Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα

Αλλαγή σελίδας στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Αβάνας σηματοδοτεί η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα. Είναι ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός ηγέτης, που επισκέπτεται το νησί μετά την επίσκεψη του Κάλβιν Κούλιτζ το 1928.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να φθάσει το βράδυ της Κυριακής (23:00 ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί και θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους Μάλια και Σάσα.

Η μεγάλη στιγμή της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα θα είναι την Τρίτη, όταν θα απευθυνθεί σε όλους τους Κουβανούς με μια ομιλία, που θα αναμεταδοθεί από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όπως εκείνη της 17ης Δεκεμβρίου 2014, όταν είχε ανακοινώσει από τον Λευκό Οίκο την προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πρώην εχθρικές χώρες.

Επίσης, την Τρίτη θα συναντήσει διαφωνούντες, καθώς έχει δεσμευθεί ότι θα μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον Ραούλ Κάστρο, ο οποίος πριν από σχεδόν 10 χρόνια διαδέχθηκε τον αδελφό του, Φιντέλ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει μια ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ραούλ Κάστρο, όχι όμως και με τον Φιντέλ.

Πριν αναχωρήσει από τη χώρα για το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, το απόγευμα της Τρίτης, αναμένεται να παρακολουθήσει ένα ματς μπέιζμπολ ανάμεσα στην εθνική ομάδα της Κούβας και την αμερικανική ομάδα των Tampa Bay Rays. Στη συνέχεια οι Ρόλινγκ Στόουνς θα δώσουν μια μεγάλη δωρεάν συναυλία.

Στους δρόμους της Αβάνας κυματίζουν τις τελευταίες ημέρες αμερικανικές σημαίες.

Ο Ομπάμα επιδιώκει με την επίσκεψή του να επιτύχει έναν διπλό στόχο: να έρθει σε επαφή με τον κουβανικό λαό και να σταθεροποιήσει τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014 με την Κούβα του Ραούλ Κάστρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει επίσης να βελτιώσει την εικόνα της χώρας του στη λατινική Αμερική. Από την άποψη αυτή, ο παλιός Κουβανός εχθρός αποτελεί το τέλειο σύμβολο μιας νέας σχέσης με την περιοχή και, τη στιγμή που ολοκληρώνει τη δεύτερη προεδρική θητεία του, ο Ομπάμα επιθυμεί να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στην προσπάθεια αυτή ώστε να καταστήσει δύσκολη οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση από τον όποιο διάδοχό του.

Αυτός είναι ο στόχος που έχει οδηγήσει τον Λευκό Οίκο να κηρύξει τους τελευταίους μήνες μια σειρά μέτρων για τη χαλάρωση του εμπάργκο που επιβάλλεται στο νησί από το 1962 και η πλήρης άρση του οποίου εξαρτάται από το Κογκρέσο.

Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Starwood ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι πήρε το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών, για να ανοίξει δύο ξενοδοχεία στην Αβάνα. Είναι η πρώτη αμερικανική πολυεθνική που εγκαθίσταται στην Κουβα μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959.

Στην Αβάνα, πολλοί Κουβανοί, οι οποίοι έζησαν το 1961 την αποτυχημένη απόβαση στον κόλπο των Χοίρων και το 1962 την κρίση των πυραύλων, δυσκολεύονται ακόμη να συνειδητοποιήσουν ότι το αδύνατο θα συμβεί.

Ωστόσο, παρά τον ενθουσιασμό που περιβάλλει την επίσκεψη, οι αλλαγές στις οποίες ελπίζει η Ουάσιγκτον μπορεί να αργήσουν να συγκεκριμενοποιηθούν. Την Πέμπτη, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε σε ομιλία του πως η Αβάνα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει τα θέματα που αφορούν αυστηρά την κυριαρχία της.

Η επίσκεψη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αβάνα έστειλε ένα άλλο μήνυμα στους Αμερικανούς: αυτό της αμέριστης αλληλεγγύης της Κούβας προς τον σοσιαλιστή σύμμαχό της.

Ο Μαδούρο συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο και δήλωσε για αυτόν πως είναι «γεμάτος αισιοδοξία και μοναδική δύναμη».