Η κυβέρνηση ξανακτυπά με νέους… φόρους! (παραδείγματα)

Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών συνεχίζονται με την κυβέρνηση να έχει καταθέσει πρόταση για το φόρο εισοδήματος με συντελεστές από 22,5% έως 50% που όμως επιβάλλονται σε χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Η επιβάρυνση αγγίζει χαμηλά και μεσαία εισοδήματα!

Αυτό έγινε για να αποφευχθεί η μείωση στο αφορολόγητο, κάτι που όμως δεν έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί. Αναμένεται πάντως η διαπραγμάτευση να κλείσει στο φορολογικό μέχρι το Σάββατο.

Στόχος είναι η είσπραξη επιπλέον ποσού 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2015. Ετσι, οι νέοι συντελεστές και το ύψος του εισοδήματος έχουν ως εξής:

– 22,5% φόρο για το εισόδημα ως 25.000 ευρώ/χρόνο

– 32% για εισόδημα από 25.001 ως 32.000 ευρώ/χρόνο

– 42% για εισόδημα από 32.001 ως 60.000 ευρώ/χρόνο

– 50% για τα εισοδήματα από 60.001 και άνω

Εάν τα νούμερα δε βγαίνουν υπάρχει το ενδεχόμενο οι συντελεστές να επιβληθούν επί χαμηλότερων εισοδημάτων. Για παράδειγμα ο συντελεστής του 22,5% να επιβληθεί για εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από αυτά να ισχύσει συντελεστής 32%.

Σχετικά με το αφορολόγητο υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

Ένα να μειωθεί στις 8.000 ευρώ από τα 9.550 που είναι σήμερα, φέρνοντας επιβαρύνσεις σε μισθούς και συντάξεις ύψους 660 ευρώ και πάνω.

Το δεύτερο είναι αυτό που προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση και να πέσει στα 9.350 ευρώ. Τότε, η επιπλέον επιβάρυνση θα είναι από 48,75 ευρώ έως 125 ευρώ.

Η αναμόρφωση του φόρου εισοδήματος είναι αλληλένδετη με άλλα μέτρα – όπως η μείωση των αμυντικών δαπανών και του τέλους επί των τυχερών παιχνιδιών που δεν έχουν εφαρμοστεί αλλά είναι απαραίτητα για την την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της σημερινής ημερήσιας διάταξης.

Σε ό, τι αφορά τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, υπήρξε κάποια πρόοδος χθες με τους πιστωτές να εμφανίζονται πρόθυμοι να συμβιβαστούν σχετικά με τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και την κυβέρνηση να είναι πρόθυμη να δεχθεί μεγαλύτερες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις καθώς και χαμηλότερη ελάχιστη εθνική σύνταξη.

Τα δύο βασικά θέματα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων θα συζητηθούν και πάλι το Σάββατο, πριν αναχωρήσουν οι πιστωτές για το Καθολικό Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση πηγές των πιστωτών θέτουν το Eurogroup της 22ας Απριλίου ως ορόσημο για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Πηγή: marketfair.gr