Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης μπλοκάρει τις δόσεις- Εμπόδιο οι δηλώσεις Τσίπρα!

Για εμπλοκή της τελευταίας στιγμής στο Eurogroup κάνει λόγο το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ κι ενώ μέχρι τις 21.20 που έγινε ολιγόλεπτο διάλειμμα το τοπίο εξακολουθούσε να είναι θολό σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για τη δόση και πολύ βαρύ σε ό,τι αφορά την υπόθεση του χρέους.

Σε τηλεγράφημά του το ΜΝΙ αναφέρει ότι ένα από τα προβλήματα, προκειμένου να επέλθει συμφωνία, είναι η εξαγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Κυριακή, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, αναφορικά με τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το εν λόγω Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος, αλλά και κάποια άλλα έσοδα, τα οποία, όμως, δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία που υπάρχει με τους Ευρωπαίους.

Παράλληλα, η ανταποκρίτρια της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι δημοσιογράφος που ρώτησε τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αν όλα πηγαίνουν καλά στη συνεδρίαση του Eurogroup, εκείνος του απάντησε με ένα… ξερό «όχι».

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί πλέον είναι αβέβαιο αν θα υπάρξει οποιαδήποτεπολιτική συμφωνία για το χρέος αφού η Γερμανία και οι δορυφόροι της βόρειες χώρες αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για το ζήτημα αυτό κρίνοντάς το μη επίκαιρο.

Κάτι τέτοιο όμως θέτει εν αμφιβόλω τη συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα εξέλιξη που δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι δανειστές.

Σε ό,τι αφορά στην καταβολή των δόσεων θεωρείται δεδομένο ότι θα εγκριθεί η δόση των 10 και πλέον δις ευρώ, αλλά επίσης δεδομένο είναι ότι η δόση θα καταβληθεί με… δόσεις έως τον Οκτώβριο. Η απόφαση αυτή είναι απόρροια της έλλειψης εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό. Ενώ κύκλοι της αντιπολίτευσης στην Αθήνα θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί το τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας του Αλέξη Τσίπρα.