Κατρούγκαλος: Οι επικουρικές το «αγκάθι»-Δέχονται «μικρή» αύξηση εισφορών

Μεγαλύτερη μείωση των επικουρικών συντάξεων απαιτούν οι δανειστές, έστω κι αν εμφανίζονται ότι δέχονται μικρή αύξηση των εισφορών.

Η διαπραγμάτευση με τον υπουργό Εργασίας, που τράβηξε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ήταν χωρίς αποτέλεσμα.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν το «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως οι θεσμοί εμφανίζονται να δέχονται την αύξηση των εισφορών σε μικρότερο, όμως, επίπεδο από αυτό που έχει προτείνει η κυβέρνηση.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχει η πιθανότητα να δεχθούν από τους θεσμούς τις προτάσεις τους για κάποιες αλλαγές.

«Ανάλογα με την έκταση αυτών των προτάσεων για αλλαγές, μπορεί να καταθέσουμε το νομοσχέδιο είτε το βράδυ της Πέμπτης, είτε το πρωί της Παρασκευής. Η επιλογή των μέσων είναι «δικό μας θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση της κυβέρνησης που αφορά στην αύξηση των εισφορών και περιελήφθη στο νομοσχέδιο πριν να κλειστεί η συμφωνία, προβλέπει:

– αύξηση των εισφορών κατά 0,50% για τον εργοδότη και κατά 0,50% για τον εργαζόμενο από 1.6.2016 και μέχρι την 31.5.2019.
– αύξηση κατά 0,25% για τον εργοδότη και κατά 0,25% για τον εργαζόμενο από 1.6.2019 και μέχρι την 31.5.2022.
– Μετά το πέρας της 6ετίας το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς επανέρχεται στο ύψος που ίσχυε κατά την 31.12.2015.

Επισημαίνεται ακόμη ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 40% μέσω του επαναυπολογισμού τους.

Το πλέγμα προστασίας (άθροισμα κύριας και επικουρικής) ορίζεται στα 1.170 ευρώ καθαρά (1.300 μικτά) που σημαίνει ότι θα υποστούν μειώσεις περισσότεροι συνταξιούχοι.