Η Μέρκελ «αδειάζει» Τουσκ προκαλώντας τριγμούς στην ΕΕ

Το κλείσιμο των συνόρων διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και προκαλεί τριγμούς στις Βρυξέλλες, καθώς ο μεν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόνταλντ Τούσκ έδωσε συγχαρητήρια στις χώρες που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο, ευχαριστώντας τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επειδή εφάρμοσαν μέρος της πολιτικής της ΕΕ για το προσφυγικό, η δε Άνγκελα Μέρκελ με δηλώσεις της «άδειασε» τον κ. Τούσκ, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί 27 χώρες να αφήνουν μόνη της την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.

«Το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση», είπε η κυρία Μέρκελ. Σημείωσε δε ότι τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση.

«Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτο και πρόσθεσε ότι, βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα.

Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα, συνέχισε, για να τονίσει: «Δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα», αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση. «Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση», κατέληξε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel».

Σε άλλη ανάρτηση, στην ιστοσελίδα της Ραδιοφωνίας Κεντρικής Γερμανίας (mdr info), επισημαίνεται ότι η κυρία Μέρκελ δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία, η οποία βοηθά όλα τα 28 κράτη-μέλη και ότι για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν αποφασίζει μόνο η τουρκική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να έχει ρόλο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σε κάθε περίπτωση στη χώρα μας πλέον βρίσκονται περισσότερες από 36.000 ψυχές και οι νέες αφίξεις είναι καθημερινές. Οι εγκλωβισμένοι στην καλύτερη περίπτωση βρίσκονται σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας, ωστόσο περίπου 15.000 άνθρωποι ζουν τραγικές στιγμές στην Ειδομένη, από όπου δεν περνάει κανείς.

Στην Ειδομένη η κατάσταση από την Τετάρτη είναι τραγική και πλέον η ανάγκη να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει εκεί είναι άμεση, καθώς οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν μετατρέψει την περιοχή σε βάλτο.