H Σύνθεσις στο Συνέδριο eLife 2016 – «Πληροφορία, Διαδίκτυο και Διεθνές Περιβάλλον»

Η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις συμμετείχε, ως συνεργαζόμενος εταίρος, στο 5ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο «eLife 2016» το οποίο ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από απόλυτη επιτυχία, αποτελώντας το αποκορύφωμα μιας σειράς εκδηλώσεων που εντάχθηκαν σε ένα θεματικό τετραήμερο στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα μεταξύ 23-26 Ιουνίου 2016 και συμμετείχαν 220 διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και 25 χώρες του εξωτερικού με 130 θεματικές παρουσιάσεις.

Ειδικότερα, η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις διοργάνωσε και συμμετείχε στην θεματική ενότητα «Πληροφορία, Διαδίκτυο και Διεθνές Περιβάλλον» που έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου (25/6/2016) υπό το συντονισμό το γνωστό δημοσιογράφο και ειδικό σε θέμα διαδικτύου και νέων τεχνολογιών κ. Ι. Ριζόπουλο και συμμετείχαν ο Χρ. Τριαντόπουλος, η Γ. Ροκαδάκη, ο Ν. Λυμούρης, ο Κ. Καλέντης και ο Π. Βαρλάγκας με θέματα που αφορούσαν το διαδίκτυο και τους μύθους για το δημόσιο χρέος, την άνθηση του εθνικολαϊκισμού μέσα στο διαδίκτυο, η ασφάλεια των πληροφοριών σε περιόδους ύφεσης και η κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, από το Χρ. Τριαντόπουλο και τη Γ. Ροκαδάκη τονίστηκε ότι «[…] οι νέες τεχνολογίες και η γενικευμένη χρήση του διαδικτύου έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη μιας νέας κουλτούρας συμμετοχής, παραγωγής και διάδοσης περιεχομένου που θέτει τον δέκτη της επικοινωνίας στο κέντρο της διαδικασίας. Στο νέο περιβάλλον, η διευρυνόμενη αξιοποίηση του διαδικτύου και των social media εδράζεται σε ένα συνδυασμό χαλαρής πλοήγησης και αναζήτησης ενημέρωσης, η οποία ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες συρρίκνωσης της ποιότητας και της αξιοπιστίας της πληροφορίας και να ενθαρρύνει τη διάδοση της παραπληροφόρησης και των θεωριών συνωμοσίας. Το διαδίκτυο και τα social media αποτελούν εν τέλει αγωγούς γρήγορης αναμετάδοσης της είδησης αλλά και ταχύτατης και άκριτης διάδοσης των «μύθων», που μόνο ένας χρήστης με παιδεία και κρίση μπορεί να ανατρέψει […]».

Επίσης, στο πλαίσιο των προαναφερθέντων θεμάτων, ο Ν. Λυμούρης σημείωσε ότι «[…] το φαινόμενο του εθνικολαϊκισμού δυστυχώς δεν αποτελεί κάτι νέο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ο εθνικολαϊκισμός αποτέλεσε τον άξονα πάνω στον οποίο διαμορφώθηκε η συνείδηση των ευρύτερων μεσαίων στρωμάτων από τη δεκαετία του ’70 και μετά, λαμβάνοντας ιδιαίτερη έξαρση την τελευταία πενταετία. Η προσπάθεια εντοπισμού ενός «εξωτερικού εχθρού», απ’όλο το μήκος και πλάτος του πολιτικού φάσματος, προερχόμενου κυρίως από τον «διεφθαρμένο» δυτικό πολιτισμό, σε συνδυασμό με μυστικιστικές ορθόδοξες ιδεοληψίες και δοξασίες, οικοδομούν τη σύγχρονη μορφή του ελληνικού εθνικολαϊκισμού. Σήμερα, ιδίως, με την ανάπτυξη του διαδικτύου, το εν λόγω φαινόμενο παρουσιάζει ιδιάζουσα έξαρση, γεγονός που συμβάλλει στη σημερινή παρατηρούμενη πολιτική και πολιτιστική διολίσθησης […]».

Εν συνεχεία, ο Κ. Καλέντης ανέλυσε τα μακροχρόνια αίτια της κρίσης, παρουσίασε την σύγκριση ελληνικών οικονομικών μεγεθών σε σχέση με χώρες αντίστοιχου πληθυσμιακού μεγέθους στο νέο και άκρως ανταγωνιστικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Πρότεινε μια νέα στρατηγική θεώρηση όχι μόνο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών αλλά και την βέλτιστη απορρόφηση τεχνολογικών λύσεων που παρέχουν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε οικονομίες κλίμακος. Προσμέτρησε το εύρος των πιέσεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί και οι κρατικές αρχές, παρουσιάζοντας την μεθοδολογία που λειτουργεί το χωρίς σύνορα οργανωμένο έγκλημα στο διαδίκτυο, αλλά και πως το οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί επιβαρύνει την προσπάθεια ανάκαμψης. Επιπλέον υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογική αλλαγή επηρεάζει την ανεργία, καθώς και τα συχνά λάθη που παρατηρούνται σε επίπεδο υλοποίησης νέων υποδομών, διαδικασιών και ανθρωπίνου δυναμικού, δείχνοντας τον δρόμο έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να καταφέρει να γίνει ανταγωνιστική και οι νέες επενδύσεις να βρουν το δρόμο τους προς την χώρα μας.

Από την πλευρά του, ο Π. Βαρλάγκας υπογράμμισε ότι «[…] το Horizon 2020 είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ στην ιστορία της, με σχεδόν 80 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεως για την 7ετία 2014-2020. Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο που υλοποιεί την «Ένωση Καινοτομίας», η οποία επιδιώκει να καταστήσει την Ευρώπη παγκόσμιο επιστημονικό ‘παίκτη’, να άρει τα εμπόδια στην καινοτομία που δεν επιτρέπουν να φτάσουν οι ιδέες αρκετά γρήγορα στην αγορά, και να επαναστατικοποιήσει τον τρόπο με τον οποίον συνεργάζονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, ιδίως μέσα από Συμπράξεις Καινοτομίας. συνιστά δε με την σειρά της την εμβληματική πρωτοβουλία της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», που στόχο έχει την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη στο 3% του ΑΕΠ.

Ένας βασικός στόχος του Work Programme 2016-2017 του Horizon 2020 είναι η δημιουργία ασφαλών ψηφιακών οικοσυστημάτων για ταχεία ανάπτυξη και ανταγωνιστική ηγεσία σε τομείς-κλειδιά, και δη στο Internet of Things, τις Αυτοματοποιημένες Οδικές Μεταφορές, τα Big Data και την Ψηφιακή Ασφάλεια. Ειδικά όσον αφορά την Ψηφιακή Ασφάλεια, η χρηματοδοτική έμφαση δίδεται σε θέματα όπως τα Οικονομικά της Κυβερνοασφάλειας, η Ευρωπαϊκή Συνεργασία και ο Διεθνής Διάλογος για την Κυβερνοασφάλεια και το Απόρρητο, η Κρυπτογραφία, η Αντιμετώπιση Εξελιγμένων Απειλών Κυβερνοασφάλειας, το Απόρρητο, η Προστασία των Δεδομένων και οι Ψηφιακές Ταυτότητες. Οι ως άνω δράσεις ευθυγραμμίζονται με την Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας της ΕΕ, αρχές της οποίας είναι η ίση ισχύς των κεντρικών αξιών της ΕΕ στον ψηφιακό και στον φυσικό κόσμο, η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ελευθερίας της εκφράσεως, των προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου, η πρόσβαση για όλους, η δημοκρατική και αποτελεσματική διακυβέρνηση, και η κοινή ευθύνη όλων για την επίτευξη της ασφάλειας […]».

Τέλος, ο Χρ. Τριαντόπουλος ευχαρίστησε τους διοργανωτές, και, κυρίως τον Πρόεδρο κ. Κ. Σιώμο και τον Αντιπρόεδρο κ. Χ. Τσέκερη, για την υψηλού επιπέδου πρωτοβουλία και για την άψογη συνεργασία που αναπτύχθηκε, υπογραμμίζοντας ότι η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις θα είναι αρωγός, υποστηρικτής και συνεργάτης σε κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία στο μέλλον.