Κ. Mητσοτάκης: ΄Οσα είπα στην Μέρκελ και στο ΕΛΚ προς τους άλλους ηγέτες

Η εξομολόγηση όλη, προχθές στη Βουλή για τη στρατηγική της εθνικής συναίνεσης στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Μάλλον ανταποκρίθηκε θετικά καταρχήν ο Πρωθυπουργός για τις τοποθετήσεις αυτές. Δεν γνώρισαν παρά μηδενική προβολή από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα του Σαββάτου και της Κυριακής.

Η πεποίθηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα εξαντλεί, εν μέσω και της προσφυγικής κρίσης, τις τελευταίες της ευκαιρίες για να παραμείνει στον στενό πυρήνα της Ευρωζώνης εδραιώθηκε από τον κύκλο επαφών που πραγματοποίησε τα προηγούμενα 24ωρα στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για περίπλοκο, δύσκολο και κρίσιμο εθνικά πρόβλημα.

Ο ίδιος διαμηνύει στους συνεργάτες του ότι δεν εισέπραξε προσωπικά πίεση προκειμένου να «βάλει πλάτη» στα μέτρα που επίκειται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου και στους δύσκολους χειρισμούς που έχει να αντιμετωπίσει λόγω του Μεταναστευτικού και του ειδικότερου Προσφυγικού. Βεβαίως πάντα σε συνδιασμό με τα σοβαρά εσωτερικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Η στάση του κ. Μητσοτάκη έναντι των συνομιλητών του, καθώς και έναντι της –δοκιμαζόμενης στο εσωτερικό αλλά πάντοτε ισχυρής σε ευρωπαϊκό επίπεδο– κ. Μέρκελ, εδράζεται σε τρία επίπεδα, κρίσιμα και για τις μελλοντικές εξελίξεις:

1. Επίδειξη σοβαρού, μη λαϊκίστικου προφίλ με διάθεση συνεννόησης σε κρίσιμα θέματα όπως το μεταναστευτικό – προσφυγικό και, παράλληλα, αποστολή σαφούς μηνύματος ότι αυτή η στάση ευθύνης μπορεί να αφορά και άλλα πεδία, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα αλλάξει πορεία.

2. Αρνηση, επί της αρχής, κάθε συζήτησης για άτυπη στήριξη προς την κυβέρνηση Τσίπρα (βλ. ασφαλιστικό) και, εμμέσως, των σεναρίων περί κυβερνητικής σύμπραξης των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων. «Δεν ζητάμε εκλογές, δεν θα σπρώξουμε τον πρωθυπουργό στον γκρεμό, αλλά μη μας ζητάτε να δώσουμε το χέρι για να τον σώσουμε εάν μόνος του οδηγηθεί σε πτώση», είναι το μήνυμα που στέλνεται αρμοδίως.

3. Ανοιγμα των διαύλων επικοινωνίας με τα κέντρα αποφάσεων στην Ευρώπη και, συνεπώς, αύξηση της ευθύνης για την ίδια τη Ν.Δ. που επανατοποθετείται ως παράγων στο ελληνικό ζήτημα. Ετσι ερμηνεύεται, εξάλλου, και το διαδικτυακό μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη, κατά την επιστροφή του στην Αθήνα: «Κερδίσαμε συμμάχους στις Βρυξέλλες… συνεχίζουμε τη μάχη με βασικό σύμμαχο την κοινωνία».

Χωρίς πίεση και αποσταθεροποίηση Τσίπρα

Οπως προκύπτει από την ομάδα (Γ. Κουμουτσάκος, Μακ. Λαζαρίδης, Κ. Κυρανάκης, Γ. Σμυρλής) που συνόδευσε τον κ. Μητσοτάκη στην πρώτη του ευρωπαϊκή παρουσία ως προέδρου της Ν.Δ., σε αυτήν τη συγκυρία δεν ασκήθηκε πίεση στη Ν.Δ. προκειμένου να εξετάσει εναλλακτικά έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα σενάρια.

Και η πληροφόρηση αυτή μοιάζει να είναι βάσιμη καθώς οι Βρυξέλλες και οι ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μοιάζουν να δίνουν πίστωση χρόνου στον Έλληνα πρωθυπουργό. Δεδομένης και της πίεσης από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, μια νέα κρίση ακυβερνησίας στην Ελλάδα θα ήταν ό,τι χειρότερο.

Γι αυτό ο κ.Μητσοτάκης έδειξε να συμφωνεί να μην αποσταθεροποιηθεί η, τετράμηνη μόλις, νέα Κυβέρνηση Τσίπρα γνωστοποίησε ότι δεν θα θέσει θέμα πρόωρων εκλογών ή Οικουμενικής κλπ Παράλληλα αποσιώπησε τα μεγάλα φαινόμενα φθοράς της Κυβέρνησης σε πολλά επίπεδα, από τι δημοσκοπήσεις ως τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Κάτι που απέφυγε να θίξει με κάποια έμφαση και στη συζήτηση στη Βουλή.

Οι Ευρωπαίοι, δείχνουν διατεθειμένοι να δώσουν κάποια, μικρή, πίστωση χρόνου, πλην όμως δεν εμφανίζονται και βέβαιοι ότι ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει, τελικά, να υλοποιήσει όσα συμφώνησε. Καθώς η πρωτοβουλία είτε για την εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας είτε για έναν νέο κύκλο αστάθειας βαραίνει αποκλειστικά τον κ. Τσίπρα, η Ν.Δ. τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων αρνείται να εισέλθει σε μια σεναριολογία περί οικουμενικών κυβερνήσεων και δείχνει να προβλέπει, αν όχι να προκρίνει, ότι σε περίπτωση αδιεξόδου, τα πράγματα θα οδηγηθούν σε καθαρές λύσεις, δηλαδή νέες εκλογές.

Άλλωστε, οι χαώδεις προγραμματικές και ιδεολογικές διαφορές των δύο πλευρών, που θα καθιστούσαν δυσχερή την κυβερνητική συνύπαρξη, και οι δημοσκοπήσεις που φέρουν τη Ν.Δ. να προηγείται καθαρά του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύουν ανάλογες σκέψεις στο «γαλάζιο» επιτελείο.

Ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ικανοποιημένος μεν-όπως δήλωσε- για την ισχυρή θέση των «μεγάλων» της Ευρώπης για το μη κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας αλλά, ταυτόχρονα, ακόμη πιο ανήσυχος για την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης, ειδικά από τη στιγμή που η Αγκυρα μοιάζει να χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της θέσης της στα βόρεια και ανατολικά της μέτωπα.

Η στάση των κ. Ρ. Ερντογάν και Μ. Νταβούτογλου κυριάρχησε, άλλωστε, και στις επαφές που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη βελγική πρωτεύουσα, καθώς τόσο στη σύνοδο του ΕΛΚ όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κεντρικό ζήτημα ήταν η εφεξής συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικά από τη στιγμή που εγκρίθηκε η εκταμίευση των πρώτων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, που διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ότι ο λαϊκισμός κυριαρχεί όχι μόνον στα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά και σε κεντρικές χώρες, όπως η Αυστρία, οι κίνδυνοι για την Ελλάδα κάθε άλλο παρά έχουν παρέλθει. Αντιθέτως, θα απαιτηθεί σκληρή δουλειά τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και με όρους ευρωπαϊκών συμμαχιών. Πρόβλημα για το οποίο ο αρχηγός της ΝΔ φέρεται να μην αναφέρθηκε στις συζητήσεις του με την Καγκελάριο Μέρκελ και με πολλούς ηγέτες του ΕΛΚ με κατηγορηματικό τρόπο. Άλλωστε επρόκειτο αφενός για συναντήσεις πρώτης γνωριμίας και αφετέρου για συζητήσεις κοινή δράσης και υπέρβασης επιμέρους προβλημάτων.

Συνεδρίαση 19.2.2016 -ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας):

«…..Όπως γνωρίζετε, χθες και προχθές και εγώ και ο κ. Τσίπρας βρεθήκαμε στις Βρυξέλλες και εγώ προσωπικά ως Αρχηγός της Αντιπολίτευσης έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να αποκτήσει η χώρα πάλι μια ισχυρή φωνή και να ξεφύγει από την απραξία και κυρίως την μοιρολατρία των κλειστών συνόρων που δυστυχώς, χωρίς λόγο και αιτία, κάποιοι Υπουργοί αυτής της Κυβέρνησης προανήγγειλαν.

Πήρα μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Κράτησα μία εθνική στάση ευθύνης. Έκανα αυτό το οποίο επιτάσσουν οι δύσκολες μέρες που περνάει η πατρίδα μας. Δεν επέλεξα να εμπλέξω αυτό το εθνικό ζήτημα στη μυλόπετρα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Αυτό ήταν επιβεβλημένο να κάνω και αυτό έκανα. Και το έκανα και για έναν πρόσθετο λόγο ακόμα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές: διότι διαπίστωσα για άλλη μια φορά ότι δυστυχώς η διεθνής εικόνα της χώρας είναι στο ναδίρ. Και εγώ με τον τρόπο μου, με τις όποιες δυνάμεις έχω, αγωνίζομαι να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της πατρίδας μας την οποία δυστυχώς ο κ. Τσίπρας έχει βαρύτατα τραυματίσει.

Η χώρα μας, δυστυχώς, σήμερα είναι απομονωμένη. Αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση καθυστέρησε απελπιστικά να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα. Η ίδια καθυστέρησε να τηρήσει τις συμφωνίες που η ίδια η Κυβέρνηση συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μόλις τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε, ευτυχώς, μια αξιοσημείωτη πρόοδο στην κατασκευή των hotspots. Η Κυβέρνηση οδηγήθηκε τελικά στην αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, χωρίς αυτό να τύχει αντικείμενο συζήτησης στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, πλην όμως σήμερα που συζητάμε είναι μια εξέλιξη που είναι απαραίτητη γιατί χρειαζόμαστε κάθε μέσο στη διάθεσή μας για να ανασχέσουμε τις ροές αυτές. Απομένουν όμως αρκετά επιχειρησιακά ζητήματα, τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Σε όλες τις συναντήσεις που είχα στην Ευρώπη απαίτησα από τους Ευρωπαίους συνομιλητές μας να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία, ώστε να τερματιστεί επιτέλους η παράνομη και απάνθρωπη πρακτική μεταφοράς ανθρώπων από την ενδοχώρα της Τουρκίας στις ακτές της Τουρκίας και μετά στα ελληνικά νησιά. Ζήτησα επίσης επιτακτικά και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να είναι κι αυτοί εντάξει στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στη χώρα μας. Δεν είναι δυνατόν, τόνισα, κάθε μέρα να μπαίνουν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες και η Ευρώπη σε δύο μήνες να μην έχει καταφέρει να μετεγκαταστήσει παραπάνω από πεντακόσιους πρόσφυγες.

Ο αγώνας αυτός για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων θα συνεχιστεί και από μέρους μας με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, μακριά –το τονίζω και πάλι- από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Πρέπει να αποτραπούν δυσάρεστες, ενδεχομένως τραγικές, εξελίξεις για τη χώρα μας.
Τι καταφέραμε; Κερδίσαμε μόλις δεκαπέντε μέρες. Δώσαμε και εγώ, πιστεύω, και ο Πρωθυπουργός μια μάχη για να αποτραπεί η λογική του κλεισίματος των συνόρων. Όμως έχουμε κερδίσει μόλις λίγο καιρό. Δυστυχώς οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές και το γνωρίζετε. Μόλις τις τελευταίες τρεις μέρες πέρασαν στην Ελλάδα έντεκα χιλιάδες παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες. Δυστυχώς πολλοί πια επιλέγουν μια διαφορετική διαδρομή απ’ αυτήν που ακολουθούσαν στο παρελθόν. Φτάνουν στο Καστελόριζο. Κι αυτά δεν είναι τυχαία.

Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι εννοεί την συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανάσχεση των ροών. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Έχει μια τελευταία προθεσμία. Στις 6 Μαρτίου θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να αποδείξει και η Τουρκία ότι εννοεί αυτά τα οποία έχει συμφωνήσει. Αλλιώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με εξελίξεις οι οποίες θα είναι εξαιρετικά προβληματικές για τη χώρα μας. ……………………………

…..ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Δευτερολογία): Κύριε Τσίπρα, μου έκανε πολλή εντύπωση η αρχική σας τοποθέτηση σχετικά με τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Αντί να εκτιμήσετε το γεγονός ότι ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης πήγε στην Ευρώπη και έβαλε πλάτη για τη χώρα, το μόνο το οποίο σπεύσατε να πείτε ήταν για την αλλαγή θέσης της χώρας.
Λοιπόν, κύριε Τσίπρα, θα ήθελα να σας εξηγήσω κάτι. Δεν με λένε Πάνο Καμμένο. Αυτά που είπατε για τα hot spots, ότι είναι εστίες εντάσεων, δεν τα είπα εγώ. Αυτά που αναφέρατε για τα κλειστά σύνορα, δεν τα είπα εγώ. Οι δικοί σας Υπουργοί τα είπαν, κύριε Πρωθυπουργέ!

Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να είστε λίγο πιο προσεκτικός.
….. Εν πάση περιπτώσει, κύριε Τσίπρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για αλλαγή στάσης θα περίμενα τουλάχιστον να θυμηθείτε τι έλεγε η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές σχετικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ: ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιμπεριαλιστική δύναμη. Και ξεκαθάριζε η διακήρυξη ότι θέλετε Ευρώπη χωρίς ΝΑΤΟ και ευρωστρατό. Μα, εδώ πέρα συζητούμε για την πιο μνημειώδη γεωπολιτική κυβίστηση που έχει γίνει σε αυτή την Αίθουσα!

Αν βρισκόταν εδώ πέρα ο Ανδρέας Παπανδρέου, θα σας έλεγε «Τσίπρας και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»!

Και αναφέρεστε σε αλλαγή στάσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;
Εν πάση περιπτώσει, δεν ακούσαμε ποτέ από σας, κύριε Τσίπρα, μια αυτοκριτική για τις παλινωδίες της πολιτικής σας το πρώτο οκτάμηνο στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Εγώ με μεγάλη αξιοπρέπεια στην Ευρώπη δεν τις ανέδειξα. Όμως, εδώ έχω μια ευθύνη: Να θυμίσω στην Εθνική Αντιπροσωπεία τι έκανε η τότε αρμόδια Υπουργός σας, που μιλούσε για τους μετανάστες που λιάζονταν και είχε αυτή τη νοοτροπία, ότι θα μπορούσαν όλοι να περνούν από την Ελλάδα, να πηγαίνουν στην Ευρώπη και η Ευρώπη να αδιαφορεί παντελώς για τις εξελίξεις.
Αυτά κάνατε, κύριε Τσίπρα, και προφανώς και στείλατε μηνύματα σε όλους τους διακινητές ότι ο ευκολότερος τρόπος εισόδου στη χώρα μας ήταν από τα ελληνικά σύνορα. Μην τα ξεχνάμε αυτά!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πράγματα στη Συρία οξύνθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Δεν υπάρχει, όμως, επίσης, καμμία αμφιβολία, κύριε Τσίπρα, ότι ένα μεγάλο μέρος όσων εισέρχονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια δεν είναι πρόσφυγες. Είναι παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι έρχονται από διάφορες χώρες διότι κάποιος τους έστειλε ένα μήνυμα ότι μπορείτε πολύ εύκολα να μπείτε από την Ελλάδα για να φτάσετε στην Ευρώπη.

Και γι’ αυτό έχετε ευθύνη, κύριε Τσίπρα, εσείς και οι Υπουργοί σας, οι οποίοι οδήγησαν, δυστυχώς, την Κυβέρνηση σε μία αναδίπλωση καλοδεχούμενη…

Πλην, όμως, έπρεπε να φτάσουμε στα απόλυτα όριά μας. Έπρεπε να απειληθούμε με έξοδο από τη Σένγκεν για να σοβαρευτείτε επιτέλους. Έπρεπε να αναθέσετε την αρμοδιότητα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Όλα αυτά έγιναν λόγω των δικών σας καθυστερήσεων. Δεν τα ανέδειξα στην Ευρώπη, διότι στην Ευρώπη οφείλουμε να έχουμε εθνική στρατηγική. Και πράγματι σήμερα υπάρχει ένας κοινός τόπος για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής. Για το τι έγινε, όμως, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, υπάρχουν ευθύνες. Και αυτές οι ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί.

……Τώρα, ως προς το ζήτημα των διαρροών που υποτίθεται ότι κάναμε ή δεν κάναμε μετά τη συνάντηση που είχα με την κυρία Καγκελάριο: Κοιτάξτε, κύριε Τσίπρα, ίσως σας φαίνεται παράξενο το ότι υπάρχει ένας πολιτικός Αρχηγός που τα ίδια πράγματα που λέει εδώ, λέει και στο εξωτερικό. Καταλαβαίνω ότι αυτό σας είναι δύσκολο να το αντιληφθείτε.

Λοιπόν, εγώ επαναλαμβάνω το εξής: Σε αυτή την Αίθουσα δεν ψηφίζουμε ούτε εύκολα ούτε δύσκολα. Ψηφίζουμε τα σωστά και καταψηφίζουμε τα λάθος. Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό; Το λέω για να το ξεκαθαρίσουμε τελείως, λοιπόν. Το ασφαλιστικό είναι λάθος, γι’ αυτό και δεν το ψηφίζουμε, κύριε Τσίπρα.

Πηγή: nonpapernews.gr