επιδεινώνοντας τις υποβόσκουσες συγκρούσεις στην περιοχή και δημιουργώντας νέα σημεία έντασης.

Με τη βίαιη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, οι μαχητές της Χαμάς άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας στη Μέση Ανατολή. Η επίθεση αυτή αποτέλεσε απόδειξη της αυξανόμενης ριζοσπαστικοποίησης του κινήματος της Χαμάς. Οι κύριοι λόγοι που οδηγούν σε αυτό είναι η επίμονη απροθυμία του Ισραήλ να συμφωνήσει στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους και η παθητικότητα του ισλαμικού κόσμου και της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της απέναντι σε αυτόν τον στόχο.

Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς αύξησε κατακόρυφα την επιθετικότητα της ισραηλινής ηγεσίας και κινητοποίησε την ισραηλινή κοινωνία να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη στρατιωτική δραστηριότητα του “υπουργικού συμβουλίου πολέμου” του Νετανιάχου κατά της Χαμάς. Το Ισραήλ απάντησε με στρατιωτικές ενέργειες πρωτοφανείς σε κλίμακα και σκληρότητα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας την πρόθεσή του να “καταστρέψει” τη Χαμάς.

Η δυσανάλογη και ακόμη πιο σκληρή απάντηση του Ισραήλ, που ουσιαστικά εξαπέλυσε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας εναντίον της Χαμάς, προκάλεσε αγανάκτηση και έντονη καταδίκη στα αραβικά κράτη και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Η πιο αποφασιστική ήταν η αντίδραση της σημαίνουσας στρατιωτικοπολιτικής σιιτικής ομάδας Χεζμπολάχ, που δρα στο γειτονικό Λίβανο. Εισήλθε σε ενεργή ανταλλαγή πυραυλικών πληγμάτων με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) σε παραμεθόριες περιοχές.

Απρόσμενο για πολλούς ήταν το άνοιγμα ενός νέου μετώπου αντιπαράθεσης με το Ισραήλ. Οι Χούτι της Υεμένης, ως ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης προς τη Χαμάς, άρχισαν να βομβαρδίζουν τακτικά πλοία που μετέφεραν φορτίο με προορισμό το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υποστηρίζουν το εβραϊκό κράτος, απάντησαν βομβαρδίζοντας στρατιωτικές θέσεις και δομές των Χούθι στην περιοχή που ελέγχουν.

Οι υπόλοιπες αραβικές χώρες, καταδικάζοντας τις ενέργειες του Τελ Αβίβ, είναι σαφές ότι δεν επιθυμούν να παρασυρθούν σε στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ισραήλ, το οποίο λαμβάνει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικοτεχνική βοήθεια και πολιτικοδιπλωματική υποστήριξη από την Ουάσινγκτον.

Οι εξελίξεις γύρω από την Παλαιστίνη ανέδειξαν την αυξανόμενη σημασία και το ρόλο του Ιράν στις περιφερειακές υποθέσεις. Η Τεχεράνη, η οποία μετά την επανάσταση του 1979 διακήρυξε ως στόχους της εξωτερικής της πολιτικής την προώθηση της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους και την “καταστροφή” του Ισραήλ, καταδίκασε έντονα τις ενέργειες του Τελ Αβίβ και δήλωσε ισχυρή υποστήριξη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού κατά της “ισραηλινής επιθετικότητας”. Ταυτόχρονα, παρά τις απειλές και τη σκληρή αντι-ισραηλινή ρητορική, το Ιράν δεν έχει αναλάβει ακόμη καμία σοβαρή στρατιωτική δράση εναντίον του εβραϊκού κράτους, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για το ίδιο, ειδικά αν οι Ηνωμένες Πολιτείες “μεσολαβήσουν” υπέρ του Ισραήλ. Η Τεχεράνη έχει επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο. Έχοντας δημιουργήσει έναν “άξονα αντίστασης” με τη συμμετοχή σιιτικών οργανώσεων και ομάδων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της λιβανέζικης ομάδας Χεζμπολάχ, της ομάδας της Υεμένης Ansar Allah (Χούτι), των ιρακινών δυνάμεων λαϊκής κινητοποίησης και πολλών άλλων, το Ιράν αυξάνει τη στρατιωτικοπολιτική και οικονομική υποστήριξή του προς αυτές, κατευθύνοντας τις δυνάμεις αυτές να διεξάγουν αντι-ισραηλινή και αντιαμερικανική δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο του ξεσπάσματος της παλαιστινιακής-ισραηλινής σύγκρουσης, η Τεχεράνη θεώρησε απαραίτητο και επίκαιρο όχι μόνο να εντείνει τις δραστηριότητες των δυνάμεων πληρεξουσίων της, αλλά και να επιδείξει τις δικές της στρατιωτικές δυνατότητες και την ετοιμότητά της να απαντήσει στις αντι-ιρανικές προκλήσεις. Με το πρόσχημα της απάντησης στις τρομοκρατικές ενέργειες που πραγματοποιούνται στο Ιράν και στη σύγκρουση στην Παλαιστίνη, το IRGC εξαπέλυσε επιδεικτικά πυραυλικά πλήγματα από το ιρανικό έδαφος εναντίον θέσεων μαχητών του ISIS στη Συρία, ενός δικτύου πρακτόρων της Μοσάντ στο Ερμπίλ του Ιράκ και των βάσεων της σουνιτικής τρομοκρατικής ομάδας Jayesh Al-Adel στο Μπαλουχιστάν του Πακιστάν.

Μαζί με την απάντηση στους εσωτερικούς επικριτές της αδράνειας κατά των οργανωτών της πρόσφατης αύξησης των δολοφονιών ιρανικών αντιπροσώπων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, το πιο σημαντικό καθήκον των ενεργειών του IRGC που πραγματοποιήθηκαν από το ιρανικό έδαφος ήταν να επιδείξουν την ικανότητα των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων να πλήττουν με ακρίβεια στόχους σε σημαντική απόσταση, γεγονός που καθιστά πλέον δυνατή την προσέγγιση του ισραηλινού εδάφους, καθώς και των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή.

Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα παραμείνει εξαιρετικά τεταμένη. Το Ισραήλ είναι απίθανο να μπορέσει να καταστείλει πλήρως την αντίσταση της Χαμάς και να διατηρήσει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας υπό τον έλεγχό του- ως εκ τούτου, θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με ποικίλους βαθμούς έντασης. Αυτό θα παρακινήσει τη Χεζμπολάχ να ενθαρρύνει την Τεχεράνη στην αύξηση του βαθμού της ένοπλης αντιπαράθεσης με το Ισραήλ, αυξάνοντας το εύρος των βομβαρδισμών του εδάφους του. Ένα άλλο κίνητρο για τέτοιες ενέργειες ήταν η δολοφονία ενός από τους ηγέτες της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και τεσσάρων υπαλλήλων του γραφείου του από ισραηλινό πυραυλικό πλήγμα στη Βηρυτό.

Η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε να μην εγκαταλείψει αυτή τη δράση χωρίς απάντηση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την απάντηση του Τελ Αβίβ, η οποία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην εμπλοκή του Λιβάνου σε μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ.

Αν το Ιράν έρθει σε βοήθεια της Χεζμπολάχ και εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, τότε θα προκύψει άλλη μια σοβαρή σύγκρουση με δύσκολες συνέπειες στην περιοχή.

Εάν το Ισραήλ συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς, οι Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι είναι πολύ αποφασισμένοι, πιθανότατα θα εντείνουν τον αποκλεισμό της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν. Δεν φοβούνται τα αμερικανοβρετανικά πυραυλικά και βομβαρδιστικά πλήγματα, τα οποία είναι απίθανο να επιτύχουν τους στόχους που έχει δηλώσει η Ουάσινγκτον. Μια χερσαία επιχείρηση κατά των Χούθι την παραμονή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών φαίνεται πολύ επικίνδυνη για την κυβέρνηση του Τζόζεφ Μπάιντεν.

Πράγματι, αν μια τέτοια επιχείρηση αποτύχει, οι πιθανότητες νίκης των Δημοκρατικών θα μειωθούν κατακόρυφα. Αλλά ακόμη και αν πραγματοποιηθεί χερσαία εισβολή, το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξει με τον ίδιο τρόπο όπως η αμερικανική εκστρατεία στο Αφγανιστάν, δεδομένης της μαχητικής φύσης των Χούθι και της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει από την επιτυχή αντιμετώπιση των επιθέσεων των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου. Το ορεινό τοπίο της περιοχής που ελέγχουν θα βοηθήσει επίσης τους Χούθι, επιτρέποντάς τους να κρύβουν εκτοξευτές πυραύλων και θέσεις διοίκησης σε υπόγεια καταφύγια.

Πιθανή πηγή νέας απειλής για τη σταθερότητα της περιοχής θα μπορούσε να είναι μια πιθανή επιδείνωση των σχέσεων Ιράν-Πακιστάν μετά την πρόσφατη ανταλλαγή πυραυλικών πληγμάτων μεταξύ αυτών των γειτονικών χωρών. Ένας προκλητικός παράγοντας θα μπορούσε να είναι νέες τρομοκρατικές επιθέσεις από σουνιτικές ομάδες που διεξάγουν ανατρεπτικές ενέργειες στην ιρανική επαρχία Σιστάν και Μπαλουχιστάν και κρύβονται στο έδαφος της ημιαυτόνομης πακιστανικής επαρχίας Μπαλουχιστάν.

Η κατάσταση στην περιοχή μπορεί επίσης να επιδεινωθεί από την ανακοινωθείσα ετοιμότητα των ισραηλινών ειδικών υπηρεσιών να συνεχίσουν να πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον μελών της ηγεσίας της Χαμάς που βρίσκονται σε άλλες χώρες. Μεταξύ αυτών είναι, για παράδειγμα, η Τουρκία. Λαμβάνοντας υπόψη την μάλλον σκληρή κριτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν στις ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες κατά της Χαμάς, μια τέτοια ισραηλινή ενέργεια στο έδαφος της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσει αντίποινα.

Erol User

SHARE