Η προσφυγική κρίση απειλεί τον τουρισμό: Μειώσεις κρατήσεων ως 90%

Οι εικόνες με τα καραβάνια των απελπισμένων προσφύγων στα νησιά αλλά και σε ολόκληρη την επικράτεια απειλούν να προκαλέσουν ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό και κατ΄επέκταση στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι προκρατήσεις στη Λέσβο είναι μειωμένες κατά 90% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, στη Σάμο κατά 40%, στη Χίο κατά 60% και στην Κω κατά 36%.

Ακόμη, μειώσεις κρατήσεων καταγράφονται και στην Χαλκιδική και άλλους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ φαίνεται ότι έχουν καταγράφει οι πρώτες ακυρώσεις πτήσεων και προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων.

Οι ξενοδόχοι στα νησιά προσπαθούν με προσφορές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ με επιστολή τους στον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη ζητούν μέτρα στήριξης.

Κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση της Τράπεζας Ελλάδας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης συμπεριέλαβε το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα ως έναν από τους αστάθμητους παράγοντες που θα επηρεάσουν την προσεχή σεζόν.

Oπως σημείωσε, η αλληλεγγύη που δείχνει η πλειονότητα των κατοίκων των νησιών είναι μοναδική και σίγουρα βοηθάει πολύ την ενίσχυση της θετικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Oμως επισήμανε ότι δεν φτάνει αυτό.

Η Πολιτεία, προσθέτει, πρέπει άμεσα να βρει λύσεις πραγματικές και εφαρμόσιμες. Συγκεκριμένα, πρέπει να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών αλλά και των τουριστικών προορισμών ώστε να μην αλλοιωθεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών των επιχειρήσεων. Hδη, συνέχισε, οι προορισμοί του ανατολικού Αιγαίου δέχονται πιέσεις, οι κρατήσεις λαμβάνουν τη μορφή τελευταίας στιγμής και οι προσπάθειες όλου του τουριστικού κόσμου έχουν ενταθεί προκειμένου να ενισχυθούν οι περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσιεύματος, ο τουρισμός παράγει πλέον του 25% του ΑΕΠ και μια μικρή κάμψη της τουριστικής κίνησης, θα οδηγήσει την οικονομία πιο βαθιά στην ύφεση.

Το 2015, οι άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις άγγιξαν τα 14,2 δισ. ευρώ από τα 24,6 εκατ. ξένους τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα. Ο τουριστικός τομέας αύξησε πέρυσι κατά 6% τον όγκο απασχόλησης των μισθωτών. Οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014. Επιπλέον, οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ.