Η Monsanto απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της Bayer

Η Monsanto Co, η μεγαλύτερη εταιρεία σπόρων, εντομοκτόνων για γεωργική χρήση και γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στον κόσμο, απέρριψε σήμερα την προσφορά της Bayer AG για την εξαγορά της έναντι τιμήματος 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων (€55 δισεκ.), χαρακτηρίζοντάς την «ημιτελή και οικονομικά ανεπαρκή», αλλά πρόσθεσε πως είναι ανοικτή σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Η απόφαση της εταιρείας, πληροφορίες για την οποία μετέδωσε πρώτο το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς νωρίτερα, εντείνει την πίεση στην Bayer για να αποφασίσει εάν θα αυξήσει το ποσό που προσφέρει, καθώς οι δικοί της μέτοχοι θεωρούσαν ήδη το ποσό των 122 δολαρίων ανά μετοχή υπερβολικά μεγάλο.

Οι άλλες δύο επιλογές της είναι να εγκαταλείψει την προσπάθεια ή να κάνει μια προσπάθεια επιθετικής εξαγοράς.

Η Bayer απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ως τώρα.

Η μετοχή της Monsanto κατέγραφε άνοδο 2,5% στα 108,70 δολάρια στη Γουόλ Στριτ, πολύ κάτω από την προσφορά της Bayer, υπογραμμίζοντας τις επιφυλάξεις αρκετών αναλυτών για το εάν και κατά πόσον η συμφωνία μπορεί να προχωρήσει. Η μετοχή της Bayer κατέγραψε άνοδο 3,23%, στα 87,15 ευρώ στη Φραγκφούρτη.

Εάν παρ’ όλ’ αυτά η συμφωνία ευοδωθεί θα δημιουργηθεί μια εταιρεία-γίγαντας στον τομέα των φαρμάκων, των εντομοκτόνων, των χημικών και των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, γεγονός που έχει θορυβήσει πολλούς στη Γερμανία, όπου η κοινή γνώμη τάσσεται κατά πλειοψηφία εναντίον των ΓΤΟ.