Τριπλή επίθεση κατά της Βασιλικής Θάνου – Επικρίσεις κατά του πρώην εισαγγελέα κ. Παπαγγελόπουλου.

Τριπλή επίθεση κατά της Προέδρου του Αρείου Πάγου και πρώην πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου, με βαρείς χαρακτηρισμούς. Επικρίσεις κατά του πρώην εισαγγελέα και υπουργού κ. Παπαγγελόπουλου

Κυριάκος Μητσοτάκης

Βιώνουμε έναν ιδιότυπο εισαγγελικό αυταρχισμό και για πρώτη φορά, μάλιστα, υπάρχουν δύο Υπουργοί Δικαιοσύνης, Υπουργός και Αναπληρωτής του, Αναπληρωτής για να παρακολουθεί τις κρίσιμες υποθέσεις, αυτές που συνιστούν πολιτική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Πού ξανακούστηκαν αυτά τα πράγματα, να υπάρχουν υποθέσεις στη δικαιοσύνη που να συνιστούν πολιτική προτεραιότητα;

Βέβαια, ο Αναπληρωτής Υπουργός -διαβάστε λίγο το Σύνταγμα, δεν βλάπτει- τάσσεται δημόσια κατά κάποιων και υπέρ κάποιων άλλων εισαγγελικών λειτουργών. Θεωρεί ορθή τη διεξαγωγή κάποιων πειθαρχικών ελέγχων και εσφαλμένη τη διεξαγωγή κάποιων άλλων. Χαρακτηρίζει δικαστικό πραξικόπημα συλλήβδην κάθε δικανική κρίση η οποία αποκλίνει από τις προαναγγελίες της Κυβέρνησης. Οι πρόσφατες καταγγελίες εγείρουν μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα. Το πρώτο και το πιο προφανές είναι το εξής: Παρενέβη ή δεν παρενέβη ο κ. Παπαγγελόπουλος στο έργο της δικαιοσύνης;

Μας παρουσιάσατε εδώ πέρα μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις. Δεν θέλω να σας κάνω μαθήματα συνταγματικού δικαίου, αλλά η ψήφιση νόμου δεν συνιστά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, κύριε Τσίπρα.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Οι νόμοι ψηφίζονται, συζητιώνται, μπορείτε να συμφωνείτε ή να διαφωνείτε. Άλλες είναι οι παρεμβάσεις τις οποίες εσείς κάνετε και σε άλλες παρεμβάσεις αναφέρομαι.

Ζήτησε ή δεν ζήτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός από την Εισαγγελέα Εφετών, όπως η ίδια το καταγγέλλει και όπως αποδέχεται και ο ίδιος, να επιστραφεί η δικογραφία η οποία της είχε ανατεθεί νόμιμα; Πείτε μας, από ποια διάταξη νόμου επιτρέπονται αυτές οι επιβεβαιωμένες επικοινωνίες και με ποια αρμοδιότητα επικοινωνούσε; Και πού ακούστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης να σπεύδει και να εισβάλει σε μια κλειστή διάσκεψη δικαστών για να σιγουρευτεί ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Αίσχος!

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αν είναι δυνατόν!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Και κάτι τελευταίο. Θεωρείτε ότι είναι σωστό να προΐσταται ενός τόσο ευαίσθητου τομέα ένας άνθρωπος ο οποίος είχε διατελέσει διοικητής της ΕΥΠ; Δεν θεωρείτε ότι, ίσως, να υπάρχει ένα προφανές ασυμβίβαστο;

Αυτά, λοιπόν, είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σήμερα και αυτά θέλει να μάθει ο λαός για να γνωρίζει τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στη Δικαιοσύνη.

Δεν θα απαντηθούν σήμερα. Θα απαντηθούν, όμως, την Πέμπτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, την οποία αποφεύγετε όπως ο διάολος το λιβάνι. Διότι εκεί θα προσέλθουν όλοι οι εμπλεκόμενοι για να καταθέσουν και κατ’ αντιπαράσταση, φαντάζομαι, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Και τότε δεν θα μπορέσετε να κρύψετε άλλο την αλήθεια πίσω από τα επικοινωνιακά σας πυροτεχνήματα.
Και κάτι ακόμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Μέχρι χθες στοχοποιούσατε δικαστές. Τώρα στοχοποιείτε και πολιτικούς σας αντιπάλους, με την ίδια μεθοδολογία. Πώς είναι δυνατόν η Κυβερνητική Εκπρόσωπος να υιοθετεί δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν άσχετες συνομιλίες, που δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με την υπόθεση των εκβιαστών δημοσιογράφων;

Γιατί εδώ έχει στηθεί μια πολύ ωραία φάμπρικα. Να σας την εξηγήσω με απλά λόγια; Κάποιος γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών –δεν ξέρω ποιος-, διαρρέει ένα τμήμα τους σε ένα έντυπο, το έντυπο παράνομα το δημοσιεύει και αμέσως μετά, ο πραγματικός ενορχηστρωτής, η Κυβέρνηση, έρχεται να αναδείξει το θέμα πολιτικά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Θα κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αυτός ο «κάποιος».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Αυτό είναι παρακράτος, κύριε Τσίπρα, και το στήνετε μεθοδικά! Κι έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ πέρα και αν μιλάτε για διαφάνεια; Θα έπρεπε να ντρέπεστε!

Φώφη Γεννηματά

Το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τη χειραγώγηση του κράτους και της Δικαιοσύνης με συνειδητή κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών.

Είμαστε μια χώρα, που βιώνει, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όχι μόνο capital controls, αλλά και justice control.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και ιδιαίτερα όταν ο σκοπός σας είναι με κάθε τρόπο να παραμείνετε στην εξουσία με όποιο κόστος για τη χώρα.

Κύριε Τσίπρα, δεν συμφωνώ ότι έχετε χάσει κάθε ηθικό πλεονέκτημα. Όχι, δεν το έχετε χάσει. Απλά, δεν το είχατε ποτέ! Είχατε πει ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος. Πήρατε τη γόμα και τις σβήνετε τις λέξεις μία-μία, αλλά είστε κάθε λέξη από τα ψέματα που είπατε και τις υποσχέσεις που δώσατε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)
Γιατί, άραγε, δεν περιμένατε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και τις εξηγήσεις που θα δώσει εκεί ο κ. Παπαγγελόπουλος, για να συζητήσουμε μετά στην Ολομέλεια τα θέματα της διαφθοράς;
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, που επί των ημερών σας είναι αρμόδιος για μέτρα εναντίον της διαφθοράς και της διαπλοκής, να υπενθυμίσουμε ότι ήταν η προσωπική επιλογή του τέως Πρωθυπουργού, του κ. Κώστα Καραμανλή, στην ευαίσθητη θέση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)

Κοιτάξτε τώρα πού έχουμε φτάσει. Επτά χρόνια μετά ο Υπουργός, ο κ. Παρασκευόπουλος, που επί χρόνια στα ακαδημαϊκά έδρανα δίδασκε ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, βλέπει έναν πρώην διοικητή των μυστικών υπηρεσιών να τον στριμώχνει στο γραφείο του. Και αναρωτιόμαστε: Ποιος πραγματικά διοικεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης; Είναι ο απών Υπουργός ή ο υπουργεύων εισαγγελέας;

Ξεφυλλίζοντας δε τον συντηρητικό Τύπο είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος απολαμβάνει ιδιαίτερης στήριξης. Θυμίζει οικογενειακούς καβγάδες όλη αυτή η υπόθεση και ταλαιπωρείτε σήμερα το Κοινοβούλιο με μάχες χαρακωμάτων και πολώνετε, βέβαια, το κλίμα.

Το έχετε ανάγκη εσείς αυτό. Βολεύει, βέβαια, και τη Νέα Δημοκρατία η πόλωση. Να κινηθούμε μακριά από τα προβλήματα και μακριά και από τα προβλήματα και τις προτεραιότητες της ίδιας της Δικαιοσύνης, γιατί, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 50% του προβλήματος ανταγωνιστικότητας της χώρας οφείλεται στην αργή απονομή δικαιοσύνης.

Αντί, λοιπόν, σήμερα να συζητάμε την ουσία του θέματος, προτιμήσατε για άλλη μια φορά την πόλωση, τις διχαστικές λογικές, τις απειλές και τις εντυπώσεις και καταλήγετε σε μια προσπάθεια λασπομαχίας αποτυχημένη.

Την ίδια στιγμή, σε μια Κυβέρνηση μόλις λίγων μηνών, υπάρχουν κρούσματα αμνησίας στα στελέχη σας. Άλλοι ξεχνούν να μεταβιβάσουν μετοχές, άλλοι κάνουν ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες.
Βέβαια, δεν είμαι δικαστής για να αποφασίσω, αλλά, κύριε Τσίπρα, δεν είστε ούτε μπορείτε να υποδυθείτε τον Αρχάγγελο της κάθαρσης.

Μόλις μέσα σε δεκατέσσερις μήνες διακυβέρνησης ο βασιλιάς είναι γυμνός και πάνω στα συντρίμμια της ρητορικής του μίσους, του διχασμού και των ψεμάτων αρχίζει η ηθικολογία. Τελευταίο καταφύγιο πριν από την ολοκληρωτική κατάρρευση του κυβερνητικού διδύμου Τσίπρα-Καμμένου η δήθεν μάχη εναντίον της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Ας είμαστε ξεκάθαροι. Για ποια ανεξαρτησία κόπτεσθε; Η Κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να εμπλέκεται στη δικαστική διαχείριση των υποθέσεων. Με ποιο δικαίωμα ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης παρεμβαίνει στις δικαστικές ενέργειες εισαγγελέα για την άσκηση των καθηκόντων της; Με ποιο δικαίωμα παρίσταται στη Διάσκεψη των Δικαστών και αρνείται να εξέλθει, όταν του το ζητούν;

Η Κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα, κύριε Πρωθυπουργέ, να διακρίνει τους δικαστές σε φίλα προσκείμενους ή μη, σε πρόθυμους ή σε απείθαρχους και μη συνεργάσιμους.
Προσέξτε το καλά, γιατί το υιοθετήσατε κι εσείς σήμερα αυτό, στην ομιλία σας νωρίτερα.

Η Κυβέρνηση δεν προαναγγέλλει ούτε δικαιολογεί δικαστικές αποφάσεις. Πολύ περισσότερο δεν τις επιβάλλει. Και προσέξτε, κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί προσπαθήσατε σήμερα να προαναγγείλετε πορίσματα.

Η Κυβέρνηση και κάθε Κυβέρνηση δεν διοχετεύει υπόγεια επιλεκτικές διαρροές από απόρρητα στοιχεία δικογραφιών.

Είναι φανεροί οι στόχοι της Κυβέρνησης: Επιχειρείτε να οικοδομήσετε ένα καθεστώς. Η επίθεση κατά της δικαιοσύνης είναι μέρος αυτού του σχεδιασμού. Αποκεφαλίσατε τις ανεξάρτητες αρχές, επιχειρήσατε να επιβάλετε στη σύνθεσή τους πρόθυμα προς εσάς πρόσωπα. Την ίδια στιγμή βλέπουμε την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, από τη θεσμική της θέση στην κορυφή της ελληνικής Δικαιοσύνης, να επεμβαίνει απροκάλυπτα στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, να επιχειρεί να παρεμποδίσει την ελευθερία του λόγου και την ανεξαρτησία των Βουλευτών, παρεμβαίνοντας στη νόμιμη δημοκρατική λειτουργία των πολιτικών κομμάτων.

Δεν διστάσαμε να εκθέσουμε και να καταγγείλουμε αυτήν την εξωθεσμική παρέμβαση και ύστερα από όλα αυτά αναρωτιόμαστε: Σε αυτήν τη χώρα υπάρχει, εφαρμόζεται η διάκριση των εξουσιών;

Όπως τόνισα με έμφαση στην απαντητική μου επιστολή προς την κυρία Θάνου, θεωρώ ανεπίτρεπτο το αίτημά της να ασχοληθώ με το περιεχόμενο ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες των Βουλευτών του Κόμματός μας. Θέλω δε και από εδώ να επαναλάβω την πλήρη διαφωνία μου στην κατάθεση μήνυσης εκ μέρους της κατά του καθηγητή κ. Τσακυράκη.

Θεωρώ απαράδεκτη τη νέα νομοθετική διάταξη, με την οποία ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο κατά του συνόλου των δικαστών. Γιατί αυτή η σύμπτωση τόσων πολλών ιδιοτήτων σε ένα πρόσωπο; Και πειθαρχική διώκτρια και ανακρίτρια και έμμεσα ουσιαστικά κριτής.

Έτσι πάει «περίπατο» και η κατοχυρωμένη εσωτερική ανεξαρτησία στη δικαιοσύνη. Και μόνο το γεγονός ότι η κυρία Θάνου έκανε χρήση των υπερεξουσιών της, προτού καν στεγνώσει το μελάνι του τυπογραφείου, υποδεικνύει τη σκοπιμότητα των σχετικών ρυθμίσεων, δηλαδή την κατά παραγγελία νομοθέτηση.

Ο λαός απαιτεί να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Εμείς ζητούμε να μπουν διαφανείς κανόνες, σκληροί κανόνες και να κλείσει κάθε είδους παράθυρο στη διαπλοκή μεταξύ οικονομικών παραγόντων και πολιτικών. Εμείς ζητάμε η ευθύνη και ο έλεγχος για την τήρηση και την εφαρμογή των κανόνων να ανήκει στη δικαιοσύνη και στις ανεξάρτητες αρχές και όχι στη διοίκηση και στην Κυβέρνηση. Εμείς ζητάμε να γίνουν δομικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ώστε να περιοριστεί η υπέρμετρη ισχύς της εκτελεστικής εξουσίας. Ζητάμε όλα και όλοι να είναι στο φως.

Η χώρα χρειάζεται καθαρούς κανόνες που να τηρούνται. Δεν χρειάζεται κανόνες που να κόβουν και να ράβουν οι Υπουργοί στα μέτρα τους για εξυπηρέτηση κάθε είδους συμφερόντων. Η χώρα έχει ανάγκη ισχυρούς θεσμούς και όχι Υπουργούς που παζαρεύουν τηλεοπτικές άδειες ή Υπουργούς που μπουκάρουν στα γραφεία των εισαγγελέων.

Σταύρος Θεοδωράκης

Πάμε, όμως, και στην πέτρα του σκανδάλου για τη σημερινή συζήτηση. Γιατί, κύριοι της Κυβέρνησης, προχωρήσατε στη δεξιά μεταγραφή του κ. Παπαγγελόπουλου; Αναρωτιούνται και πολλοί σύντροφοί σας. Ο κ. Παπαγγελόπουλος το καλοκαίρι του 2009 διορίστηκε Διοικητής της ΕΥΠ. Τη μια μέρα παραιτήθηκε από δικαστής και την άλλη τοποθετήθηκε στην ΕΥΠ.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε ούτε μία φορά το όνομά του και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ήταν ένας υπάκουος υπάλληλος της Νέας Δημοκρατίας και στη δικαιοσύνη και γι’ αυτό επελέγη την επόμενη μέρα για την έμπιστη κυβερνητική θέση του Διοικητή της ΕΥΠ.

Μετά τον ανακάλυψε ο κ. Τσίπρας ή -για να είμαι δικαιότερος- είναι πολύ πιθανό η φαεινή ιδέα να ήταν του κ. Καμμένου, ο οποίος τον είχε προτείνει, απ’ ό,τι θυμάμαι καλά, και για Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Έτσι δεν είναι;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ναι.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Επικεφαλής του κόμματος το Ποτάμι): Ποιος, όμως, ήταν ο δικαστής κ. Παπαγγελόπουλος; Θέλει να μάθει ο ελληνικός λαός κι εμείς νομίζω ότι μπορούμε να το πούμε. Είχε εμπλακεί σε σειρά σημαντικών πολιτικών υποθέσεων, τις οποίες αντί να διαλευκάνει, τις έκλεισε στο αρχείο. Να σας θυμίσω μερικές απ’ αυτές;

Είχε ασχοληθεί –προσέξτε, γιατί το είπε πρώτο ο κ. Τσίπρας σήμερα- με καταγγελίες για ύποπτες κομματικές χρηματοδοτήσεις των παλαιών κομμάτων. Κανένα συμπέρασμα. Η υπόθεση στο αρχείο.
Είχε ασχοληθεί με τις αυθαίρετες βίλες δικαστών, νομαρχών, πολιτικών, πολεοδόμων, πρώην δημάρχων σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό. Κανένα συμπέρασμα. Χιλιάδες πρωτοσέλιδα. Στο αρχείο η υπόθεση.

Και βέβαια, είχε ασχοληθεί με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Θυμάστε; Θυμάστε την αυτοκτονία Τσαλικίδη; Θυμάστε τα πορίσματα του κ. Παπαγγελόπουλου; Διενήργησε προσωπικά την προκαταρκτική έρευνα για λόγους εθνικής ασφαλείας. Και μετά από μήνες κανένα συμπέρασμα. Στις ελληνικές καλένδες η υπόθεση.

Αυτός είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος. Το λέω προς τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, που νομίζουν ότι έχουν μεταγράψει από τη Δεξιά κανέναν Ντι Πιέτρο. Άλλο ο Παπαγγελόπουλος και άλλο ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο.

(Χειροκροτήματα)

Οι προσπάθειες βέβαια…

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Αν δεν ξέρετε και τον Ντι Πιέτρο, φοβάμαι ότι είναι πολύ αργά να τον μάθετε.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Για το αστείο αναρωτιόμαστε!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Επικεφαλής του κόμματος το Ποτάμι): Αν δεν τον ξέρετε, ρωτήστε τους συντρόφους σας στην Ιταλία, αλλά και τώρα τελευταία δεν σας μιλάνε και πολύ.

Οι προσπάθειες, βέβαια, να ελεγχθεί η ανεξάρτητη δικαστική εξουσία δεν είναι τωρινές. Οι ακέραιοι δικαστικοί λειτουργοί πάντα ήταν ενοχλητικοί για το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.

»Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο βαθμό, που τιμούν τις θέσεις τους, τις θέσεις που τους εμπιστεύτηκε η Πολιτεία και παρά τις κακοφωνίες στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, υπάρχουν και άνθρωποι που στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Εμείς λέμε να τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους και κάνουμε μία πρόταση, γιατί το Ποτάμι είναι εδώ για να δίνει και λύσεις και όχι μόνο να κάνει παρατηρήσεις στους παλιούς. Εμείς, λοιπόν, κάνουμε μία πρόταση και στην Κυβέρνηση και στα υπόλοιπα κόμματα, να επιλέγεται η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων, όπως και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ανάμεσα σε τρία πρόσωπα, που θα υποδεικνύουν οι οικείες ολομέλειες του κάθε δικαστηρίου και η υπόλογη στον λαό Κυβέρνηση να επιλέγει μόνο μεταξύ αυτών, όχι να κάνει βουτιές και κόσκινο στην επετηρίδα για να βρει τους δικούς της ή αυτούς που φαντάζουν πιο υπάκουοι.