Κατετέθη στη Βουλή η τροπολογία της ντροπής για επιστροφή του ΕΚΑΣ

Μόνο νύχτα, και μάλιστα Παρασκευής, μετά τα δελτία ειδήσεων, θα μπορούσε να φέρει ένας «κομμουνιστής», κατά δήλωσή του, υπουργός , την τροπολογία της ντροπής, με την οποία απαιτείται πλέον η επιστροφή του ΕΚΑΣ 6 μηνών από 70.000 συνταξιούχους.

Η τροπολογία του Γιώργου Κατρούγκαλου επί της ουσίας επισημοποιεί την προαναγγελία, που αφορούσε στην υποχρεωτική επιστροφή του ΕΚΑΣ που χορηγήθηκε από το Δεκέμβριο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 σε συνταξιούχους, οι οποίοι βάσει των νέων εισοδηματικών κριτηρίων που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος του ασφαλιστικού, δεν πληρούν τα κριτήρια και οφείλουν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Σύμφωνα με την τροπολογία Κατρούγκαλου η επιστροφή θα γίνει μέσω παρακράτησης από τη σύνταξη σε 12 μηνιαίες δόσεις, ενώ το νέο στοιχείο που εισάγει είναι πως εάν το ποσό της κάθε δόσης υπερβαίνει τα 30 ευρώ το υπερβάλλον ποσό θα καταβληθεί σε ισόποσες δόσεις έως το τέλος του 2018.

Η ίδια τροπολογία προβλέπει επίσης τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των δικαιούχων του ΕΚΑΣ για εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη από το 25% σε 10%.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας, υπερασπιζόμενος την τροπολογία στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, δεν τόλμησε καν να βάλει στο στόμα του τη φράση «ζητάμε πίσω το ΕΚΑΣ» και επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις είπε: «η διαφορά είναι ότι εμείς σε μια δέσμευση μνημονιακή που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε εισάγουμε μορφές προστασίας πληρέστερες. Για να μειώσουμε τις συνέπειες προβλέπουμε τη μείωση της συμμετοχής κι αυτών που τους καταργείται το ΕΚΑΣ σε μειωμένη ασφαλιστική εισφορά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Με λίγα λόγια οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ευχαριστήσουν κι από πάνω τον κ. Κατρούγκαλο.