Η αλήθεια της κρίσης κορυφής στο Κίνημα Αλλαγής

Η απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής να οδηγήσει εκτός του Κινήματος Αλλαγής τον Ευ. Βενιζέλο, δεν σχετίζεται – σε αυτή τη φάση τουλάχιστον – με σενάρια συνεργασίας του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ή αξιοποίησής του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επόμενη περίοδο, εφόσον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνει πρωθυπουργός.

Αφορά την επόμενη ημέρα των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής και την προσπάθεια της κ. Γεννηματά να αποδυναμώσει από τώρα, ενδεχόμενο μέτωπο αμφισβήτησής της, αν το Κίνημα Αλλαγής δεν πάει καλά στις εθνικές εκλογές. Οι ίδιοι λόγοι οδήγησαν και στην άσκηση πίεσης στον πρώτο σε σταυρούς ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, να αφήσει την ευρωβουλή για να γίνει ευρωβουλευτής ο Νίκος Παπανδρέου και να κατέβει με σταυρό στις εθνικές εκλογές «για να βοηθήσει το Κίνημα». Βλέποντας μπροστά του το σχέδιο της Χαριλάου Τρικούπη να «κοντύνει» έτσι ώστε να μην αποτελεί εναλλακτική για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής μετά την 8η Ιουλίου, στο σενάριο που τα πράγματα δεν πάνε καλά για την κ. Γεννηματά.

Η Χαριλάου Τρικούπη αφήνει να διαρρεύσει ότι η ρήξη με τον κ. Βενιζέλο και τους υποστηρικτές του, αποφασίστηκε τώρα επειδή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μαζί με νυν βουλευτές αλλά και στελέχη που τον υποστηρίζουν και έχουν πιθανότητες να είναι στην επόμενη Βουλή, έχουν σκοπό αν η ΝΔ δεν πάρει αυτοδυναμία, να μην ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή του κόμματος και να δεχθούν την πρόσκληση συνεργασίας που θα τους απευθύνει ο κ. Μητσοτάκης, διασπώντας το Κίνημα Αλλαγής. Από το επιτελείο της κ. Γεννηματά λένε ακόμα ότι ο κ. Βενιζέλος και όσοι συμπορεύονται μαζί του (εννοούν τον Α. Λοβέρδο, τον Ν. Ανδρουλάκη, την Εύα Καϊλή και πολλούς άλλους) έχουν σκοπό να συνεργαστούν με τη ΝΔ την επομένη των εκλογών, ακόμα και αν πάρει αυτοδυναμία, αλλά ο κ. Μητσοτάκης απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας σε δυνάμεις εκτός του κόμματός του.

Η πλευρά Βενιζέλου, χαρακτηρίζει τα παραπάνω «αβάσιμες ανοησίες». Κάνει λόγο για διχαστική λογική από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη και προσπάθεια της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής να «πνίξει» ενδεχόμενο κύμα δυσαρέσκειας εναντίον της, αν τα πράγματα στις εθνικές εκλογές δεν πάνε καλά για την ίδια. Υποστηρίζουν άλλωστε ανοικτά ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταβαραθρωθεί και τις συνθήκες που επικράτησαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές το 7,7% που πήρε το Κίνημα Αλλαγής και κυρίως τα ποιοτικά στοιχεία της ψήφου, δεν δικαιολογούν ούτε ικανοποίηση, ούτε αισιόδοξα. Στο προσκήνιο, μιλούν για προσπάθεια της κ. Γεννηματά να δείξει από τώρα – ευρισκόμενη στην ίδια γραμμή με άλλα στελέχη του κόμματος όπως ο Γ. Παπανδρέου – ότι στο ενδεχόμενο μετεκλογικό δίλημμα «κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ή κοντά στη ΝΔ» η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έχει αποφασίσει να συμπορευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην πιθανή κυβέρνηση της ΝΔ και φροντίζει από τώρα να «ξεφορτωθεί» όποιον δύναται να την εμποδίσει.

«Η πρόταση στον κ. Βενιζέλο να έχει τη 12η τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας έχει στόχο την ανανέωση. Αν η κ. Γεννηματά ήθελε συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έβαζε τον κ. Καμίνη πρώτο στο Επικρατείας και τον Θ. Μαργαρίτη δεύτερο» απαντά η Χαριλάου Τρικούπη και παρασκηνιακά αφήνει να κυκλοφορήσει και άλλη μία θέση. Ό,τι δηλαδή ο κ. Βενιζέλος επειδή έχει θέσεις που είναι πιο κοντά στη ΝΔ από ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί εμπόδιο για τους ψηφοφόρους του πρώην ΠΑΣΟΚ που πήγαν το 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα θέλουν να επιστρέψουν στο Κίνημα Αλλαγής, να το αποφασίσουν…

«Για εμάς είναι καλή εξέλιξη. Θα δούμε». Αυτή ήταν η απάντηση του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού και εξαδέλφου του κ. Τσίπρα, Γιώργου Τσίπρα, σε ερώτηση που δέχθηκε στο περιθώριο τηλεοπτικής του εμφάνισης το πρωί της Κυριακής, πριν το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, για την απομάκρυνση Βενιζέλου από το Κίνημα Αλλαγής. Επισήμως, ο ίδιος αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να εγκαλούν τη Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής ότι είναι πιο κοντά στη ΝΔ από ότι στον ΣΥΡΙΖΑ και όταν καλούνται να εξηγήσουν τότε γιατί εξώθησε τον κ. Βενιζέλο σε παραίτηση, λένε ότι «ο Βενιζέλος υποστηρίζει πιο φανατικά τη ΝΔ από την ίδια…». Σε αυτή τη γραμμή ήταν και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που βγήκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του Κινήματος Αλλαγής, δεν έχει αλλάξει. Εκτιμώντας ότι η «πάση θυσία» αύξηση του 23% των ευρωεκλογών περνά μέσα από την αποδυνάμωση του Κινήματος Αλλαγής, στόχος της Κουμουνδούρου ήταν και είναι να του αφαιρέσει ψήφους και να τους προσθέσει στη δική του δύναμη.